Lūdz prezidentam skaidrot dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiena «atcelšanu»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nauris Garkaklis/TVNET

Latvijas iedzīvotājs Edijs Palejs nosūtījis atklātu vēstuli Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, lūdzot skaidrot Skolēnu dziesmu un deju svētu gājiena «atcelšanu». Par to, ka gājiens atcelts, tika paziņots naktī pirms paša gājiena, taču «atceltais» gājiens nākamajā rītā tomēr notika «brīvprātīgi», pulcējot ne tikai lielāko daļu dziedātāju un dejotāju, bet arī augstas valsts amatpersonas. Diemžēl daudzi skolēni šo skaisto notikumu palaida garām.

Palejs pauž neizpratni, kā tas iespējams, ka valsts pirmā amatpersona - Valsts prezidents - atklāj nesankcionētu pasākumu, kurš ir atsaukts ar oficiālu paziņojumu valsts iestādes mājaslapā un kura dalībnieki aicināti tajā nepiedalīties. Pēc Paleja domām, šādas darbības ir kā Latvijas pilsoņu musināšana uz sacelšanos un likuma neievērošanu. Ja valsts pirmā amatpersona neievēro likumus, kāpēc tas jādara pilsoņiem, vaicā Palejs.

«Kas kompensēs gājiena emocijas tiem bērniem, kuri ievēro likumus? Kas kompensēs uztraukumu un rūpes vecākiem par bērnu gatavošanu gājienam? Kas kompensēs kolektīviem un pašvaldībai atteiktos autobusus, atteiktos pasākumus pēc gājiena? Kas kompensēs pārdzīvojumus un pārmetumus kolektīvu vadītājiem par nepiedalīšanos gājienā, jo šie cilvēki ciena un ievēro Latvijas likumus? VISI baksta šiem cilvēkiem acīs: «Vējoņa kungs plkst. 9 taču atklāja šo gājienu!» Televīzijā tika parādīts un veikts uzsaukums latviešu tautai: «Brauciet, skrieniet gājienā, taisiet bardaku! Neviens par to neatbild, jo tas ir nesankcionēti, neorganizēti»,» vēstulē prezidentam raksta Palejs.

Tāpat sašutušais iedzīvotājs interesējas, vai pēc šī visa bardaka izglītības un zinātnes ministre turpinās ieņemt šo amatu, vai prezidents palūgs ministrei nolikt pilnvaras. «Vai tad organizatoriem nav redzams, ka bērniem jābūt silti apģērbtiem? Problēma ar bērnu atdzišanu un ģībšanu būtu atrisināta,» uzskata Palejs.

«Vai tagad, atsaucoties uz Jūsu, Vējoņa kungs, piemēru, Latvijas pilsoņi drīkst darīt šai valstī, ko vēlas?» vēstules noslēgumā vaicā sarūgtinātais iedzīvotājs.

Kā ziņots, sestdien, 11.jūlijā, Skolēnu dziesmu un deju svētku ģenerālmēģinājumu Mežaparkā nācās pārtraukt, jo vairāki skolēni mēģinājuma laikā noģība. Kopumā pie mediķiem ar dažādām vajadzībām vērsās ap 500 dalībnieku. Šā iemesla dēļ izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile paziņoja, ka svētdienas rītā plānotais ilgi gaidītais Skolēnu dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens tiek atcelts, vēlāk gan nosakot, ka tie, kas vēlas, tajā var piedalīties «brīvprātīgi». Par spīti atcelšanai gājienā pulcējās ap 98% dalībnieku, tajā piedalījās arī Valsts prezidents, Saeimas spīkere Ināra Mūrniece un citas amatpersonas. Tikmēr daudzi bērni tajā tomēr nepiedalījās atbilstoši ministrijas izdotajam rīkojumam.

Seile paziņojusi, ka apsver iespēju demisionēt, ņemot vērā Skolēnu dziesmu un deju svētku norisi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu