5 lietas, kas tevi spēs glābt no PMS

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

40% sieviešu regulāri cieš no pirmsmenstruālā sindroma jeb PMS, bet 5% daiļā dzimuma pārstāvju šīs organisma izmaiņas pārdzīvo ļoti stipri - nespējot dzīvot ikdienas ritmā un būdamas spiestas palikt gultā. Kā cīnīties ar PMS?

 
Foto: Shutterstock

Magnijs

Ja PMS tev ir izteikts un regulārs, iesaka lietot magniju, tas atbrīvos no stresa un trauksmes sajūtas, kā arī palīdzēs tikt vaļā no galvassāpēm un muskuļu krampju lēkmēm. Ir pētījums, kas pierāda, ka sievietēm, kuras lieto 400 mg magnija dienā, mazinās spriedze, sāpes krūtīs un apetīte.

Magnijs ir arī kviešu klijās, saulespuķu sēklās, kviešu asnos, sojas pupiņās, prosā, auzu pārslās, baltajās dārza pupiņās.

 
Foto: Shutterstock

Pārtika, kurā ir B vitamīns

Treknās zivis, cūkgaļa, lielopu gaļa, jēra gaļa, rieksti (mandeles, pistācijas), siers, sēklas, brūnie rīsi, pupas, zirņi, olas.

 
Foto: Shutterstock

Mūkuzālīte jeb vitex agnus castus

Šo liegi smaržojošo nelielo koku ir iecienījuši tauriņi, bet ziedi līdzinās lavandai. Vidusjūras reģionā izplatītais vitex agnus castus, ko sauc par mūkuzālīti, mūkupipariem, ābramkoku vai Svēto Viteksu, ir pazīstams un iecienīts augs kopš seniem laikiem.

Pierādīts, ka mūkuzālīte jeb vitex agnus castus ir garšaugs, kas atvieglo PMS. Japāņu pētījumi pierādīja, ka, regulāri uzturā lietojot šo brīnumzāli, PMS spēj atkāpties pat par trīs cikliem.

 
Foto: Shutterstock

Izvairies no kafijas un šokolādes

Lai kā tev kārojas saldumu, mēģini atturēties no šokolādes, kas tevi vēl vairāk uzbudinās un radīs tevī trauksmes sajūtu. Nav ieteicama arī kafija.
Protams, tu vari palutināt sevi ar kādu šokolādes gabaliņu, tomēr rafinētā cukura vietā labāk dod priekšroku augļiem un pilngraudu produktiem – tie pārstrādājas lēnāk, palīdz uzturēt konstantu enerģijas līmeni un pasargā no cukura līmeņa svārstībām asinīs. Tas nozīmē - saki nē saldumiem, baltmaizei, bulciņām un makaroniem. Savukārt sāls veicina šķidruma aizturi organismā.

 
Foto: Shutterstock

Kalē kāposts

Lapu kāpostiem (angliski - kale) ir vairākas šķirnes, taču Latvijā visbiežāk nopērkami lillā un tumši zaļi kāposti ar krokotām lapām. Tie ir vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām bagāti, tāpēc, iekļaujot ikdienas uzturā lapu kāpostu, stiprināsiet kaulus, sirdi un asinsvadu sistēmu. Turklāt šajos kāpostos ir maz kaloriju un daudz šķiedrvielu. Gatavo tos salātos vai sablendē smūtijos.



KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu