Vācijā kriminālizmeklēšana par Merkeles telefona izspiegošanu (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijas federālā prokuratūra trešdienas vakarā paziņoja, ka ir sākusi kriminālizmeklēšanu par kancleres Angelas Merkeles mobilā telefona sarunu izspiegošanu, kuru saskaņā ar Edvarda Snoudena noplūdinātu informāciju veikusi ASV Nacionālās drošības aģentūra (NSA).

Ilgi gaidītā izmeklēšana tiek veikta pret vēl nezināmām personām, paziņoja galvenais federālais prokurors Haralds Range.

«Es informēju parlamenta juridisko lietu komiteju, ka esmu sācis iepriekšēju izmeklēšanu par kancleres mobilā telefona noklausīšanos,» sacīja Range, uzrunājot šo komiteju.

Vēl nav zināms, vai izmeklētāji sazināsies ar Snoudenu kā liecinieku.

Range tomēr sacīja, ka nolēmis nesākt izmeklēšanu par apgalvojumiem, ka NSA veikusi plašāku izspiegošanu pret Vācijas pilsoņiem. Šo ierobežojumu nosodīja parlamenta deputāti no opozīcijas un Sociāldemokrātiskās partijas.

Sāktā kriminālizmeklēšana var atkal pasliktināt attiecības starp ASV un Vāciju, kuras abu valstu līderi centās atjaunot pēc ziņām par NSA veikto Merkeles izspiegošanu.

Merkeles preses sekretārs Štefens Zeiberts atteicās komentēt izmeklēšanas sākšanu, bet sacīja, ka federālais prokurors pieņēmis šādu lēmumu «atbilstoši likuma burtam». Valdībai nebija tiesību ietekmēt un tā neietekmēja diskusijas par to, vai jāsāk šāda izmeklēšana, sacīja Zeiberts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu