Kā veidot attiecības ar bērnu un «nepieslēgt viņu pie sistēmas»?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neskatoties uz to, ka XI Dziesmu un deju svētki ir noslēgušies, biedrība «Esi brīvs!» aicina bērnu vecākus arī atlikušajā vasaras daļā atrast dažādus veidus, kā pavadīt laiku ar bērniem. «Esi brīvs!» 14. jūlija organizētā akcija «Nepieslēdz bērnu pie sistēmas» rosina aizdomāties par moderno atkarību būtisko ietekmi uz bērnu veselību un aicina pievērsties citām aktivitātēm.

Mūsdienu atvases dēvē par digitālajiem bērniem, šķiet, ka viņi jau piedzimuši ar instinktīvu prasmi apieties ar jaunajām ierīcēm. Bērni to dara tik viegli, tik intuitīvi, bez teikšanas priekšā.

Paaudze, kas tagad aug, nemaz nevar iedomāties dzīvi bez saziņas internetā.

Un tas nav nekas slikts. Tas ir normāli, jo tāda ir pasaule, kurā mūsu bērni ir piedzimuši. Būtu muļķīgi noliegt tehnoloģijas un ignorēt to lomu mūsu bērnu dzīvē, taču ir jāmācās jaunās tehnoloģijas iekļaut savā un savu bērnu ikdienā, lai tās nekļūst par lamatām – pārmērīgu lietošanu jeb atkarību. Lai to izdarītu, ir svarīgi saprast, kas bērnam patiesi vajadzīgs, un dot viņam šīs «lietas» pareizā secībā.

«Mana piecgadīgā meita zīmē datorā, skatās multfilmas un spēlē spēlītes manā telefonā.

Jaunās tehnoloģijas ir ielauzušās mūsu ģimenē.

Ar vai bez uzaicinājuma,» stāsta viena mamma. Biedrības «Esi brīvs!» psihoterapeite Dace Caica komentē: «Šādi un līdzīgi izteikumi ir dzirdami teju vai katrā trešajā ģimenē.

Nav vienas pareizās receptes, kas varētu pasargāt Jūsu bērnu no iespējas kļūt par atkarīgo.

Katrai ģimenei tas ir individuāls darbs.»

Tomēr biedrība «Esi brīvs!» piedāvā dažus ieteikumus, kā veidot attiecības ar bērnu. Lai «nepieslēgtu bērnu pie sistēmas».

  • Aizbrauciet kopā piknikā uz jūru, sagaidiet saulrietu vai saullēktu.
  • Veidojiet jaunas draudzības. Ejiet visi kopā ciemos pie cilvēkiem, kuri jums patīk, ar kuriem ir interesanti!
  • Ieviesiet savā ikdienā kopīgu rīta vai vakara vingrošanu.
  • Izbrauciet kopā ar riteņiem.
  • Iemāciet bērnam jaunu sporta veidu.
  • Apciemojiet radiniekus vai draugus biežāk.
  • Meklējiet un apmeklējiet bezmaksas vasaras koncertus, pasākumus.
  • Sniedziet bērnam iespēju dot ieguldījumu. Palīdziet bērnam attīstīt atbildības izjūtu un pašvērtību.
  • Mainiet veco komunikācijas stilu – mēģiniet ieklausīties savā bērnā un saprast, ko viņš patiesībā vēlas pateikt. Palīdziet viņam izprast arī savu viedokli.
  • Palīdziet savam bērnam atrast viņa kompetences jomas. Ļaujiet viņam izjust panākumus, pamanot un mudinot viņu darīt to, kas viņam padodas īpaši labi.

Biedrības «Esi brīvs!» mērķis ir uzrunāt jauniešus, viņu vecākus, skolotājus un sabiedrību kopumā, popularizējot uzskatu, ka būt brīvam no jebkādām atkarībām ir pašsaprotami un daudz interesantāk nekā tad, ja esi atkarīgs no šķietami patīkamām vielām un procesiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu