Premjere: zemes cenas pieaugums par 30% gada laikā - nepieļaujami (41)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nav pieļaujams būtisks kadastrālās vērtības sākums lauksaimniecības zemēm, Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» teica Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Viņasprāt, pieļaujams tikai pakāpenisks šīs vērtības pieaugums, nevis tā kā pašlaik iecerēts - vienā gadā uzreiz par 30%.

Tādēļ Straujuma aicina zemkopības ministru Jāni Dūklavu (ZZS) tikties ar tieslietu ministri un izrunāt šo jautājumu, pirms par to lemtu valdība. Straujuma piebilda, ka atbalsta kadastrālās vērtības kāpumu zemēm, kas netiek apstrādātas.

Jau ziņots, ka valdība šodien skatīs Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu «Noteikumi par kadastrālo vērtību bāzi 2015.gadam».

Noteikumu projekts paredz apstiprināt no jauna izstrādātās bāzes vērtības lauksaimniecībā izmantojamai un meža zemei un lauku grupas vērtību zonējumus, kā arī no jauna kā pielikumus apstiprināt visu pārējo nekustamo īpašumu grupu bāzes vērtības, korekcijas koeficientus un vērtību zonējumus.

Kā norādīts noteikumu projekta anotācijā, kadastrālo vērtību bāze 2015.gadam ir izstrādāta, pamatojoties uz 2012. un 2013.gada nekustamā īpašuma tirgus informāciju. Darījumu apjoms šajā periodā nekustamā īpašuma tirgū kopumā pieaudzis - pamatā pieaugumu veido dzīvojamo īpašumu segments, proti, gan darījumi ar jauniem objektiem, gan darījumi otrreizējā tirgū, kā arī darījumi ar neapbūvētu zemi mājokļu celtniecībai.

Lauku zemēm darījumu skaits saglabājies iepriekšējo gadu līmenī

Apbūves īpašumu grupā, līdzīgi kā iepriekšējā periodā, cenas nedaudz pieaugušas dārgajiem dzīvojamās apbūves nekustamajiem īpašumiem Jūrmalā, Rīgā un Pierīgā. Pārējā teritorijā, lai arī tirgus aktivitāte ir palielinājusies, cenu pieaugums nav izteikts, tāpēc kadastrālo vērtību bāze apbūves īpašumu grupās uz 2015.gadu netiek pārskatīta.

Attiecībā uz jauno, dārgo dzīvojamās apbūves nekustamo īpašumu segmentu vērtību aktualizācija ir saistāma vienlaikus ar vērtības aprēķina modelī nepieciešamajām izmaiņām.

Atšķirīga situācija ir ar lauku zemēm, kur jau kārtējo gadu pēc kārtas ir izteikts un teritoriāli plašs cenu kāpums - pieprasījums un cenas aug visā valsts teritorijā, pat teritorijās, kurās iepriekš nekustamā īpašuma tirgus šajā segmentā bija salīdzinoši neaktīvs.

Lauku grupā uz 2015.gadu

gaidāmas izmaiņas gandrīz visās lauku teritorijās

- paaugstināta tiks gan lauksaimniecībā izmantojamās zemes, gan meža zemes bāzes vērtība.

Neskatoties uz to, ka lauksaimniecībā izmantojamās zemes bāzes vērtība tika paaugstināta jau uz 2014.gadu, kadastrālās vērtības un darījumu cenu analīze uzrāda, ka lauksaimniecībā izmantojamās

zemes 2014.gada kadastrālā vērtība atkal ir par aptuveni 50% zemāka nekā 2012.,

2013.gada nekustamā īpašuma tirgus darījuma cenas, turklāt ir izteikta tendence vērtības atbilstībai pazemināties.

Lai arī 2012.gada 3.oktobrī ar MK rīkojumu apstiprinātā koncepcija «Kadastrālās vērtēšanas sistēmas pilnveidošanas un kadastra datu aktualitātes nodrošināšanas koncepcija» nākotnē paredz noteikt kadastrālo vērtību vidējā līmeņa atbilstību tirgus līmenim 15% robežās (kadastrālās vērtības vidēji par 15% zemākas nekā nekustamā īpašuma tirgus vērtību līmenis), lauksaimniecībā izmantojamās zemes bāzes vērtība nav paaugstināta tādā apmērā.

Pēc bāzes vērtību pārskatīšanas kadastrālās vērtības 2015.gadam joprojām būs vidēji par aptuveni 30% zemākas nekā 2012., 2013.gada nekustamā īpašuma tirgus darījuma cenas.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu