9 ieteikumi tomātu audzētājiem, lai raža būtu izcila

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Kā iegūt izcilu tomātu ražu? Katram meistaram savas zināšanas, kā tikt pie lieliskiem tomātiem.

Savā pieredzē ar žurnāla «100 labu padomu» lasītājiem dalās saimniecības «Neslinko» saimniece Elga Bražūne.

Elgas Bražūnes ieteikumi, ko vajag ievērot tagad – vasaras vidū:

1. Pazarīšu izlaušana

Nevajag izlauzt visas pazarītes. Nelauž tās pazarītes, kas ir zem ķekara. Atkarībā no šķirnes atstāj divas vai trīs pazarītes. Gigantu šķirnēm atstāj pat tikai vienu. Ja atstāj divas pazares, tad otro atstāj zem otrā ziedu ķekara. Noteikti izlauž visas apakšējās pazares.

2. Mēslošana

nātru vircu

Zemē ap augu var iestrādāt slieku humusu.

3. Laistīšana.

Tomātus nedrīkst pārlaistīt. Tomātiem patiks augsne, kas, parokot dziļāk, ir mitra, irdena un no kuras, saspiežot plaukstās, nepil ūdens. Māla augsni laista retāk nekā smilšu.

Dārzniece iesaka tomātus laistīt vakarā. Katram augam piecus litrus sasiluša ūdens. Ziedēšanas un augļu aizmešanās laikā pat astoņus litrus. Intensīvas augļu nogatavošanās laikā pat 15 litrus, ja nepietiks ūdens, augļi sāks plaisāt.

4. Purināšana

Tā ir tomātu rīta rosme, tā var palielināt ražu par 70%. Ziedputekšņi attīstās galvenokārt naktīs, tāpēc no rīta augs jāsapurina. Āra tomātiem purināšana nav nepieciešama.

5. Kā pietrūkst?

Ja lapu malas brūnē un apkalst – augam trūkst barības vielas, tomāti jāmēslo ar kāliju vai kalcija nitrātu. Var lietot 1:10 atšķaidītu vircu.

Pūst tomātu gali? Tad tomātiem trūkst kalcija. Steidzami jādod kalcija nitrāts.

Tomātu sānos veidojas ciets šūnu veidojums, kas nenogatavojas. Plaisā augļi, neskatoties uz pietiekamu laistīšanu. Abos gadījumos augam nepieciešams kālijs. Jūlija vidū var izšķīdināt minerālmēslus ar augstu kālija saturu (piemēram, N12-P15_K vismaz 20). Ar šādu kokteili pāris reizes aplaista augus.

Svarīgi, ka ieteiktajos gadījumos izvēlieties tikai vienu mēslošanas veidu, ne visus kopā.

6. Liekās lapas

Jūlija otrajā pusē lapas sāk novecot. Lapas sāk griezt, kad pirmie ķekari piebrieduši. Lapas nogriež ar asu nazi. Var nogriezt tikai daļu no lapas.

7. Vēdināšana

Tomātiem patīk caurvējš, turi vaļā siltumnīcas durvis! Svarīgi, lai gaiss plūst caur siltumnīcu visos virzienos, arī siltumnīcas korē .

8. Baldriānu ziedu sula

nātru vircas

9. Tomātiem rullējas lapas

Nav vietas uztraukumam, tā nav slimība. Tomāti rullē lapas pirms lietus vai aizsargājot ziedus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu