Gaismas pils lasītava no nākamās nedēļas tiks atvērta katru dienu (23)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) apmeklētāju apskatei būs atvērta no ceturtdienas, 12.jūnija, preses konferencē par bibliotēkas nodošanu ekspluatācijā un atvēršanas pasākumiem pastāstīja LNB direktors Andris Vilks. Apmeklētājiem četras dienas būs pieejami visi septiņi stāvi.

No 12.jūnija līdz 15.jūnijam notiks LNB stāvu atvēršanas pasākums «Kaskādes». Vilks norādīja, ka «Kaskādēs» tiks parādīts viss, ko piedāvās LNB.

LNB atklāšanas svētku radošais direktors Gatis Mūrnieks pastāstīja, ka katrā no četrām dienām ar īpašu programmu tiks izcelts kāds no stāviem. Viņš norādīja, ka stāvu atvēršanas pasākumos varēs dzirdēt lekcijas, piedalīties viktorīnās un spēlēs, kā arī apskatīt plašam apmeklētāju spektram piemērotas izstādes. Pēc Mūrnieka teiktā, atvēršanas pasākuma programma būs ļoti plaša.

12.jūnijā no plkst.17 līdz 20 notiks mezonīna - Uzziņu un informācijas centra -, kā arī 2. un 3.stāva - Nozaru literatūras centra - atvēršana, savukārt 13.jūnijā no plkst.17 līdz 20 tiks atvērts 4.stāvs un notiks aktivitātes Mākslas un mūzikas centrā.

14.jūnijā no plkst.11 līdz 17 tiks atvērts 5.stāvs, kur atrodas Letonikas un Baltijas centrs, izstāžu zāle, kā arī Reto grāmatu un rokrakstu lasītava un Latviešu folkloras krātuve. 15.jūnijā atvēršanu piedzīvos 6. un 7.stāvs, kuros atrodas Karšu un ģeotelpiskās informācijas lasītava un Sīkiespieddarbu lasītava, kā arī Bērnu literatūras centrs.

Visas «Kaskāžu» dienas apmeklētājiem būs iespējams pieteikties ekskursijām pa «Gaismas pili».

Sākot no 17.jūnija, apmeklētājiem būs pieejams arī grāmatu klāsts mezonīna 2. un 3.stāvā.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL- TB/LNNK) pauda gandarījumu, ka sarežģītākā, lielākā un, viņasprāt, arī skaistākā

kultūras būve varēs sākt darbu ar pilnu jaudu.

Ministre izteica cerību, ka LNB nostiprinās savu lomu kā Latvijas brīvības simbols un arī kā nacionāls izglītības un izcilības centrs.

Vilks norādīja, ka LNB turpinās strādāt pie tā, lai tiktu pabeigti arī pārējie objekti pie «Gaismas pils». Viņš atgādināja, ka pašlaik notiek ļoti aktīva krājumu pārvešana un tehnoloģiju uzstādīšana.

LNB Pakalpojumu departamenta vadītāja Anda Lamaša pastāstīja, ka uz «Gaismas pili» pārvesti jau 36,4% no visiem krājumiem. Viņa pastāstīja, ka no 17.jūnija, kad LNB sāks apkalpot lasītājus, apmeklētājiem būs pieejami arī brīvpieejas plaukti, kuros kopumā būs 350 000 vienību. Pēc viņas teiktā, jūlijā lasītājus sāks apkalpot 5.stāvs, bet augustā - arī 4. un 6.stāvs. Lamaša norādīja, ka pašlaik bibliotēkas darba laiks saglabāsies tāds, kā tas bija iepriekšējās ēkās, bet jau septembrī bibliotēka lasītājus apkalpos visas septiņas dienas nedēļā.

Jau ziņots, ka «Gaismas pils» oficiālā atklāšana jeb

ēkas inaugurācija notiks šī gada 29.augustā,

bet jau tagad norit aktīvs sagatavošanās darbs, lai augusta nogalē bibliotēka sniegtu apmeklētājiem visu pakalpojumu klāstu.

Kā ziņots, piektdien, 6.jūnijā, LNB jaunā ēka tika pieņemta ekspluatācijā. Rīgas pilsētas būvvaldē pagājušajā nedēļā tika saņemti visi nepieciešamie atzinumi, un eksperti operatīvi izvērtēja visu dokumentāciju, tostarp izmaiņas, kas veiktas būvdarbu laikā.

6.jūnijā sasauktā ekspluatācijā pieņemšanas komisija konstatēja, ka uzbūvētā «Gaismas pils» atbilst visiem būvnormatīviem un prasībām un ir nododama ekspluatācijā. Pēc Rīgas pilsētas būvvaldes vadītāja Ingusa Vircava teiktā, LNB ēka tagad ir pilnībā izmantojama bez ierobežojumiem.

LNB ēkas būvniecība tika sākta 2008.gada jūnijā.

Tās būvdarbus veica «Nacionālā būvkompāniju apvienība», ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA «Re&Re», AS «RBSSKALS» un SIA «Skonto būve». Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008.gada 15.maijā, bibliotēkas būvniecības izmaksas prognozētas 163,06 miljoni eiro.

Lai «Gaismas pils» projekts būtu pabeigts, nepieciešama arī LNB infrastruktūras pirmās kārtas objektu būvdarbu pabeigšana un nodošana ekspluatācijā, LNB aprīkošana ar mēbelēm un iekārtām, kā arī LNB pārcelšanās uz jauno LNB ēku un grāmatu krājuma pārvietošana.

LNB direktors Andris Vilks TVNET atklāj, ka ekskursijas pa Gaismas pili notiks bez maksas. Turklāt arī visas turpmākās dienas pēc pasākuma. Bibliotēkas apmeklējumi būs par brīvu, kamēr nebūs sasniegts 2 000 000 apmeklētāju skaits. Pēcāk, iespējams, politika mainīsies. Viņš piebilst, ka tūristiem gida pakalpojumi svešvalodās būs par maksu. Ekskursiju ilgums būs ap stundu.

«Katrs Latvijas iedzīvotājs ir pelnījis vismaz vienu reizi apskatīt šo bibliotēku no iekšienes bez maksas,» uzskata Gaismas pils vadītājs.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas pakalpojuma direktore Anda Lamaša stāsta, ka līdz ar bibliotēkas atvēršanu iedzīvotājiem no nākamās nedēļas pirmdienas ik dienu būs pieejama lasītava.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu