Latvija pavērusi durvis ĢM kultūraugu audzēšanai (183)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latvijas atbalstītais ES vides ministru balsojums par jaunu regulējumu, kas pieņemts, aizbildinoties ar teorētisku dalībvalstu tiesību paplašināšanu ģenētiski modificētu (ĢM) kultūraugu audzēšanā, ir nepilnīgs un rada būtiskus riskus ĢM kultūraugu nekontrolētai audzēšanai Eiropā un Latvijā, uzskata «Zemes draugi».

ĢMO ražotājiem - bezprecedenta vara

Ierosinātais jaunais regulējums sniegs biotehnoloģiju uzņēmumiem, piemēram, «Monsanto» un «Syngenta», bezprecedenta varu. Tām tiks dotas likumīgas tiesības izlemt, vai valsts var aizliegt audzēt ĢM kultūraugus. Ja biotehnoloģiju uzņēmumi iebildīs pret aizliegumu, dalībvalstis būs spiestas meklēt citus tiesiskus pamatojumus ĢM kultūraugu aizliegšanai, atverot durvis turpmākiem tiesu darbiem.

Eiropas «Zemes draugu» pārtikas kampaņu vadītāja Mūte Šimfa: «Tas ir nepieņemami, ka tādiem uzņēmumiem kā, piemēram, «Monsanto», tiks dota pirmā teikšana par jebkuru lēmumu aizliegt savus produktus.

Valdībām ir jābūt iespējai aizliegt nevēlamu un riskantu ĢM kultūraugu audzēšanu bez atļaujas saņemšanas no uzņēmumiem, kas no tā gūst peļņu.»

Pavērtas durvis ĢM kultūraugu audzēšanai

Latvijas «Zemes draugu» padomes vadītājs Jānis Ulme:

«Latvijas bez iebildumiem atbalstītais ES Vides ministru padomes priekšlikums sagrauj visu, kas Latvijā pēdējos gados ir izdarīts,

lai izveidotu piesardzības principā un sabiedrības interesēs balstītu ĢMO aprites sistēmu. Tas, pretēji apgalvojumiem, arī nesniedz solīto stingro tiesisko pamatu ĢM kultūraugu audzēšanas aizliegumam - faktiski ir pavērtas durvis ĢM kultūraugu plašākai audzēšanai Eiropā un vides un veselības risku izvērtējuma sistēmas sagraušanai. Arī valdību piespiešana lūgt biotehnoloģiju uzņēmumiem sniegt atļauju aizliegumam jaunu ĢM kultūraugu audzēšanai ir absurda un nedemokrātiska. Tas nostāda biotehnoloģiju uzņēmumu intereses augstāk par demokrātiski ievēlētu valdību un sabiedrības interesēm.»

Komentāri (183)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu