«Al Jazeera» žurnālists Greste sašutis par Ēģiptē piespriesto septiņu gadu cietumsodu (14)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Kataras telekompānijas «Al Jazeera» žurnālists, Latvijas un Austrālijas dubultpilsonis Pēteris Greste ir sašutis par viņam Ēģiptē piespriesto septiņu gadu cietumsodu un paziņojis, ka lieta pret viņu un citiem «Al Jazeera» žurnālistiem ierosināta ar mērķi apklusināt kritiskas balsis medijos.

«Esmu satriekts un sašutis» par šo spriedumu, teikts Grestes paziņojumā saviem brāļiem Maikam un Endrū, kuri apmeklēja viņu Kairas cietumā dienu pēc soda piespriešanas. Viņa teiktais ir pieminēts paziņojumā, kas ceturtdien tika ievietots «Facebook» lapā «Free Peter Greste» («Atbrīvot Pēteri Gresti»).

Grestem un «Al Jazeera English» Kairas biroja vadītājam Ēģiptes un Kanādas dubultpilsonim Mohamedam Fadelam Fahmi pirmdien tika piespriests septiņu gadu cietumsods, bet producentam Baheram Mohamedam - divi cietumsodi ar septiņu un trīs gadu termiņiem, tātad kopā desmit gadi.

Greste, Fahmi un Mohameds ir notiesāti par Ēģiptē aizliegtās islāmistu kustības «Musulmaņu brālība» atbalstīšanu un «nepatiesu ziņu izplatīšanu». Mohamedam piespriests arī trīs gadu cietumsods par neatļautu munīcijas glabāšanu, lai gan, pēc «Al Jazeera» sniegtās informācijas, šī apsūdzība viņam izvirzīta par to, ka pie viņa atrasta patronas čaulīte, kuru viņš paņēmis protestu vietā kā suvenīru.

Savu vainu neatzina

Greste, Fahmi un Mohameds, kuri tika aizturēti decembrī Kairā, savu vainu tiesā neatzina. Viņi uzsvēra, ka godprātīgi darījuši žurnālista darbu, un noraidīja apsūdzības, ka safabricējuši materiālus ar nolūku graut Ēģiptes nacionālo drošību un radīt iespaidu, ka valsts ir uz pilsoņu kara sliekšņa.

«Visas šīs prāvas gaitā prokurors konsekventi nespēja sniegt nevienu pierādījumu, lai atbalstītu šausmīgās apsūdzības pret mums. Tai pašā laikā mūsu advokāti ir uzsvēruši neskaitāmas procedūras kļūdas, nepilnības un procesuālus pārkāpumus, kuru dēļ tiesa būtu varējusi daudzreiz izbeigt šo lietu,» teikts Grestes paziņojumā «Facebook» lapā.

«Spriedums apstiprina, ka mūsu prāva nebija vienkārši mums izvirzīto apsūdzību dēļ. Tā bija mēģinājums izmantot tiesu, lai iebiedētu un apklusinātu kritiskas balsis medijos,» teikts Grestes paziņojumā.

«Tāpēc es zinu, ka mūsu brīvība un, kas ir svarīgāk, Ēģiptes preses brīvība nekad netiks panākta bez skaļa, uzstājīga spiediena no privātpersonu, cilvēktiesību organizāciju, valdību un citu puses, kas saprot brīvas preses fundamentālo nozīmību Ēģiptes topošajai demokrātijai,» teikts Grestes paziņojumā.

Izsaka nožēlu

Latvijas Ārlietu ministrija izteikusi nožēlu par šo tiesas spriedumu un uzsvērusi, ka tiesas procesa gaitā nav ņemti vērā visi apstākļi, kas saistīti ar Grestes aizturēšanu, tajā skaitā tiešu pierādījumu trūkums. Ministrija izteikusi cerību, ka Ēģiptes apelācijas tiesa rūpīgi izvērtēs pirmās instances tiesas pieņemto spriedumu, un tic, ka jaunais Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi veicinās vārda brīvības ievērošanu valstī.

«Izsakām savu stingru atbalstu un solidaritāti ar Pēteri Gresti, kā arī ar viņa ģimeni. Latvija turpinās cieši sekot šai lietai arī Apelācijas tiesā. Mēs sniegsim visu iespējamo atbalstu. Latvija strādās kopā ar Eiropas Savienību un Austrāliju, lai patiesība tiktu noskaidrota un uzvarētu - Pēteris Greste un viņa kolēģi atbrīvoti,» pausts paziņojumā.

Austrālijas ārlietu ministre Džūlija Bišopa ir paziņojusi, ka «mēs visi esam satriekti par šo spriedumu», piebilstot, ka Austrālijas valdība aicinās Sisi iejaukties šajā lietā.

«Austrālijas valdība aicina jauno Ēģiptes valdību padomāt, kāds vēstījums tiek nosūtīts pasaulei. Mēs esam dziļi nobažījušies par to, ka šis spriedums ir daļa no plašākiem centieniem iegrožot mediju brīvību,» uzsvēra Bišopa.

Skaļi epiteti

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs spriedumu šajā lietā nosauca par «stindzinošu un drakonisku».

«Šodienas tiesas spriedums acīmredzami ir stindzinošs un drakonisks,» teica Kerijs preses konferencē vizītes laikā Irākas galvaspilsētā Bagdādē.

Viņš piebilda, ka ir darījis zināmu Ēģiptei, ka Savienotās Valstis ir ļoti neapmierinātas ar šo spriedumu.

Pavisam prāvā, kas izraisījusi starptautisku sašutumu un bažas par plašsaziņas līdzekļu brīvību Eiropā, bija 20 apsūdzētie.

Deviņiem apsūdzētajiem, tostarp trīs ārzemju žurnālistiem, kuri tika tiesāti aizmuguriski - diviem Lielbritānijas pilsoņiem un Nīderlandes pilsonei, piespriests desmit gadu cietumsods, bet divi apsūdzētie attaisnoti.

Jau vēstīts, ka Ēģiptes prokuratūra 3.jūnijā šajā lietā apsūdzētajiem pieprasīja 15 līdz 25 gadus ilgus cietumsodus. Latviešu izcelsmes Austrālijas žurnālistam Grestem un vēl trīs ārvalstniekiem tika prasīts 15 gadu cietumsods, bet 16 lietā apsūdzētajiem Ēģiptes pilsoņiem prokuratūra prasīja 25 gadu cietumsodu.

Ēģiptes varas iestādes ir saniknotas par to, ka Katara atbalsta Ēģiptē aizliegto «Musulmaņu brālību», un uzskata Kataras valstij piederošo telekompāniju «Al Jazeera» par Kataras valdības ruporu.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu