Ēģipte spriedumu «Al Jazeera» žurnālistam Grestem pasludinās 23.jūnijā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: KHALED DESOUKI / AFP

Ēģiptes tiesa pirmdien paziņoja, ka spriedumu telekompānijas «Al Jazeera» žurnālistu lietā, kurā ir apsūdzēts arī Latvijas un Austrālijas dubultpilsonis Pēteris Greste, pasludinās 23.jūnijā.

«Tiesa plāno spriedumu pasludinat 23.jūnijā,» tiesas sēdē sacīja tiesnesis Mohameds Nagi Šehata.

Jau vēstīts, ka Ēģiptes prokuratūra 3.jūnijā pieprasīja 15 līdz 25 gadus ilgus cietumsodus Kataras telekompānijas «Al Jazeera» žurnālistiem. Tostarp latviešu izcelsmes Austrālijas žurnālistam Pēterim Grestem tika prasīts 15 gadu cietumsods, paziņoja aizstāvības advokāts Ibrahims Abdelvahabs.

Viņš sacīja, ka 16 lietā par palīdzības sniegšanu aizliegtajai islāmistu kustībai «Musulmaņu brālība» apsūdzētajiem Ēģiptes pilsoņiem prokuratūra prasa 25 gadu cietumsodu, bet četriem ārvalstniekiem - 15 gadus cietumā.

«Mēs pieprasām, lai tiesa bez līdzjūtības vai žēlastības piespriestu maksimālo sodu par pretīgajiem noziegumiem, kurus viņi ir pastrādājuši. Žēlastība pret šādiem [cilvēkiem] novedīs visu sabiedrību tuvāk tumsai,» tiesā teica prokurors Mohameds Barakats.

«»Al Jazeera» ir krāpšanas mākslas meistars,» uzsvēra Barakats.

Kopā ar Gresti, kas ir Latvijas un Austrālijas dubultpilsonis un agrāk bijis britu sabiedriskās raidorganizācijas BBC reportieris, tiek tiesāts arī «Al Jazeera English» Kairas biroja vadītājs Mohameds Adels Fahmi, kurš ir Ēģiptes un Kanādas dubultpilsonis, un producents ēģiptietis Bahers Mohameds. Viņi 29.decembrī tika aizturēti viesnīcā Kairā.

Ēģiptes prokuratūra 29.janvārī paziņoja, ka nodevusi tiesai lietu pret 20 Kataras telekanāla «Al Jazeera» žurnālistiem, tostarp četriem ārvalstniekiem, kuru vidū ir arī Austrālijas latvietis Pēteris Greste, kas apsūdzēti par «nepatiesu ziņu pārraidīšanu». Tomēr «Al Jazeera» vēlāk paziņoja, ka tikai deviņi no apsūdzētajiem ir «Al Jazeera» darbinieki.

16 Ēģiptes pilsoņi ir apsūdzēti par piederību «teroristiskai organizācijai» un «kaitējuma nodarīšanu nacionālajai vienotībai un sociālajam mieram», teikts prokuratūras paziņojumā.

Savukārt četri ārvalstu pilsoņi - Austrālijas un Latvijas pilsonis Greste, Nīderlandes pilsone un divi Lielbritānijas pilsoņi - apsūdzēti par «sadarbošanos ar ēģiptiešiem, sniedzot viņiem naudu, aprīkojumu un informāciju» un «nepatiesu ziņu pārraidīšanu, ar mērķi ārpasauli informēt, ka valstī notiek pilsoņu karš».

Deviņi no 20 apsūdzētajiem atrodas apcietinājumā. Pārējie, tostarp trīs ārvalstu reportieri, tiek tiesāti aizmuguriski.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu