Piecas versijas par bērnu ģībšanas iemesliem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Meklējam atbildi uz jautājumu - kāpēc Dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājuma dalībnieki masveidā viens pēc otra noģība? Publiski izskanējušas vairākas versijas, no kurām četras ir konkrētas, bet viena - kompleksa. Protams, sociālajos tīklos netrūkst jokdaru, kas uzskata, ka bērni esot ģībuši no laimes, bet tas lai paliek kā sarkastisks joks... viela pārdomām. Lūk, versijas.

Mūsdienu bērnu neizturība

«Ja bērni nekustas, sēž datoros, ignorē sportu, tad nav jābrīnās par iznākumu,» uzskata dziedātājs Lauris Reiniks, atsedzot mūsdienu «telefonos sēdošās» jaunatnes problemātiku.

Iespējams, tiešām viena no versijām varētu būt tāda - skolās starpbrīžos bērni nevis skraida un dauzās (kā tas bija pirms interneta laikmeta), bet nekustīgi sēž, iegrimuši savos telefonos. Skolotājiem vairs nav jāsatraucas - starpbrīžos valda miers un klusums.

Tomēr šim apgalvojumam pretī tiek likts viedoklis, ka arī citus gadus bērni ir ģībuši, un tas neesot paaudžu jautājums.

Sliktā gaisa apmaiņa estrādē

Politiķis Aleksejs Loskutovs par bērnu ģībšanu savukārt raksta šādi: «Ja bērni ģībtu no pārguruma, dejotāji kristu masveidā. Izskatās, ka pie vainas ir slikta gaisa apmaiņa estrādē, kuru noteica laika apstākļi.»

Šim viedoklim ir piekritēji. «Lauku un pilsētas gaiss ir divas dažādas lietas,» raksta kāds tvitera lietotājs.

Sliktā pārtika un ūdens trūkums

«Ģenerālmēģinājuma dienā Rīgas koristiem pusdienās bija makaroni po flotski ar gurķi. Nav brīnums, ka bērni ģība,» raksta žurnāliste Anita Daukšte.

Par ēdināšanu svētku laikā ir sūdzējušies daudzi. No svētku dalībniekiem ir saņemtas sūdzības par to, ka nav pieticis ar to ēdienu, kas pasniegts.

«Varbūt pie vainas ieskābis #dzsv sponsora biezpiena sieriņš?» raksta kāds dalībnieks.

«Vai taisnība - pēc brokastu ūdens bērniem esot kaut kur jāiet un jāstāv rindā? Tā man liecināja viena sašutusi māmiņa. Cita dzeramā nav,» tviterī raksta dzejniece Lāna Langa.

Koristiem uz lielās skatuves nebija ūdens!

Līdzi drīkstēja būt tikai lietus mētelītis un krāsu grāmata.

Lielkoncerta mākslinieciskais vadītājs Gints Ceplenieks uzskata, ka, viņaprāt, vajadzētu pārskatīt bērnu ēdienkarti, jo, iespējams, bērniem pats piemērotākais vairāk nav sautējums.

Vai piemērotāks būtu burgers un frī kartupeļi? Šis

jautājums arīdzan aktualizē mūsdienu jauniešu ēšanas paradumus - zupas vietā - saldināti dzērieni, sautējumu vietā - burgeri, salātu vietā - čipsi.

Pārslodze

Viens no iemesliem varētu būt svētku dalībnieku pārslodze. Nedēļas garumā intensīvs režīms (celšanās agri no rīta), nepilnvērtīgs naktsmiers, fiziski smagi mēģinājumi, neērts tautastērps, nemitīga stāvēšana kājās...

Tiesa, daudzi uzskata, ka pārslodze nevar būt galvenais iemesls, jo starp rīta mēģinājumu un koncertu vakarā bija sešu stundu pārtraukums, lai bērni varētu atpūsties, turklāt rīta mēģinājums bijis par vienu stundu īsāks nekā plānots. Arī laika apstākļi ir bijuši labvēlīgi, ja salīdzinām ar iepriekšējiem svētkiem, kad būtisks faktors bija lielais karstums.

«Šeit nevar būt runa par pārslodzi. Tas noteikti ir komplekss jautājums, un es domāju, ka mēs ilgi nesapratīsim, kas notika. Tas bija kaut kas ārkārtējs,» uzskata Ceplenieks.

Citi iemesli

Ir kādi citi iemesli vai jau minēto iemeslu kombinācija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu