«Rīgas satiksme» nepiekrīt VK, ka basketbolistu finansēšana ir pretlikumīga (47)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» kā viena no nodibinājuma «Basketbola klubs «TTT-Rīga«» dibinātājiem nepiekrīt Valsts kontroles (VK) secinājumam, ka kluba finansēšana ir pretlikumīga, aģentūrai LETA uzsvēra uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens.

VK revīzijas ziņojumā norādīts, ka saskaņā ar Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumu kapitālsabiedrība finanšu līdzekļus vai mantu drīkst dāvināt vai ziedot tikai tad, ja tas paredzēts kultūras, mākslas, zinātnes, izglītības, sporta, vides vai veselības aizsardzības, kā arī sociālās palīdzības veicināšanai, un uzņēmumam

pastāv iespēja kontrolēt dāvinājuma izlietošanu.

Savukārt pati kapitālsabiedrība dāvināšanas brīdī ir samaksājusi valstij vai pašvaldībai visus nodokļus un darbiniekiem izmaksājusi algas, turklāt iepriekšējā pārskata gadā ir strādājusi ar peļņu.

Revīzijas laikā konstatēts, ka «Rīgas satiksme» 2012.gadu noslēgusi ar 7,83 miljonu eiro zaudējumiem, līdz ar to 106 700 eiro, kurus uzņēmums 2013.gada laikā ziedojis basketbola klubam «TTT-Rīga», VK ieskatā izlietoti nelikumīgi.

VK par konstatēto ir vērsusies tiesībsargājošās iestādēs ar lūgumu izvērtēt «Rīgas satiksmes» atbildīgo amatpersonu rīcības tiesiskumu.

Bemhens norādīja, ka tieši par «TTT-Rīga» finansēšanu uzņēmums arī iesniedzis sūdzību VK. «Mūsu gadījumā ir citādāk, jo

esam vieni no kluba dibinātājiem,

un kluba statūti nosaka, ka dibinātājs nodod līdzekļus kluba nodrošināšanai un attīstībai,» skaidroja Bemhens.

Ņemot vērā, ka saistībā ar šo jautājumu VK vērsusies Valsts policijā, Bemhens uzskata, ka var izveidoties «interesanta situācija», kad «zem sitiena» tiek palikta visa kluba sistēma. «Tā nav tikai viena komanda, bet visa kluba sistēma, piramīda - juniori, kadetes, sporta skolas jaunietes - kopā 250 bērni. Brīdī, kad cīnāmīes pret «spaisiem», tiek pateikts, ka bērnu un jauniešu sports nav jāatbalsta,» norādīja uzņēmuma vadītājs.

Radušos situāciju Bemhens plāno pārrunāt arī ar otru dibinātāju - Rīgas domi -, lai kopīgi lemtu, kā rīkoties tālāk. «Rīgas satiksmes» priekšnieks norādīja, ka drīzāk būtu nepieciešamas izmaiņas likdumdošanā,

nevis «jānocērt jaunatnes sports plecā».

«Rīgas satiksme» uzsver, ka kopš dibināšanas basketbola klubs «TTT-Rīga» ir strādājis, lai izveidotu četru pakāpienu sistēmu, kas organizēti un sistemātiski sagatavo Latvijas labākās basketbolistes dažādu vecumu valsts izlasēm, tajā pašā laikā nodrošinot savas sistēmas komandas ar labākajām spēlētājām. Tā ir vienīgā šāda veida sistēma Latvijā sieviešu basketbolā, un fakts, ka no komandām «TTT-Rīga» un «TTT-Rīga Juniores» dažāda vecuma izlasēs 2013.gadā iekļauta 21 sportiste, liecina par tās efektivitāti un nepieciešamību.

«Rīgas satiksme» nepiekrīt VK pārmetumiem, ka, strādājot ar zaudējumiem, basketbola kluba finansēšana ir pretlikumīga, jo uzņēmums ir viens no basketbola kluba «TTT-Rīga» dibinātājiem, kas arī noteicis mantas nodošanas kārtību nodibinājumam, apņemoties katru kalendāro gadu nodot klubam naudas līdzekļus tā darbības nodrošināšanai, lai realizētu nodibinājuma mērķus.

«Naudas līdzekļi, kas tiek nodoti nodibinājumam, ir līdzekļi, kas gūti no «Rīgas satiksmes» saimnieciskās darbības. Šie līdzekļi nav uzskatāmi par dāvinājumu vai ziedojumu Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma izpratnē, jo

tas ir dalības maksājums,

pamatojoties uz iepriekš «Rīgas satiksmes» uzņemtajām saistībām un noslēgtu civiltiesisku darījumu, lai sasniegtu noteiktus mērķus, nodalot šiem mērķiem noteiktu naudas apjomu,» uzsver uzņēmuma juristi.

Tāpat «Rīgas satiksme» uzsver, ka līdzekļi klubam tiek atvēlēti no ienākumiem, kas gūti saimnieciskās darbības rezultātā, nevis no naudas, kas iekasēta par sabiedriskā transporta biļetēm. Uzņēmums arī norāda, ka šie izdevumi netiek iekļauti biļetes pašizmaksas aprēķinos.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu