Bērziņš no valsts saņems apsardzi, pensiju un sekretāri

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Bijušais Valsts prezidents Andris Bērziņš, atstājot amatu, no valsts saņems apsardzi, pensiju un sekretāri, pastāstīja Valsts prezidenta kancelejā.

Kancelejā norāda, ka Bērziņš no valsts saņems «Likumā par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu» noteiktās garantijas - valsts nodrošinātu apsardzi, kuras nepieciešamību laika gaitā var pārskatīt, ikmēneša pensiju 50% apmērā no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma, kā arī sekretāri eksprezidenta lietvedības nodrošināšanai.

Bērziņa sekretārs vēl pagaidām nav apstiprināts. Kā liecina informācija prezidenta interneta vietnē, vidējā Valsts prezidenta mēnešalga ir 3100 eiro.

Likums par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu paredz, ka, atstājot Valsts prezidenta amatu, persona no valsts var saņemt ikmēneša pensiju 85 procentu apmērā no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma; lietošanā vienu automašīnu; sekretāru; personai ir tiesības uz valsts nodrošinātu apsardzi četrus gadus pēc Valsts prezidenta amata atstāšanas, kuras nepieciešamību izvērtē valdība.

Likums paredz, ka kanceleja, izvērtējot pasākuma raksturu, nodrošina personai, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu, reprezentācijas telpas Valsts prezidenta rezidencē.

Tāpat likums paredz, ka persona, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu, var pilnībā vai daļēji atteikties no sociālajām garantijām, iesniedzot attiecīgu iesniegumu kancelejas vadītājam.

Jau ziņots, ka Valsts prezidenta amatā trešdien stājies Raimonds Vējonis, kurš pirms tam ieņēma aizsardzības ministra amatu. Vējonis trešdien Saeimā deva zvērestu, bet Melngalvju namā saņēma Rīgas pils atslēgas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu