Bāriņtiesa izpilda tiesas lēmumu – atdod bērnus tēvam Gruzijā (41)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zanda Alksne cīnās, lai viņas bērni uzaugtu Latvijā kopā ar viņu. Tiesa nolēmusi, ka bērni jāatdod šķirtajam vīram, kas dzīvo Gruzijā. Šonedēļ lieta ieguva jaunu pavērsienu – 7 un 9 gadus vecie bērni viņai ar varu tika atņemti un ievietoti krīzes centrā. Mātei ar viņiem tikties – aizliegts!

Zanda negrasās padoties

Tiesā iesniegta prasība par lēmuma izpildes atlikšanu, jo ar bijušo vīru parakstītā vienošanās paredz, ka vasaras bērniem jāpavada Latvijā. Bet nākamais lielais solis ir vēršanās Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Zanda Alksne rāda uz dzelteno ēku ielas galā Allažos. Tur patlaban atrodas viņas dēls un meita. Bāriņtiesa liegusi Zandai bērnus satikt. Tā kā mazie sēžot pie logiem un gaidot mammas atbraukšanu, krīzes centra vadītāja lūgusi Zandai tuvumā nenākt – satikties tāpat neļaus un bērniem redzēt māti ārpusē būtu lieki pārdzīvojumi.

Alksne: - Viņiem ir savas tiesības un viņi jūtas ļoti nelaimīgi. Viņi grib tikai to, lai viņi varētu būt ar mani kopā, un man šobrīd tiek liegta iespēja viņus atbalstīt un arī telefonsarunā nomierināt tikai tāpēc, ka Babītes bāriņtiesa ir pieņēmusi šo lēmumu liegt kontaktu.

Pēdējie gadi Zandai bijuši īsts murgs

Ar īsu intervālu nomiruši abi viņas vecāki. Tajā pašā laikā bijušais vīrs aizvedis bērnus uz Gruziju un, pēc Zandas stāstītā, izvirzījis ultimātu – vai nu viņa paraksta vienošanos, ka bērni dzīvo Gruzijā, bet vasaras pavada Latvijā, vai arī dēlu un meitu nevarēs satikt vispār.

Alksne: - Es piekritu, jo es nejutos emocionāli pietiekami spēcīga, lai pretotos, un bērnu interesēs es domāju, ka mēs varētu arī mēģināt dzīvot Gruzijā. Bet iedzīvoties tur neizdevās un bērni ļoti lūdza man, ka viņi vēlētos dzīvot Latvijā.

Bērnu lūgumu vērtējot augstāk par parakstīto vienošanos,

Zanda bērnus tomēr aizvedusi atpakaļ uz Latviju. Taču no starptautiskas konvencijas viedokļa tā ir bērnu nolaupīšana. Drīz vien Latvijas tiesas divās instancēs pieņēmušas lēmumu – bērni jāatdod tēvam. Un tad Zanda nolēmusi slēpties. Līdz aizvakardienai, kad tiesu izpildītāji kopā ar bāriņtiesu ieradušies skolā, kur strādā Zanda un mācās viņas atvases. Un tiesas spriedums izpildīts ar varu. Bāriņtiesā atzīst – likums nenosaka obligāti aizliegt tikšanos.

Barisa: - Bērnu interesēs es negribētu sīkāk runāt par lietas apstākļiem. Mums ir pamats pieņemt šādu lēmumu par to, ka viņa nevar tikties ar bērniem. Bērni, protams, cieš. Tas nav normāli – arī bāriņtiesas ieskatā. Bet tas ir tiesas spriedums, ko nevar apturēt. Bet es gribu pateikt – visa situācija ir pašu vecāku iniciēta. Tas, ka lieta ir nonākusi tik tālu, ir atkarīgs tikai no vecākiem.

Bāriņtiesas lēmums ir spēkā 15 dienu.

Ja tēvs šajā laikā neierastos pēc atvasēm, lēmumu pagarinātu vai arī bērnus atkal atdotu pagaidu aprūpē pie mātes. Šobrīd ir ziņas, ka Canava bērnus varētu vest prom piektdien. Pirmoreiz sazvanīts, Canava atbildēja, ka viņam ir svarīga tikšanās, bet vēlāk pretēji solītajam klausuli vairs necēla.

Zandas pilnvarotā pārstāve toties met ēnu uz tiesnešu darbu, uzskatot – lēmums pieņemts klaji tēva interesēs. Par to, piemēram, liecinot fakts, ka bez ievērības atstāts psihiatra slēdziens.

Anda Ozola, Zandas Alksnes pilnvarotā pārstāve: - Apgabaltiesa savā lēmumā raksta, ka ārsts ir tikai devis rekomendācijas bērnu turpmākai dzīvei un darbībai, bet nav pateicis, ka nogādāšana atpakaļ uz dzīvesvietas valsti Gruziju radīs nopietnus riskus bērnu veselībai. Kaut gan tieši to ārsts – psihiatrs savā izziņā un liecībā tiesas sēdē rajona tiesā liecināja.

Tikmēr Zanda dežurē mašīnā pie krīzes centra. Viņa vēl cer bijušo vīru tur sastapt un pēdējā brīdī rast risinājumu. Māte pārliecināta – tiklīdz dēls un meita šķērsos Latvijas robežu, iespējas viņus atgūt pietuvosies nullei.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu