Rīkotāji: «Atceltajā» dziesmu svētku gājienā brīvprātīgi piedalījās ap 98% dalībnieku

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nauris Garkaklis/TVNET

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājienā, kas oficiāli tika atcelts, piedalās aptuveni 98% dalībnieku, pastāstīja svētku pārstāve Inga Vasiļjeva. Sestdienas vakarā svētku ģenerālmēģinājuma laikā noģība vairāki desmiti bērnu un jauniešu. Mēģinājums tika pārtraukts un nolemts, ka oficiāli svētdienas rītā paredzētais svētku gājiens nenotiks. Nedaudz vēlāk tika noteikts, ka cilvēki, kuri gājienā vēlēsies doties, varēs tajā piedalīties brīvprātīgi.

Svētku gājienā piedalījās arī XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku virsvadītāji, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) un citas valsts amatpersonas, kā arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi Ivetu Vējoni.

Lai gan XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājiens oficiāli tika atcelts, tajā kuplā skaitā piedalījās vairāki tūkstoši dalībnieku. Gājienā devās gan dziedātāji, gan dejotāji, gan kolektīvu vadītāji un katra kolektīva novada pārstāvji. Tradicionāli gājienā dalībnieki bija tērpušies tautas tērpos ar svētku vainagiem un ziedu pušķiem.

Gājienu ieradās vērot arī vairāki simti skatītāju,

kas tradicionāli ar ovācijām uzmundrina tā dalībniekus un iemūžina svētku mirkļus.

Svētku organizatori oficiālajā «Twitter» kontā ierakstījuši, ka gadījumā, ja dalībnieki nolēmuši gājienu apmeklēt pēc savas iniciatīvas, tad organizatori nodrošinās visu iepriekš paredzēto.

Tomēr viņi arī aicina pieņemot lēmumu par dalību svētku gājienā, izvērtēt bērnu fiziskās un emocionālās veselības stāvokli.

Jau ziņots, bija paredzēts, ka gājiens sāksies plkst.9 un tajā piedalītos vairāk nekā 30 000 dalībnieku. Tā maršruts būtu divās plūsmās. Latgales, Vidzemes un Rīgas kolektīvi uz Dailes teātri dotos no Vaļņu ielas, bet Kurzemes, Zemgales, Pierīgas un arī Rīgas kolektīvi - no Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra.

Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājienā tiks izmantota svētku vienotā ideja «Burt(u)burvība» - alfabēts kā caurviju savīšanās, kad visi sapulcējas Rīgā, pašā Latvijas sirdī. Gājiena scenogrāfiskajā risinājumā ir izmantoti burtu silueti. Katra novada nosaukumā izcelti sākumburti, akcentējot alfabētisko nozīmi ne tikai strukturāli, bet arī mākslinieciski.

Savukārt XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerts «Manā dziesmā tu...» būs kā latvietības un patriotisma lādiņš, iepriekš par koncertu stāstīja tā mākslinieciskais vadītājs Gints Ceplenieks.

Jau ziņots, ka saistībā ar notikumiem Mežaparka estrādes noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā atcelts šodien gaidāmais Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājiens, savā «twitter» kontā paziņojusi izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Šāds lēmums pieņemts pēc naktī sasauktās svētku rīkotāju operatīvās rīcības grupas ārkārtas sanāksmes, kas notika plkst.23 pēc notikumiem Mežaparka estrādē, kad ģenerālmēģinājuma laikā ģībuši vairāki bērni, kas kalpojis par iemeslu mēģinājuma atcelšanai.

Operatīvās grupas sanāksmē tika uzklausīti mediķu un policijas informācija par notikušo un tika lemts par tālāko rīcības plānu saistībā ar svētdien plānoto svētku dalībnieku gājienu un Noslēguma koncertu, informēja ministres komunikāciju konsultante Ilze Salna.

«Bērnu drošība ir pirmajā vietā. Vienlaikus būs jāvērtē arī visu iesaistīto dienestu atbildība. Tiklīdz mūsu rīcībā būs pārbaudīta informācija, par to informēsim sabiedrību,» uzsvērusi Seile.

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kas notiek reizi piecos gados.

XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisināsies Rīgā no 6. līdz 12. jūlijam, tajos piedalīsies ap 37 890 dalībnieku. XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus rīko Valsts izglītības satura centrs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu