Arī Iekšlietu ministrs un DP šefs gatavi vērtēt Streļčenoka atbilstību amatam (39)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) un Drošības policijas (DP) priekšnieks Jānis Reiniks pauž gatavību darboties komisijā, kas izvērtētu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Jaroslava Streļčenoka atbilstību amatam.

Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) preses sekretāre Džeina Tamuļeviča šodien apstiprināja, ka komisijā kā valdības pārstāvis būtu iekšlietu ministrs Kozlovskis.

Iekšlietu ministrs teica, ka ir gatavs darboties šādā komisijā, taču oficiālu uzaicinājumu no premjerministres pagaidām nav saņēmis.

«Ja man izteiks tādu lūgumu, tad piekritīšu to darīt un no atbildības neizvairīšos. Kopumā, vērtējot komisijas nepieciešamību, gribētu uzsvērt, ka premjerministre regulāri tikusies ar ģenerālprokuroru un viņas kompetencē ir šādu komisiju rosināt, ja viņa uzskata to par vajadzīgu. Man nav pamata apšaubīt premjerministres iniciatīvu un, cik man zināms, ģenerālprokurors ir piekritis vadīt šādu komisiju,» norādīja ministrs.

Ministram pagaidām ir grūti pateikt, vai tikai ar Streļčenoka izvērtēšanu izdosies KNAB konfliktu atrisināt. «Man grūti pateikt. Tas konflikts ir ilgstošs, un arī iepriekšējā KNAB priekšnieka Normunda Vilnīša gadījumā bija lielas domstarpības. Protams, sabiedrībai ir daudz jautājumu, kādā veidā birojs var strādāt, ja pastāv regulāra konfrontācija starp darbiniekiem un vadību. Risinājums ir jārod un premjerministrei ir vēlēšanās kaut ko darīt,» uzsvēra Kozlovskis.

Kozlovskis gan pagaidām atturējās atbildēt uz jautājumu, vai Streļčenokam amats būtu jāpamet.

DP priekšnieks pavēstīja, ka komisijas izveidošanas un uzaicinājuma gadījumā ir gatavs darboties komisijā.

Jau ziņots, ka komisijas vadīšanu ir gatavs uzņemties ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Komisijā darbošoties Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks, Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Maizītis, Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētājs Valdis Zatlers (RP).

Straujuma iepriekš paziņoja, ka piedāvās valdībai lemt par izvērtēšanas komisijas izveidošanu. Pamats komisijas izveidošanai un Streļčenoka vērtēšanai esot vispārējie vadības principi - viņa atbilstība ieņemamam amatam.

Streļčenoka izvērtēšanas komisijas izveidošanai jāsaņem vēl atbalsts no koalīcijas.

Komisiju izveido Ministru kabinets, ņemot vērā ģenerālprokurora vai Ministru prezidenta sniegto informāciju, kas pamato KNAB likumā minētos iemeslus biroja priekšnieka atbrīvošanai no amata. Viens no nosacījumiem paredz, ka biroja amatpersonu no amata atbrīvo sakarā ar neatbilstību ieņemamam amatam.

Komisijas sastāvā ir ģenerālprokurors vai viņa īpaši pilnvarots virsprokurors, SAB direktors, Drošības policijas priekšnieks, Ministru kabineta pilnvarots ministrs un Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs. Komisiju vada ģenerālprokurors vai viņa īpaši pilnvarots virsprokurors.

Likums nosaka, ka biroja priekšnieku ieceļ amatā uz pieciem gadiem un atbrīvo no amata Saeima pēc Ministru kabineta ieteikuma.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu