Latvijā populāri Jāņi priecājas, ka tauta svin viņu vārda dienu (15)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Latvija ir nosvinējusi Līgo svētkus, nu ir pienācis Jāņu dienas rīts. Vai sabiedrībā zināmi, muzikāli Jāņi svin savu Vārda dienu un cik viņiem ir būtiski saņemt apsveikumus svētkos??

Jānis Jubalts
Jānis Jubalts Foto: No personiskā arhīva

Grupas «Prāta vētra» dalībnieks Jānis Jubalts nespēj pateikt neko jaunu par Līgo svētku svinēšanu, jo svinēšanas paradumi ir tieši tādi kā visiem un divdesmit gadu laikā, kopš viņam jautā, kā viņš pavada šo savu vārda dienu, kura ir visas Latvijas svētki, viņš nespēj pateikt neko jaunu.

Jānis Žilde
Jānis Žilde Foto: TVNET

Mūzikas apskatnieks, grupas «Satellites LV» dalībnieks Jānis Žilde Vasaras saulgriežos vienmēr cenšas izrauties no galvaspilsētas un, neskatoties uz lietaino laiku, izņēmums nebūs arī šie Jāņi.

«Grūti izcelt vienu spilgtu Jāņu atmiņu, katrs gads prātā paliek ar kādu zīmīgu epizodi - vai tā būtu nakts pastaiga līdz Baltijas jūrai Saunagā, pelde kādā no Latgales ezeriem, izbrauciens ar laivu vai draudzīgs futbola mačs pēcjāņos,» atklāj Jānis.

Jānis ir dzimis 24.decembrī – Ziemassvētkos, kad cilvēki ir aizņemti ar dāvanu meklēšanu un egles rotāšanu, arī vārdu Jānim vecāki ielikuši tādā dienā, kad tauta svin svētkus.

«līdz ar to galīgi neļaunotos, ja kāds arī piemirstu mani apsveikt. Taču tā vēl nav noticis un katru gadu tieku pie skaista, kupla ozollapu vainaga,» priecājas Jānis.

Jānis Stībelis
Jānis Stībelis Foto: LETA

Dziedātājas Jānis Stībelis uzskata, ka Līgo svētku burvība slēpjas iespējā izrauties no pilsētas un baudīt ģimenes un draugu sabiedrību esot pie dabas krūts.

«Patīk ka Vārda dienā apvienojas tautas svētki un mana Vārda diena, prieks ka visa Latvija to svin, tas mana vārda svētkus padara tikai īpašākus,» smaida Jānis.

Stībelis nekad nav apvienojies, ja kāds aizmirst viņu apsveikt Vārda dienā, viņam prieks, ka svētki cilvēkiem dod pāris brīvdienas, turklāt Jānis, jebkurā kompānijā būs gaidīts, jo mūsdienās šis vārds vairāk nav tik populārs.

«Kā spilgtāko svētku atmiņu varu nosaukt Jāņu svinēšanu Siguldā, toreiz tie bija etniski Jāņi, ieturēti senlatviešu stilā, ļoti garīgs pasākums. Etniskums svētkos tikai palīdz atcerēties, kas mēs esam, no kurienes nākam, iespēja neaizmirst savas saknes un turēt tās godā,» tā Jānis.

Jānis Aišpurs
Jānis Aišpurs Foto: TVNET

Grupas «The sound poets» solists Jānis Aišpurs Līgo svētkus svin savas saimes un draugu lokā. Svinēšana sākas ar sadziedāšanos, kura palīdz ikvienam iegūt vajadzīgo svētku noskaņu.

«Līgo svētkus un savu vārda dienu uztveru kā vienus svētkus, nereti cilvēki aizmirst, ka man ir vārda diena, bet man nav būtiskas Dzimšanas dienas un Vārda dienas. Kad biju maziņš mani vienmēr sveica, tagad neredzu tam vajadzību.» tā Jānis.

Jānim Līgo svētki asociējas ar ugunskuru un vainagu, turklāt, Jānis pats prot pīt vainagus, bet savu vainagu nekad nepin, jo tā ir slikta zīme - Jānim Līgo svētkos nēsāt paša pītu vainagu.

Komentāri (15)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu