Uz «Satta» skatuves: «Forest Swords»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lai arī festivāls «Satta» šovasar piedzīvos debiju Latvijā, lietuviešu mūzikas un mākslas festivāls mājās jau sen ir labi zināms tā unikālās programmas dēļ. Tā vietā, lai fokusētos uz vienu lielu zvaigzni, festivāls cenšas piedāvāt vairākus interesantus, unikālus māksliniekus, kas spēj lauzt stereotipus un likt šermuļiem skriet pār kauliem. Šis gads nav izņēmums, jo vasarā uz skatuves kāps projekts, kas jau ilgāku laiku bijis «Satta» festivāla uzmanības lokā. - «Forest Swords».

Pagājušogad, kad festivāls vēl norisinājās Lietuvā, tā rīkotāji ļoti vēlējās šo britu producentu redzēt uz skatuves. Taču «Forest Swords» nolēma koncentrēties uz darbu pie tobrīd vēl neizdotā jaunā albuma, nevis piedalīties dažādos mūzikas festivālos.

«Forest Swords» ir daļa no jaunās producentu, komponistu paaudzes, kas iekļauj tādus mūziķus kā Džeimss Bleiks (James Blake), «Burial», «Four Tet» vai «Mount Kimbie». «Forest Swords» ir atgriezies apritē un beidzot pievienojas festivāla programmai.

Albums, pie kura pagājušogad strādāja Metjū Berns (Matthew Barnes, Forest Swords īstais vārds), iznāca septembrī ar nosaukumu «Engravings». Tas bija turpinājums 2010. gadā plašu atzinību guvušajam «Dagger Swords», ko žurnāls FACT atzina par gada albumu. Līdzīgi kā tā priekštecis, arī «Engravings» radīja vētru elektroniskās mūzikas pasaulē.

«Šī ir izcilas kvalitātes noskaņu manifestējoša mūzika, eksperimentāla elektronika, kuras epicentrā atrodas tās būtība un sirds,» atzinis «Clash Music».

«Resident Advisor», kurš ir starp nozīmīgākajiem elektroniskās mūzikas izdevumiem, spēris vienu soli tālāk: «Tas, ko Berns ir paveicis, ir devis mums iespēju doties ceļojumā uz slepenu vietu, kurā iepriekš viņš ļāvis ielūkoties vien caur atslēgas caurumu. Tā ir vieta, kas aizrauj elpu vēl straujāk, nekā to paveica Dagger Paths.»

Divām «Engravings» albuma dziesmām - «Thor's Stone» un «The Weight of Gold» - radīti vairāki videoklipi, katram no tiem kļūstot par atsevišķu mākslas darbu. Dabmūzikas leģenda Lī Skrečs Perijs (Lee Scratch Perry) radījis remiksu albuma visplašāko atzinību guvušajai dziesmai «Thor's Stone».

Metjū Berns ir arī grafiskais dizainers un bieži sadarbojas ar citiem māksliniekiem dažādos multimediju projektos, kas notiek gan mūzikas festivālos, gan mākslas pasākumos.

Tā būs lieliska iespēja mūziķa uzstāšanos redzēt Papē, jo nav ne mazāko šaubu, ka tieši viņa koncerts kļūs par vienu festivāla spožākajiem momentiem. Tā ir noticis arī agrāk. «The Guardian» mūziķa uzstāšanos pagājušajā rudenī «Unsound London» ietvaros atzina par «strāvojuma pilnām dzīves svinībām» un «aizraujošāko uzstāšanos festivālā».

Atgādinām, ka «Forest Swords» Rīgā viesojās pirms diviem gadiem.

Jau ziņots, ka no 14. līdz 17. augustam Papē uzstāsies arī tādi mākslinieki kā «Submotion Orchestra», «Forest Swords», «King Midas Sound», «Kode9», «Sei A» un «Sekuoia». Vēl virkne mūziķu tiks izziņoti jau pavisam drīz.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu