Septembrī pie skatītājiem atgriezīsies kinofestivāls «Baltijas pērle»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Septembrī pie skatītājiem atkal atgriezīsies starptautiskais kinofestivāls «Baltijas pērle», informē festivāla rīkotāji. Festivāls «Baltijas pērle» tradicionāli norisinās septembrī, piedāvājot gan plašu filmu programmu, gan iespaidīgas klasisko filmu kolekcijas. Pagājušogad finansējuma trūkuma dēļ festivāls nenotika, taču šogad, no 12. septembra līdz 21. septembrim, tas kino gardēžus priecēs atkal.

Jau tradicionāli festivāla pirmo nakti vainagos kinomaratons, kas sāksies tūlīt pēc atklāšanas Rīgas Kongresu namā 12.septembrī pusnaktī. Tā laikā tiks demonstrētas trīs festivāla filmas par vienas filmas cenu.

Šogad nakts kinoseansos tiks demonstrētas filmas, kas eleganti balansē starp cenzūras un žanra tabu, ir raisījušas karstus strīdus par režijas ētiskumu un seksualitātes atainojumu uz ekrāna un nojauc vispāratzītās pieļaujamās estētiskās gaumes robežas.

«Kino rīmu» nakts tiks atklāta ar Bernardo Bertoluči filmas «Pēdējais tango Parīzē» pilno versiju. Stāsts par jaunu, kaismīgu francūzieti un dzīvē vīlušos amerikāni pārsteidza un šokēja laikabiedrus ar seksuālo ainu daudzveidību. Filma, kas tiek uzskatīta par mūsdienu erotiskā kino priekšteci, bija aizliegta daudzās Eiropas valstīs, jo tika atzīta par piedauzīgu un vērstu uz pašiem primitīvākajiem cilvēka instinktiem.

Drosmīgākais britu kinorežisors - Pīters Grīnevejs atkārtoti pierāda, ka īstai mākslai robežas neeksistē, tās nosaka tikai mūsu pašu morālie aizspriedumi. Savā jaunajā filmā «Golciuss un Pelikāna kompānija» režisors pārsteidz mūs ar saviem seksuālajiem atklājumiem un erudīciju: «Es gribēju radīt mākslinieciski augstvērtīgu un vienlaikus ļoti erotisku filmu, kurā ietverti visi mūsdienu priekšstati par seksu.»

Kinomaratona noslēgumā aizraujošā filma «Tikšanās pēc pusnakts» ielūgs jūs uz nelielu svinga vakaru, ko organizē kalpone transvestīts un viesi Zvaigzne, Padauza un Ērzelis, kura lomā iejutīsies leģendārais bijušais «Manchester United» futbolists Ēriks Kantona. Tas ir grotesks dažādas seksuālās orientācijas sapņu, mīlestības, seksa, nāves un erotisko fantāziju kokteilis. Par spīti tēmas skandalozumam, ir izdevusies smalka, brīžiem ļoti komiska psiholoģiska etīde.

Trīs minētās kino sensācijas pētī cilvēcisko kaislību dabu, jutekliskumu, seksuālo atkarību un pieļaujamā robežas. Vai mākslā vispār eksistē robežas, un vai mākslinieks uzņemas atbildību tās pārkāpt un sagraut tabu? Šīs pārdomas arī rezumē visizaicinošākās kinonakts programmu.

Festivāla rīkotāji brīdina, ka filmas ir ļoti atklātas un šokējošas, un, ja jūs tas mulsina, labāk no skatīšanās atturēties. «Ja nu jūs tomēr nebaida seksuāla rakstura ainas un, ļāvušies kārdinājuma tumšajiem spēkiem, jūs izlemsiet riskēt un neprātīgi mesties «netikumu atvarā» - šī nakts pārvērtīsies aizraujošā kino piedzīvojumā,» norāda rīkotāji.

Biļetes uz kinoseansu nopērkamas interneta vietnē «www.bilesuserviss.lv».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu