«Rīgas Biržā» būs skatāma itāļu vecmeistaru zīmējumu izstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Itālijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē pasākumu norises gaitā mākslas muzeja «Rīgas Birža» Boses zālē, Doma laukumā 6, no 5. jūlija līdz 31. augustam būs atvērta izstāde «Itāļu vecmeistaru zīmējumi», sniedzot skatītājiem iespēju pirmo reizi ieraudzīt izcilus un nozīmīgus 16., 17. un 18. gadsimta itāļu grafikas darbus no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) kolekcijas, informēja LNMM Ārzemju mākslas departamenta Grafikas kolekcijas glabātāja Valentīna Opolā.

Itālijas grafikas - zīmējumu - klāsts LNMM krājumā aptver vairāk nekā 50 darbus. Hronoloģiski tie aptver laikposmu no 16.gadsimta sākuma līdz 19.gadsimta beigām. Būtisku vietu Itālijas mākslas mantojumā ieņem 16. līdz 18.gadsimtā tapušie itāļu vecmeistaru zīmējumi, kas veido priekšstatu par svarīgākajām Itālijas mākslas skolām, māksliniekiem un viņu darbiem no stilistiskā un ikonogrāfiskā viedokļa.

Neskatoties uz skaitliski nelielo apjomu, mākslinieciskās vērtības un nozīmes ziņā itāļu renesanses, baroka un neoklasicisma mākslas paraugi tiek uzskatīti par vienu no vērtīgākajām muzeja kolekcijas daļām, norāda Opolā.

Dižrenesanses periodu izstādē pārstāvēs Florences gleznotājs Pjetro di Kozimo, vēlīno renesansi - izcilais Venēcijas skolas mākslinieks Tintoreto, manierismu - vadošais Dženovas skolas pārstāvis Luka Kambjāzo un Kremonas gleznotājs Džovanni Batista Troti, saukts Malaso. Plašo baroka laikmetu ekspozīcijā reprezentēs Andrea Komodi, Džovanni Lanfranko, Džovanni Frančesko Barbjēri un pazīstamais Neapoles skolas monumentālās glezniecības lielmeistars Luka Džordāno. Neoklasicisma estētikas kvalitātes izstādē atklās Boloņas arhitekta un mākslas vēsturnieka Džovanni Antonio Antolīni zīmējumi.

LNMM itāļu zīmējumu kolekcijas pirmsākumi 18.gadsimtā saistās ar vācbaltiešu izcelsmes Rīgas ārsta Nikolausa fon Himzela (1729.-1764.) un Kurzemes muižnieka Heinriha fon Ofenberga (1752.-1827.) vārdu. Tās izaugsme 19.gadsimtā balstās uz vācbaltiešu literāta Reinholda Filipa Šillinga (1819.-1888.) dāvinājumu Rīgas pilsētas gleznu galerijai un 1870.gadā dibinātās Rīgas Mākslas biedrības uzkrātajiem mākslas darbiem. 20.gadsimtā kolekciju bagātināja Kurzemes provinces muzeja grafikas darbi pēc tā likvidācijas 1940.gadā.

Izstādes koncepcijas īstenošanai atlasīti darbi no LNMM krājuma, lai pieejamā vizuālā materiāla un līdzšinējās izpētes robežās parādītu itāļu zīmējuma evolūcijas galvenos posmus un nozīmīgāko mākslinieku sniegumu, kas atbalso laikmetu stilistiskās tendences, uzrāda motīvu daudzveidību un mākslinieciskās kvalitātes.

Izstādes atklāšana plānota 4.jūlijā plkst.17, bet pirms tam, plkst.11, notiks izstādei veltīta preses konference.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu