Straujuma: Valdība lēmumu par Okupācijas muzeja rekonstrukciju nemainīs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība lēmumu par Latvijas Okupācijas muzeja ēkas Strēlnieku laukumā rekonstrukciju nemainīs, pēc tikšanās ar Okupācijas muzeja biedrības valdi teica Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

«Mēs varam pieņemt arī jaunu valdības lēmumu, ja tas ir nepieciešams, bet nav citu domu - muzeja rekonstrukcijai ir jānotiek,» norādīja Straujuma.

Vaicāta par to, vai Rīgas būvvalde kavē rekonstrukcijas projekta īstenošanu, Straujuma no komentāriem atturējās un teica, ka vēlas ticēt tam, ka būvvalde dara savu darbu.

«Jāskatās, kas notiks tālāk. Gribas ticēt, ka pēc vajadzīgo dokumentu iesniegšanas būvvalde citus dokumentus neprasīs,» norādīja Straujuma. Viņa skaidroja, ka Kultūras ministrija būvvaldes prasītos dokumentus plāno iesniegt jau jūlijā.

Ministru prezidente izteica arī cerību par Okupācijas muzeja tālāko sadarbību ar Stūra mājas ekspozīciju, kā arī atzīmēja, ka jāturpina diskusijas par visas Stūra mājas nākotni, noteikti atstājot atvērtas sabiedrībai Stūra mājas durvis un turpinot ekspozīcijas par nama vēsturi pirmajā un pagraba stāvā.

Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdis Valters Nollendorfs norādīja, ka rekonstrukcijas projekts jau iepriekš apstiprināts Valsts kultūras pieminekļu inspekcijā (VKPAI), kā arī nodrošināts viss pārējais process, kas rekonstrukcijas veikšanai ir bijis vajadzīgs. «Saskaņojumi bijuši jau agrāk 2007., 2008.gadā. Pārsteidzoši, ka Rīgas būvvalde šo nodēvējusi par jaunas ēkas būvniecību. Šķiet, ka inspekcijas un pilsētas arhitekta atzinumi tiek prasīti tāpēc, ka to var izdarīt, nevis tāpēc, ka tas būtu vajadzīgs,» norādīja Nollendorfs. Viņš arī skaidroja, ka Rīgas būvvaldes pieprasītie dokumenti sākotnēji nav bijuši to sarakstā, kas ir bijuši nepieciešami. Par to vajadzību uzzināts tikai tagad. Viņš arī ir neizpratnē, ka vienai no arhitektēm, kas aicinājusi rekonstrukcijas projektu neturpināt, Zaigai Gailei ir bijusi iespēja kritizēt projektu, kurš bijis Rīgas būvvaldē un kuram nevajadzētu būt viņai pieejamam.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka 20 arhitektu vēstule, kurā aicināts rekonstrukcijas projektu neveikt, bijusi negaidīta. Gan par šo vēstuli, gan projekta izskatīšanas atlikšanu Rīgas būvvaldē ministre pauda cerību, ka tas nav darīts ļaunprātīgi. Viņa uzsvēra, ka okupācijas muzeja rekonstrukcija ir viens no nozīmīgākajiem Latvijas simtgades projektiem un Kultūras ministrija rūpēsies, lai tas notiktu. Ministrija aicināšot arī Rīgas domi apzināties muzeja rekonstrukcijas vērtību un ieguvumus no tās. Melbārde atzīmēja, ka Okupācijas muzeja pārcelšana uz Stūra māju netiek plānota, jo to neatbalsta arī pats muzejs. Pēc viņas teiktā, Stūra māja atspoguļo tikai vienu no okupācijām, par kurām vēsta muzejs.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas būvvaldes padome atlikusi Okupācijas muzeja ēkas Strēlnieku laukumā rekonstrukcijas tehniskā projekta izskatīšanu, uzdodot arhitektiem to papildināt, aģentūru LETA informēja būvvaldē. Latvijas Okupācijas muzeja biedrība uzskata, ka muzeja rekonstrukcijas būvprojekta vērtēšanu ir ietekmējuši Latvijas mērogā pazīstamu arhitektu personiskie uzskati un centieni projektu apturēt.

Arhitekti savus viedokļus pauduši ne vien Latvijas sabiedrībā, bet arī izplatījuši ārzemēs. Starptautiskajā modernās arhitektūras tīmekļa vietnē «www.docomomo.com» ir ievietots raksts, kurā Latvijas Okupācijas muzeja ēkas paplašināšanas projekts ir nosaukts par īslaicīgu politisko ambīciju. Muzeja biedrība norādījusi, ka šis ir vienpusējs Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcijas apraksts ar aicinājumu parakstīt petīciju pret muzeja piebūvi.

20 Latvijas arhitekti, tostarp tādi atzīti arhitekti kā Zaiga Gaile, Andis Sīlis, Uldis Lukševics un citi, iebilst pret Gunāra Birkerta piedāvātās piebūves - «Nākotnes nama» - būvniecību pie Okupācijas muzeja Strēlnieku laukumā, norādot, ka bijusī Sarkano strēlnieku muzeja ēka atstājama kā modernisma arhitektūras piemineklis, bet Okupācijas muzeja pārbūvei domātie līdzekļi jānovirza Stūra mājai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu