Latviju pamet operācijā «Atlantic Resolve» iesaistītie ASV tanki un bruņumašīnas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc vairāku mēnešu uzturēšanās Latvijā operācijā «Atlantic Resolve» iesaistītie ASV tanki un bruņumašīnas šajās dienās pamet Latviju un dodas atpakaļ uz Vāciju, pastāstīja Aizsardzības ministrijā.

Ādažu bāzē notikusi operācijas «Atlantic Resolve» rotācijas maiņas ceremonija, kuras laikā ASV karavīrus no 3.kājnieku divīzijas nomainīja karavīri no 173.kājnieku brigādes. Latvijā turpmākos četrus mēnešus uzturēsies vairāk nekā 150 ASV 173.kājnieku brigādes karavīri, kas izvietoti Vinčenzā, Itālijā.

Šīs rotācijas ASV karavīriem bruņutehnika gan nav paredzēta. Šī ir desanta vienība, kas trenēsies veikt desantēšanos no «Black Hawk» helikopteriem kopā ar Latvijas karavīriem.

Jau ziņots, ka pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas pērnā gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV ir sākusi mācību operāciju «Atlantic Resolve». Operācijas mērķis ir apliecināt ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā.

ASV karavīru pirmā rotācija, kas bija aptuveni rotas līmeņa vienība, ieradās Latvijā 2014.gada aprīlī. Savukārt šogad 9.martā Rīgas ostā kuģis atveda uz Latviju 3.kājnieku divīzijas militāro tehniku - sešus tankus M1A2 «Abrams» un bruņumašīnas M2A3 «Bradley», ar kuriem ASV karavīri piedalījās mācībās kopā ar Latvijas karavīriem.

Neskatoties uz ASV tanku un bruņumašīnu aizvešanu, šīs valsts bruņutehnika Latvijā varētu atgriezties. ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters otrdien Tallinā apliecinājis, ka ASV izvietos smago bruņojumu, tostarp tankus, kājnieku kaujas mašīnas un artilēriju Centrāleiropā un Austrumeiropā.

ASV uz laiku izvietos vienas bruņotās brigādes kaujas vienības transportlīdzekļus un palīgaprīkojumu Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs. Šajā Eiropas pārvietošanas aktivitātē ietilps tanki, kājnieku kaujas mašīnas, artilērija. Igaunija, kā arī Lietuva, Latvija, Bulgārija, Rumānija un Polija ir piekritušas uzņemt bataljonam nepieciešamā ekipējuma apjomu, kas tiks pārvietots pa reģionu mācībām un vingrinājumiem, skaidroja Kārters.

ASV aizsardzības ministrs tikšanās laikā ar Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru Jāni Sārtu norādījis, ka militārā tehnika un ekipējums varēs nodrošināt rotas vai bataljona līmeņa kaujas spējas katrā valstī un varēs tikt pārvietots pa reģionu militāro mācību un vingrinājumu vajadzībām.

Nesen ASV vēl vairāk nostiprinājušas Baltijas valstu drošību, jo maijā Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē ieradušies vairāk nekā 70 ASV karavīru ar sešiem helikopteriem UH-60 «Black Hawk». Viņi Latvijā piedalīsies kopīgos treniņos ar Nacionālo bruņoto spēku karavīriem un sniegs atbalstu vairākās starptautiskajās militārajās mācībās.

Kaujas helikopteru bataljons atradīsies Lielvārdē līdz novembra beigām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu