Pirmizrādi piedzīvos laikmetīgās dejas projekts «Solo piecpadsmit» (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

3. un 4. jūnijā pirmizrādes Ģertrūdes ielas teātrī piedzīvos projekts «Solo piecpadsmit», kas ļaus iepazīt piecpadsmit Latvijas laikmetīgās dejas personības.

Projekta ietvaros vairāku mēnešu garumā četrpadsmit Latvijas laikmetīgās dejas horeogrāfi radīja solo darbus Latvijas laikmetīgās dejas celmlauzei Olgai Žitluhinai, kas šajā izrādē iejutīsies dejotājas lomā.

Vairums izrādes horeogrāfu – Katrīna Albuže, Nadežda Beļajeva, Evita Birule, Dmitrijs Gaitjukevičs, Ramona Galkina, Liene Grava, Elena Jacinta, Lilija Lipora, Līga Liberte-Lasmane, Elīna Lutce, Valērijs Oļehno, Sintija Siliņa-Zante, Guntis Spridzāns un Eva Vancāne – laikmetīgo deju studējuši Latvijas Kultūras akadēmijā Olgas Žitluhinas vadītajā programmā, visi darbojas Latvijas laikmetīgajās dejas laukā, līdz ar to šī izrāde ļaus saskatīt arī zināmu nozares kopainu. Vienlaikus projekts pēta dažādu mākslas profesiju un varas attiecības. Izrādē ne tikai horeogrāfe «pakļaujas» savu audzēkņu vadībai, bet arī atbildība par izrādes galīgo formātu uzticēta nevis horeogrāfam vai režisoram, bet gan mūzikas producentam ELVI un dejas dramaturģei Intai Balodei.

Netradicionāla bijusi izrādes «Solo piecpadsmit» tapšanas gaita

Četrpadsmit individuālos horeogrāfu mēģinājumos ar Olgu Žitluhinu tapušās horeogrāfijas uzfilmētas un videomateriāli nodoti ELVI un Intai Balodei, kuri projekta noslēdzošajā etapā mēģinājumos ar dejotāju rada izrādes galīgo formu. Visiem četrpadsmit horeogrāfiem projekta rezultāts būs noslēpums līdz pat pirmizrādei.

Piecpadsmit no SOLO PIECPADSMIT

  • Katrīna Albuže grib spēlēt dažādās izrādēs, un viņa to arī dara. Daudz laika aizņem izrāžu mēģinājumi.
  • Nadežda Beļajeva grib likt cilvēkiem just. Lielāko laika daļu viņa klausās mūziku, vēro un analizē procesus un parādības.
  • Evita Birule grib darīt to, ko šobrīd dara – piedalās laikmetīgās dejas projektos. Savu laiku viņa velta mēģinājumiem, jogai un domām par nākotni.
  • Dmitrijs Gaitjukevičs grib atpūsties, spēlēt volejbolu, dejot. Bet viņam nākas ļoti daudz laika veltīt darbam.
  • Ramona Galkina ļoti gribētu kādu laiku darīt kaut ko vienu. Taču pašreiz viņa dara daudzas lietas, īpaši daudz laika aizņem festivāls.
  • Liene Grava grib uztaisīt savu dejas izrādi. Tikmēr viņa velta laiku visam, kas saistīts ar deju, ķermeņa iesildīšana aizņem lielāko daļu no dzīves.
  • Elena Jacinta grib vairāk laika veltīt radošai darbībai. Taču pagaidām lielāko laika daļu aizņem plānošana.
  • Līga Liberte grib veidot jaunu izrādi un to arī dara. Viņa savu laiku velta vienpatībai, teorētiskai un praktiskai dejošanai un ģimenei.
  • Lilija Lipora grib veidot horeogrāfijas, grib dejot un grib dziedāt. Tā ir sanācis, ka visvairāk laika viņa velta darbam.
  • Elīna Lutce gribētu veidot solo izrādi. Tomēr pašreiz visvairāk laika aizņem mēģinājumi dažādiem projektiem.
  • Valērijs Oļehno dara to, ko grib. Viņš visvairāk laika velta savam dēliņam.
  • Sintija Siliņa-Zante gribētu būt horeogrāfs darbā ar nepopulārām tēmām. Lielāko daļu viņas laika aizņem gatavošanās, t. i., organizēšana, plānošana konceptualizēšana.
  • Guntis Spridzāns grib dalīties ar savām idejām, un viņš to arī dara. Bet viss prasa laiku un spēku, tāpēc diezgan daudz laika paiet pēc principa – nav spēka, bet vajag!
  • Eva Vancāne vēlas dejot neatkarīgos projektos un būt aizrautīga horeogrāfe. Tikmēr viņa daudz domā un daudz dejo.
  • Olga Žitluhina grib, lai ir interesanti gan dzīvē, gan mākslā. Un lai ir pa īstam. Viņa izbauda situāciju, kurā nav noteicēja, bet vienlaikus saprot, ka pavisam no sevis nevar izbēgt. Lielāko daļu viņas laika aizņem fiziska un emocionāla «nobriešana», ka viņai jābūt uz skatuves veselu stundu. Viņa baidās, vai cilvēki tik ilgi uz viņu varēs skatīties.

SOLO PIECPADSMIT

Pirmizrādes: 3. jūnijā plkst. 21.00 un 4. jūnijā plkst. 19.00 Ģertrūdes ielas teātrī (Ģertrūdes ielā 101)

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu