Biržā būs aplūkojama Aleksandra Drēviņa un Nadeždas Udaļcovas darbi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Mākslas muzeja «Rīgas Birža» Lielajā izstāžu zālē būs apskatāma mākslinieku Aleksandra Drēviņa un Nadeždas Udaļcovas darbu izstāde, informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Preses centra vadītāja Nataļja Sujunšalijeva. Izstādi «Aleksandrs Drēviņš un Nadežda Udaļcova. Laiku virpulī» atklās 14. jūlijā, skatītājiem tā būs pieejama no 15.jūlija līdz 30.augustam.

Vienu no latviešu mākslinieku-modernistu paaudzes Aleksandrs Drēviņš (1889–1938) 1915.gadā bēgļu gaitās nonāca Maskavā krievu avangarda aktīvajā mākslas dzīvē. Tur Drēviņš apprecējās ar «krievu avangarda amazoni» – mākslinieci Nadeždu Udaļcovu ( Надежда Удальцова, 1886–1961). No 1920. līdz 1930. gadam Drēviņš bija profesors Augstākajās tehniskajās darbnīcās (ВХУТЕМАС). 30.gados, nostiprinoties sociālistiskā reālisma doktrīnai, Drēviņš tika pieskaitīts pie formālistiem. Mākslinieks gājis bojā 1938. gada represijās.

Autora darbi glabājas LNMM, kā arī ir iekļauti Maskavas Valsts Tretjakova galerijas pastāvīgajā ekspozīcijā.

«Rīgas Biržā» tiks parādīti 12 Drēviņa un Udaļcovas darbi no LNMM, sešas gleznas no Valsts Tretjakova galerijas krājuma, 23 gleznas un zīmējumi no Pētera Avena privātās kolekcijas. Skatītāji varēs izsekot, kā ir mainījusies mākslinieku glezniecība no agrīniem darbiem modernisma garā līdz ekspresīvam dabas tēlojumam, kad abi daudz gleznojuši Maskavas apkārtnē, Urālos, Altajā un Armēnijā.

Izstādes kuratore ir mākslas zinātniece Ludmila Neimiševa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu