Ar koncertu stacijas laukumā sācies džeza festivāls «Rīgas ritmi»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns TVNET

Vakar ar bezmaksas koncertu «Origo Summer Stage» oficiāli atklāts džeza mūzikas festivāls «Rīgas ritmi», kas šogad svin 15 gadu jubileju. Koncertā uzstājās «Bunch of Gentlemen» un projekta «Riga Jazz Presents» mākslinieki. Pie skatuves uz vairākās rindās izvietotajiem krēsliem bija sasēduši ap 200 klausītāji, kuriem koncerta laikā pievienojās vēl daudzi garāmgājēji. Pēc īsas festivāla mākslinieciskā direktora Māra Briežkalna uzrunas, kā pirmais uzstājās konkursa «Riga Jazz Stage» laureātu un pavadošā sastāva kopprojekts «Riga Jazz Presents».

Tajā muzicēja taustiņinstrumentālists Viktors Ritovs, ģitārists Mārcis Auziņš, saksofonists Dāvis Jurka, basists Toms Lipskis un bundzinieks Artis Orubs, kā arī vokālistes Kristīne Prauliņa un Malēne Kergorda (Malene Kjaergaard) no Dānijas, kura pirms uzstāšanās atzina, ka festivālā Rīgā jau jūtas kā mājās.

Programmā bija iekļautas gan Maestro Raimonda Paula speciāli Kristīnei rakstītas dziesmas, gan Malēnas oriģinālskaņdarbi, gan Mailsa Deivisa (Miles Davis) kompozīcijas. Noslēgumā abas lēdijas uzdziedāja arī duetā, kā pašu pēdējo izpildot Stīvija Vondera (Stevie Wonder) saulaino hitu «Isn’t She Lovely».

Pēc pauzes, kuras laikā koncerta vadītājs – aktieris Kristaps Rasims – izspēlēja vairākus konkursus skatītājiem, uz skatuves satilpa pašmāju deviņvīru džezfanka spēks jeb apvienība «Bunch of Gentlemen», kas piedāvāja īstu pievakares ballīti, izpildot gan savas, gan stila leģendu sacerētas kompozīcijas. Daži drosmīgākie koncerta vērotāji sāka arī dejot. Turklāt elegantajiem džezfanka džentlmeņiem uzstāšanās otrajā daļā pievienojās arī harizmātiskā vokāliste Arta Jēkabsone.

Festivāla pirmo dienu ar reizē ekspresīvu un niansētu koncertu plkst. 21.00 Kaņepes Kultūras centra pagalmā noslēdza Argentīnas mūziķu trio «Zingaros». Ģitārists Alehandro Montero (Alejandro Montero), vijolnieks Dāvids Mačione (David Macchione) un akordeonists Aleksandrs Gārate (Alexander Garate) brīvi spēlējās ar romu un tango mūzikas iezīmēm, pievēršoties gan franču čigānu melodijām, gan dzimtās zemes karstasinīgajām deju noskaņām. Ja KKC pagalmu piepildījušajai publikai no tā vien kļuva acīmredzami silti, tad paši mūziķi gan godīgi atzina, ka nedaudz salst, jo mājās esot plus 40… Tas gan netraucēja koncerta raitai norisei, pieskandinot Lāčplēša un Skolas ielas krustojumu un piesaistot arvien vairāk garāmgājējus, kas vien liecināja par mūziķu augsto profesionalitāti un spēju muzikāli uzrunāt ļoti dažādu publiku.

Festivāls norisināsies līdz līdz 5. jūlijam.

Jau šovakar Rīgas Kongresu namā šovakar uzstāsies norvēģu taustiņinstrumentālists un komponists Buge Veseltofts (Bugge Wesseltoft), kas prezentēs sava jaunākā albuma «Bugge & Friends» programmu.

Jāpiebilst, ka citi bezmaksas koncerti notiks arī brīvdabas atpūtas parkā «Egle». Arī šogad festivāls piedāvās koncertu sēriju «OlainFarm Jazz Nights» Daugavas koncertzālē, kā arī koncertus Kaņepes Kultūras centrā. Tur uzstāsies argentīniešu «new gypsy tango» ansamblis «Zingaros», franču džeza izpildītāja Sirila Emē, trio no Luksemburgas «Reis/ Demuth/ Wiltgen», Daumanta Kalniņa kvintets un citi.

Festivālā paredzētas vairāk nekā 20 uzstāšanās, sešas meistarklases un «Rigas Ritmi Showcase» programma, kuras laikā Latvijas izpildītāji prezentēs sevi ārzemju mūzikas ekspertiem.

Festivāls «Rīgas ritmi» dibināts 2001.gadā. Tajā viesojušies vairāk nekā 520 mākslinieki, sasniedzot 165 000 klausītāju lielu auditoriju.

Detalizētāka informācija festivāla mājas lapā.

www.rigasritmi.lv

Biļetes iespējams iegādāties «Biļešu servisa» tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu