«RE RE Rīga!» iepazīstinās ar jaunā cirka estētiku (4)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Festivālā «RE RE Rīga!», kas šogad norisināsies no 6. augusta līdz 9. augustam, iepazīstinās ar laikmetīgo cirku, ielu teātri un pasaules mūziku, preses konferencē pastāstīja festivāla radošais direktors Mārtiņš Ķibers. Viņš norādīja, ka festivāla jaunums šogad ir laikmetīgā cirka izrāžu programma iekštelpās. Tādējādi tiks parādīts augstāks izrāžu sarežģītības līmenis. Ķibers atzīmēja, ka festivālā būs arī daudzveidīga brīvdabas izrāžu programma, kurā būs akrobātika, ielu teātris, performances, kā arī pasaules mūzikas koncerti.

Nodibinājuma «Rīga 2014» vadītāja Diāna Čivle norādīja, ka ar festivāla palīdzību rīdziniekus un pilsētas viesus iepazīstinās ar jaunā cirkus estētiku. Viņa pauda cerību, ka festivāls kļūs par tradīciju arī turpmākajos gados.

Ķibers atklāja, ka viens no interesantākajiem festivāla pasākumiem būs norvēģu trupas «Cirka Teater» un jauniešu pūtēju orķestra «Auseklītis» izrāde «Musica Mobile». Tā, pēc viņa teiktā, ir pārsteigumiem pilna izrāde, kura sākas ar sajukumu, orķestrim saduroties ar mūzikas mašīnu.

Festivāla direktore Odrija Fišere pastāstīja, ka festivālā būs gan jaukas, izklaidējošas izrādes ģimenēm, gan avangards augstās mākslas cīnītājiem. Viena no šādām avangarda izrādēm būs spāņu trupas «Animal religion» izrāde «Indomador», kas mēģinās iedrošināt mežonīgo un neloģisko skatītājā, izgaismojot dīvainības mūsdienu laikmeta rutīnā. Noskaņās pilnīgi pretēja būs somu trupas «Nuua» izrāde «Lento», kura, pēc Fišeres teiktā, būs poētiska un pārdomas raisoša.

Festivāla noslēdzošajā dienā spāņu «Circo eia», kura sastāvā ir četri akrobāti un viens mūziķis, apspēlēs komunālā dzīvokļa ikdienas tēmu. Izrāde apbalvota vairākos starptautiskos cirka festivālos.

Mārtiņš Ķibers
Mārtiņš Ķibers Foto: Ieva Lūka/LETA

Festivāla atklāšanā Rīgā uzstāsies grupa «Tālamana» ar koncertuzvedumu «Pa dzintara ceļu… / Songs Along the Amber Road». Šajā kolektīvā dažādas etniskās izcelsmes etno un džeza mūziķiem pievienojies sitaminstrumentālists Šeins Šanahāns, kurš ir čellista Jojo Ma līdzgaitnieks un viens no Āzijas etniskās mūzikas projekta «Silk Road». Koncertuzvedums «Pa dzintara ceļu…» izveidots īpaši šim notikumam un vedīs klausītājus ceļojumā pa senajiem dzintara tirdzniecības ceļiem no Baltijas jūras krastiem, cauri Centrālajai Eiropai uz Vidusjūru, līdz pat senajai Ēģiptei. Kolektīvu vada latviešu izcelsmes mūziķe Laila Saliņa.

Iepazīstinot ar festivālu, šovakar plkst.19 «Splendid Palace» bez maksas izrādīs filmu «Pieskarties debesīm» («Grazing the sky») par laikmetīgā cirkus māksliniekiem un viņu darbu.

Centrālā festivāla norises vieta šovasar būs Kongresu nama laukums. Īpaši izziņotas izrādes notiks arī citur pilsētvidē, bet mūzikas skatuve atradīsies kultūras kafejnīcā «Espanāde 2014». Kopumā šogad «RE RE Rīga!» dalību apstiprinājuši 20 kolektīvi ar 65 māksliniekiem no 12 valstīm. Plānots, ka šogad festivālu apmeklēs divreiz vairāk apmeklētāju nekā pērn - pēc organizatoru aplēsēm, četru dienu laikā to apmeklēs vismaz 15 000 apmeklētāju gan no Latvijas, gan ārvalstīm, tādējādi kļūstot par Baltijā lielāko laikmetīgā cirka un pasaules mūzikas festivālu.

Festivāls «RE RE Rīga!» notiks jau otro gadu. Tajā viesosies mākslinieki no Spānijas, Nīderlandes, Beļģijas, Norvēģijas, Somijas, Zviedrijas, Igaunijas, Francijas, Lielbritānijas, Turcijas, ASV un Latvijas.

Biļetes uz festivāla pasākumiem iekštelpās var iegādāties «Biļešu servisa» tirdzniecības vietās un «www.bilesuserviss.lv».

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu