Jack White «Lazaretto»* (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Haizivs visu mūžu atrodas nemitīgā kustībā. Ja tā pārstātu kustēties, tā ietu bojā, tā vienkārši nespētu vairs elpot, jo tieši peldot saņem skābekli. Teju mūžīgā radošā kustībā jau vairāk nekā 15 gadus uz rokmūzikas skatuves darbojas arī nenogurdināmais blūzroka ģitārists Džeks Vaits, kurš nule laidis klajā jaunu ierakstu - soloalbumu numur 2.

Jack White «Lazaretto»

(Third Man Records)

9/12

Vaita radošā enerģija ir neapslāpējama. Viņam līdzi var turēt tikai retais. Varbūt tieši tāpēc beidzot šis 38 gadus vecais mūziķis nolēmis nopietnāk pievērsties solokarjerai, laižot klajā jau otro soloplati «Lazaretto» («Lazarete»), kas saturiski apspēlē Vaita nebūšanas ar pretējo dzimumu. Tā seko 2012. gadā izdotajam, «Grammy» balvai nominētajam albumam «Blunderbuss» (skat. recenziju), ar kuru koncertos Vaits uzstājās ar diviem sastāviem - dāmu grupu «Peacocks» un vīru grupu «Buzzards».

Šogad ar «Lazaretto» muzikālo materiālu viņu koncertos pavada viena grupa - viens no pieprasītākajiem savas paaudzes bundziniekiem Daru Džonss (Daru Jones), apburošā vijolniece Lilija Mei (Lillie Mae Rische) no ģimenes grupas «Jypsi», augstu vērtēts sesiju mūziķis Fets Keplins (Fats Kaplin), kurš spēlē arī tādu interesantu gandrīz simtgadīgu instrumentu kā teremins (tas tiek spēlēts, tuvinot vai attālinot rokas no instrumenta antenām, ietekmējot elektromagnētisko lauku ap tām), un basists Dominiks Deiviss (Dominic Davis).

Noskaties 9. jūnija koncertu «Fonda» teātrī Holivudā:

Džeks Vaits koncertā (9.jūnijs)

Albuma saturu veido Vaita 19 gadu vecumā sarakstīto stāstu fragmenti, kurus viņš uzracis bēniņos un transformējis dziesmu tekstos. «Liela daļa no sarakstītā ir atkritumi, taču man bija smieklīgi tos palasīt,» viņš atklāj kādā intervijā.

Muzikāli Vaits palicis uzticīgs saknēm - blūzam un kantri. Ievadošais «Three Women» balstās uz pagājušā gadsimta pirmās puses blūzmeņa Blind Willie McTell dziesmas «Three Women Blues», un arī titulskaņdarbs «Lazaretto» turas uz blūzīga ģitāras rifa, kas apaudzēts ar moderni skanošām bungām, nedaudz atgādinot «ienadnieku» (privātās dzīves konflikts ar Denu Auerbahu) - blūzroka dueta «The Black Keys» pēdējo gadu «Danger Mouse» producēto skanējumu. Ritma maiņa dziesmas vidū un psihedēlisks vijoles kantri solo izskaņā neliek šaubīties ne mirkli - šogad, visticamāk, nedzirdēsim jaudīgāku rokdziesmu par šo (skat. video).

Lilijas Mei vijole un balss vairākās kompozīcijās patīkami atsvaidzina smagnējo blūzroku, īpaši tas jūtams liriskākās dziesmās («Temporary Ground» vai «Entitlement»), kur meitene lieliski akcentē atsevišķas Vaita frāzes.

«Would You Fight for My Love?», kurā Vaits dzied par to, ka baidās no sievietēm (viņu pāridarījumiem mīlas frontē, protams) izklausās kā izrauts no kāda vesterna, «High Ball Stepper», kas pirms kāda laika izdots kā pirmais vēstnesis no albuma, pārsteidz ar frīdžezisku klavieru tēmu un satriec ar jaudīgu ģitāras fūzi, jestrais un mazliet primitīvais «Just One Drink» lieliski iederētos kādā Amerikas vidienes kroga mūzikas aparātā, savukārt «Entitlement» ir, iespējams, liriskākā kantri dziesma, ko Vaits ir sacerējis.

Džeks Vaits «Lazaretto»
Džeks Vaits «Lazaretto» Foto: Publicitātes foto

Vaits ir ģēnijs un arī šis, tāpat kā visi viņa izdotie albumi, jau ir mūsdienu rokmūzikas klasika. Tiesa, uz plates beigām, manuprāt, meistars asumu tomēr mazliet zaudē, un, ja vērtējam ierakstu paša Vaita daiļrades kontekstā, tad agrīnie «The White Stripes», protams, tomēr ir raupjāki un dzīvāki. Varbūt nemaz nevajag salīdzināt? Tāpat ir acīmredzami, ka «Lazaretto» ir galvas tiesu pārāks par 99% rokmūzikas, kas šodien tiek saražota.

Atsevišķu aprakstu noteikti būtu pelnījis arī īpašais vinils uz kura pat iestrādāta hologramma, bet par to, lai pastāsta pats Vaits (skat. video).

Labākās dziesmas: «Lazaretto», «Temporary Ground» un «High Ball Stepper».

Izdošanas datums: 10.06.2014.

* lazerete - (itāļu - lazaretto. neliela iestāde īslaicīgai ārstēšanai)

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu