Kā tika «atcelts» Skolēnu dziesmu un deju svētku gājiens?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Kā Skolēnu dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens tika atcelts? Haotiski. Par to, kā gājiena «atcelšanu» pārdzīvoja skolēni un kolektīvu vadītāji, portālam TVNET pastāstīja viena no koordinatorēm Līga Mekša.

«Seiles kundze naktī, kad slodze liek lielai daļai gulēt, pieņem lēmumu! [Skolēnu dziesmu svētku izpilddirektores] Agras Bērziņas vārdā

plkst. 02:47 mums, koordinatoriem, tiek izsūtīta sms: «Gājiens ir atcelts.»

Notiek maldināšana. Ir sajūta, ka tuvojas tornado vai vēl kas nopietnāks vai pat traģisks, ja tiek pieņemts ŠĀDS lēmums. Precizējošiem jautājumiem Svētku biroja pārstāvju telefonu līnijas ir aizņemtas, arī numurs, no kura tika sūtīta sms, ir aizņemts vai neatbild. Simtiem iesaistīto cilvēku - šoferi, ēdinātāji, pašvaldības pārstāvji, karognesēji, vecāki un bērni tiek informēti ar šādu pašu ziņu, steidzami, jo ir plkst. 6.30, kad mostamies, lai beidzot pucētos svarīgajam notikumam,» vēsti par gājiena atcelšanu apraksta Mekša.

Aptuveni trīs stundas telefonam atrodoties nepārtrauktā darbībā,

paralēli notiek neticamais - televīzijā demonstrē gājiena tiešraidi, turklāt paši «atcēlēji» iet pirmajās rindās.

Tviterī un ziņu komentāros parādās teksti, ka gājiens esot brīvprātīgs, neoficiāls.

Sākas telefonisks haoss un bērnu raustīšana - iet vai neiet!? Vairāki vecāki bērniem ļauj gulēt, jo vieniem vakarā jādodas uz Mežaparku, kur paredzēta piedalīšanās folkloras programmā, citiem pēc deju mēģinājumu un koncertu maratona svētki noslēdzas mājās.

Visa delegācija nu ir «izravēta», un tiek pieņemts lēmums gājienā neiet

- arī tāpēc, ka oficiāla piedāvājuma piedalīties gājienā arī brīvprātīgi joprojām nekur nav, notikumu gaitu atstāsta koordinatore.

No sirds gatavotais rudzupuķu ziedu pušķis tomēr tiek nogādāts uz Rīgu, lai to noliktu vietā, kur tas paredzēts - pie Brīvības pieminekļa, taču tur redzamais skats izraisa skumjas:

bērni, saguruši un iztramdīti, tomēr dodas gājienā arī «izravētā» delegācijā.

Pie pieminekļa ziedus kārto jaunieši džinsu biksēs, komentētāji uz pjedestāliem runā nesakarīgus tekstus, nepārtraukti pārsakoties, cilvēki skrien, vēl mēģinot paspēt nodot ziedu pušķus bērniem, kuri tomēr nolēmuši iet, gājiena kārtība sajauktā alfabēta secībā, ar lieliem caurumiem, un televīzija filmē haotiskus kadrus.

Plkst. 10.22 koordinatori beidzot saņem sms, ko mēs būtu gribējuši redzēt pl. 2.47 vai vismaz plkst. 6.30: «Ja pašvaldības pieņēmušas lēmumu doties gājienā, organizatori respektē un ir nodrošinājuši gājiena norisi un drošības pasākumus iepriekšplānotajā apjomā. Rīcības komitejas vārdā ministre Mārīte Seile».

«Pēc stresa pārņemtas nepārtraukta skrējiena dienas, piesēžoties pie datora, konstatēju, ka

plkst. 9.30 svētku biroja pārstāve Andra Gadzāne iesūtījusi koordinatoriem informāciju: «Gājiens notiek,

savu piedalīšanos tajā vai nepiedalīšanos ir jāizvērtē pašiem.» Mārīte Seiles kundze, vai tiešām Jums ir vēl jādomā par demisijas lēmumu pēc šādas tūkstošiem bērnu «raustīšanas», kas notika ar ārkārtīgi bezatbildīgu un maldinošu informācijas daudzumu?!» vaicā viena no svētku koordinatorēm.

Kā ziņots, sestdien, 11.jūlijā, Skolēnu dziesmu un deju svētku ģenerālmēģinājumu Mežaparkā nācās pārtraukt, jo vairāki skolēni mēģinājuma laikā noģība. Kopumā pie mediķiem ar dažādām vajadzībām vērsās ap 500 dalībnieku. Šā iemesla dēļ izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile paziņoja, ka svētdienas rītā plānotais ilgi gaidītais Skolēnu dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens tiek atcelts, vēlāk gan nosakot, ka tie, kas vēlas, tajā var piedalīties «brīvprātīgi». Par spīti atcelšanai gājienā pulcējās ap 98% dalībnieku, tajā piedalījās arī Valsts prezidents, Saeimas spīkere Ināra Mūrniece un citas amatpersonas. Tikmēr daudzi bērni tajā tomēr nepiedalījās atbilstoši ministrijas izdotajam rīkojumam.

Seile paziņojusi, ka apsver iespēju demisionēt, ņemot vērā Skolēnu dziesmu un deju svētku norisi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu