Ceļvedis: Dabas koncertzāle, fado, atvērtās dienas laukos

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Šīs brīvdienas solās būt īpaši vasarīgas, un cerams, ka siltais laiks beigs ar mums koķetēt un atdosies! Tāpēc ieplāno šīs dienas pavadīt ārā - pie dabas krūts. Lauku labumi, dabas koncertzāles skaņas, peonijas, krāmu tigus un vēl, un vēl...

 
Foto: publicitātes

Pasākumi un tirdziņi: krāmi, peonijas, lauku labumi!

Vērmanes dārzā notiks daudzveidīgi pasākumi visām paaudzēm

Sestdien, 13.jūnijā, Vērmanes dārzā notiks daudzveidīgas aktivitātes plašam interesentu lokam - «Svētki visām paaudzēm», «Vakanču karuselis» un koncerts «Iepin sevi Jāņu vainagā». No plkst. 11 līdz 15 Vērmanes dārzā darbosies bezmaksas radošās darbnīcas. Četru stundu garumā vairāk nekā 20 teltīs un blakus tām ikviens apmeklētājs - liels vai mazs - varēs atrast sev interesantu nodarbi: darināt rotas un rokdarbus, zīmēt, spēlēt dažādas galda spēles, gatavot vides objektus, veidot tautiskus zīmējumus un ornamentus, iesaistīties paukošanas mācībās, piedalīties foto meistardarbnīcā vai sportiskās aktivitātēs, ilustrēt pasakas vai skatīties multfilmas. Visa ģimene varēs iepazīt arī dažādu tautu grāmatas, tautastērpus, rokdarbus un dziesmas. Savukārt no plkst. 16 līdz 18 visi interesenti tiks gaidīti Vērmanes dārza estrādē uz koncertu «Iepin sevi Jāņu vainagā». Koncertā «Iepin sevi Jāņu vainagā» piedalīsies mākslinieciskie kolektīvi - gan latviešu, gan mazākumtautību: ebreju deju kolektīvs «Eilat», latviešu tradīciju kopa «Silavoti», poļu jauktais koris «Polonez», baltkrievu tautasdziesmu ansamblis «Nadzeja», Baltijas Starptautiskās akadēmijas deju skola «Natali», ģimeņu folkloras kopa «Berendejka» un citi. Tā mērķis būs parādīt atšķirīgo un kopīgi atrast vienojošo dažādu tautu tradīcijās, svinot vasaras saulgriežus.

Atvērtās dienas laukos

13. - 14. jūnijā 102 lauku saimniecības atvērs savas durvis viesiem, solot īpašus piedāvājumus ar degustācijām, ekskursijām, izklaidēm. Aicinām baudīt Latvijas laukus! Būs gan sviesta kulšana, gan sklandraušu, kliņģeru, pīrāgu, maizes un lauku tortes cepšana. Varēs nogaršot «gotiņu kažociņā», jauno medu un ziedputekšņus, ēdamos sausseržus, kārtīgu zivju zupu un Otīlijas zupu. Arī dzeramo klāsts ir plašs: ozolzīļu kafeja, ārstniecības augu tējas, latgaļu alus un kviešu alus, 5 dažādi ziedu un 15 augu-ogļu vīni, 4 veidu liķieri un «Valna glymezs» uzlējums. Plikām pēdām sajutīsi zāli, vēl pirms Jāņu nakts sasiesi pirtsslotiņu, palūgsi akmenim viņa izturību un sīkstumu, bet ugunsāderei veselību, nesteidzīgi pastaigāsi pa enerģētisko spirāli. Ja dosies pie fazānu pāra, piepildīsies kāda vēlēšanās. Būs iespēja gulēt uz «bišu mājas» un klausīties bišu skaņās. Uzzināsi, kā tiek cirptas aitas un kā aitām tiek taisīts pedikīrs, kā rodas piens, kā audzēt sliekas vai kāda izskatās Vjetnamas lielvēdercūka. Piedalīsies zelta poda meklēšanā un laucītē varēsi dēstīt un audzēt sīknaudu.

Foto: publicitātes

Kalnciema kvartālā - «Pagalma izpārdošana»

13.jūnijā Kalnciema kvartālā norisināsies Pagalma izpārdošana jeb mantu tirgus, vienlaikus uz brīvdabas skatuves izskanēs koncerts Ukrainas karā cietušajiem bērniem, atbalstot labdarības iniciatīvu «Kara bērni». No plkst.10.00 līdz 16.00 norisināsies mājsaimniecības mantu izpārdošana, kur ikviens Rīgas iedzīvotājs un viesis aicināts draudzīgi notirgot sev saimniecībā lieko, bet kādam citam tik nepieciešamo - mēbeles, lampas, tekstilu, darbarīkus un instrumentus, bērnu ratiņus un mantas, grāmatas, seno laiku pērles un mūslaiku atradumus, un citas mājsaimniecībā noderīgas lietas. Plkst.12.00 uz Kalnciema kvartāla ābeļdārza skatuves uzstāsies Vangažu ukraiņu biedrības «Jatraņ» vokālais ansamblis «Kvitočki» (vadītāja Liene Nesteroviča) un Rīgas Ukraiņu vidusskolas tautisko deju kolektīvs «Perlinka» (vadītājs Egils Vilkaušs).

Brīvdabas krāmu tirdziņš «Riga Flea Market»

13.jūnijā Spīķeri aicina apmeklēt brīvdabas krāmu tirdziņu Riga Flea Market, kurā varēs iegādāties visdažādākās lietas, sākot ar retro mēbelēm un oriģināliem interjera un sadzīves priekšmetiem līdz pat košiem un krāšņiem apģērbiem un neatkārtojamiem aksesuāriem, kas lieti noderēs gaidāmajos vasaras svētkos un festivālu piedzīvojumos. Tirdziņa piedāvājums kā ierasts būs plašs un daudzveidīgs. Būs nopērkami gan porcelāna trauki un figūriņas, gan vinila plates, gan šā un pagājušā gadsimta literatūra, tāpat arī restaurētas un labi saglabājušās retro mēbeles, mākslinieku skices, dažādas ierīces un dizaina priekšmeti mājai. Riga Flea Market apmeklētāji būs laipni gaidīti sestdien, 13.jūnijā, no plkst. 11:00 līdz plkst. 16:00 Spīķeru kvartāla pagalmā, Maskavas ielā 10. Ieeja pasākumā – bez maksas.

Foto: publicitātes

Peoniju dārza svētki Kuldīgā

13. un 14. jūnijā no plkst. 10 līdz 19 visi puķu draugi aicināti uz Kuldīgas novada Pelču pagasta «Ziedoņiem», kur notiks otrie Peoniju dārza svētki. Svētku apmeklētājus gaidīs ziedošs peoniju dārzs (kolekcijā ir ap 140 šķirnēm), floristu veidotas peoniju kompozīcijas, peoniju stādīšanas paraugdemonstrējumi un konsultācijas par peoniju audzēšanu. Peoniju dārza svētkos apmeklētāji tiks gaidīti ne tikai šajā nedēļas nogalē, bet arī 20. un 21. jūnijā.

Foto: publicitātes
 
Foto: publicitātes

Koncerti un festivāli: daba, fado, metāls

Pasākums «Dabas koncertzāle»

Arī šovasar interesenti aicināti uz Dabas koncertzāles pasākumiem, kas notiks 13. jūnijā Rūšu pļavās Smārdes pagastā Engures novadā netālu no Milzukalna un 19. jūnijā Drusku kalnā netālu no Kornetiem Veclaicenes pagastā Alūksnes novadā. 2015. gadā uz Dabas koncertzāli Kurzemē un Vidzemē aicina pļavas dedestiņa. Šogad stāsts ir par Latvijā arvien mazākās platībās sastopamo dabisko pļavu. Atgādinām, ka pasākumi notiks brīvā dabā. Tāpēc lūgums apmeklētājiem līdzi ņemt segas vai tūristu paklājiņus sēdēšanai. Tā kā pasākums turpinās no plkst. 19:00 līdz ~24:00, iesakām nākt arī ar piknika groziņu. Noteikti noderēs arī kāds pretodu līdzeklis un kabatas lukturītis. Rīkojamies sev un dabai draudzīgi – sviestmaižu iesaiņojumu un tukšos dzērienu traukus aiznesam sev līdzi.

«Arēnā Rīga» piektdien franču dziedātāja ZAZ

Piektdien, 12. jūnijā, «Arēnā Rīga» muzicēs franču dziedātāja ZAZ, informē koncerta producente Latvijā Inga Kadeka. Šī būs pirmā reize, kad franču dziedātāja ZAZ, kura pazīstama ar īpašo aizsmakušo balss tembru, viesosies Latvijā. Dziedātāja klausītājiem piedāvās noklausīties savu jaunāko albumu «Parīze» un dziesmas no iepriekšējiem diviem albumiem. Studijas albums «Parīze» izdots 2014. gada novembrī, tajā iekļauti franču šansoni, un katrs ir kā veltījums Francijas galvaspilsētai. ZAZ - īstajā vārdā Izabella Žefruā - popularitāti ieguvusi 2010. gadā ar hitu «Je veux», kas iekļauts viņas pirmajā albumā «ZAZ». Strādājot pie jaunākā studijas albuma, dziedātāja sadarbojusies ar leģendāro amerikāņu komponistu un producentu Kvinsī Džonu, kurš savulaik palīdzējis dziedātāja Maikla Džeksona albumam «Thriller» kļūt par visvairāk pārdoto pasaulē.

Alūksnē notiks pirmais festivāls «Rock'n'sport»

Alūksnes pils salas teritorijā 13. jūnijā notiks pirmais festivāls «Rock'n'sport», informēja festivāla rīkotāju pārstāvis Ļevs Berezins. Vakara un nakts programmā skanēs alternatīvā mūzika un metāls, bet pa dienu paredzētas sportiskas aktivitātes. Galvenie festivāla viesi būs latviešu folkmetāla grupa «Skyforger», kas pasākumā spēlēs dziesmas no sava jaunākā albuma «Senprūsija», kā arī instrumentālā čellu roka trio «Melo-M». Festivālā būs dzirdama arī igauņu elektroroka grupa «Epoche».

Foto: publicitātes

Cēsīs uzstāsies Daglass Dērs

13. jūnijā Cēsīs, kultūras terasē «Zaļa zāle», uzstāsies britu pianists un dziesmu autors Daglass Dērs (Douglas Dare). Mūziķis uzaudzis mazā piekrastes pilsētiņā Bridportā Anglijas dienvidrietumos. Viņa māte ir klavierspēles skolotāja un allaž centusies instrumentam pievērst arī dēlu, kurš komponēt sācis pavisam agrā vecumā, taču nopietni dziesmu rakstīšanai pievērsās 2008.gadā, studiju laikā Liverpūles universitātē. Viņa uz klavierēm spēlētās dziesmas un vokāls drīz vien izpelnījās salīdzinājumus ar Tomu Jorku un Džeimsu Bleiku. Pēc brīža par Dēru interesi jau izrādīja Londonas izdevniecība «Erased Tapes», kura specializējas avangarda un jaunās klaviermūzikas izdošanā un popularizēšanā.

Foto: publicitātes

Dzintaru koncertzālē fadu dīva Žoana Amendoeira

Rīgas festivāla ietvaros 13. jūnijā Dzintaru koncertzālē sniegs koncertu fadu dīva Žoana Amendoeira (Joana Amendoeira), kura uzstāsies kopā ar savu brāli Pedro Amendoeiru - vienu no labākajiem fadu ģitāristiem Portugālē, Bruno Torresu da Fonseku (klasiskā ģitāra) un Antonio Kvinčino (kontrabass). Žoana Amendoeira ir viena no izcilākajām un pasaulē zināmākajām jaunās paaudzes fadu dziedātājām. Respektējot fadu tradīcijas, Žoana tam piešķir savas personības valdzinājumu – jauneklīgu aizrautību un svelmainu kaisli. Šobrīd dziedātājas radošajā kontā ir jau astoņi albumi, kas izpelnījušies gan fadu zinātāju, gan mūzikas kritiķu un klausītāju uzslavas, tāpat viņa paguvusi plūkt laurus daudzos festivālos un konkursos.

Foto: publicitātes

Mazmežotnes muižā notiks Mūzikas un mākslas festivāls

Atklāšanas koncerts «Mūzika un vīns» notiks 13. jūnijā. Tajā piedalīsies baroka kora «Collegium Choro Musici Riga» solisti, baroka orķestra «Collegium Musicum Riga» solisti un diriģents Māris Kupčs, skanēs 17. gadsimta Rīgas baroka mūzika - Johana Valentīna Mēdera (Johann Valentin Meder, 1649-1719) un Johana Fišera (Johann Fischer, 1646-1716) darbi. Šajā dienā arī atklās mākslinieces Ievas Bondares personālizstādi «Iepīt sauli vainagā», kas būs apskatāma visu vasaru.

Foto: publicitātes

Dambis izdod metālmūzikas izlasi «Latvijas Metāls»

Latvijas metālmūzikas cienītāji tiek iepriecināti ar pavisam jaunu mūzikas izlasi «Latvijas Metāls», kuru apkopojis un izdevis grupas «Inokentijs Mārpls» līderis un viens no radio NABA raidījuma «Bitīt’ matos» vadītājiem - Dambis. Izlases prezentācijas koncerts ar vairāku tajā pārstāvēto grupu dalību notiks 12. jūnijā klubā «Nabaklab».

Foto: publicitātes
 
Foto: publicitātes

Izrādes un deja: teātra sezonas beigas, Indija, mazpilsētu teātris

Brīvdabas muzejā notiks pirmie Latvijas mazpilsētu un pagastu amatierteātru svētki

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā 13. un 14. jūnijā norisināsies pirmie Latvijas mazpilsētu un pagastu amatierteātru svētki. Latvijā darbojas aptuveni 360 amatierteātri ar vairāk nekā 4000 dalībniekiem. Svētkos būs pārstāvēti 26 amatierteātri no visiem Latvijas novadiem. Izrādes tiks izspēlētas gan uz Brīvdabas muzeja Rietumu skatuves, gan, iejūtoties lauku vidē, dažādās muzeja sētās un pļavās. «Brīvdabas muzejs ir īpaša vieta, kur ir iespējams pietuvināt autora darbības vidi dokumentālai ticamības izjūtai,» stāsta Miklaševiča. Kā sestdien, tā svētdien izrādes būs skatāmas no plkst. 10.30 līdz 17.

Foto: publicitātes

Dailes teātra sezonas noslēgumā būs koncerts «Hameleona rotaļas – Spanovska ballīte»

Dailes teātris sezonu noslēgs ar koncertu «Hameleona rotaļas – Spanovska ballīte» 10., 11. un 12. jūnijā. Pēdējam koncertam 12. jūnijā sekos arī sezonas noslēguma balle. Sezonas noslēguma ballē uz dejām aicinās grupa «Coolmans Report» kopā ar Rīgas Doma kora skolas džeza nodaļas audzēkņiem Artu Jēkabsoni un Robertu Memmēnu. Vakaru vadīs aktieris Mārtiņš Počs, klātesošos aicinot piedalīties arī atraktīvos konkursos. Mazajā zālē būs iespēja radoši izpausties ikvienam un dziedāt karaoke. Kamerzālē tiks demonstrētas pēdējo trīs gadu laikā tapušās Dailes teātra video hronikas. Koncertu veido radošā grupa - Intars Rešetins, Artūrs Skrastiņš, Juris Vaivods, Mārtiņš Vilkārsis, Ilze Vītoliņa un Inga Krasovska. Koncertā piedalīsies Olga Dreģe, Ieva Segliņa, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Ērika Eglija, Sarmīte Rubule, Vita Vārpiņa, Kristīne Nevarauska, Artūrs Skrastiņš, Juris Frinbergs, Gints Grāvelis, Aldis Siliņš, Ģirts Ķesteris, Artis Robežnieks, Gints Andžāns, Jānis Paukštello un Lauris Dzelzītis, kā arī bigbends «Mirāža». Bez zvaigznēm neiztikt!

Foto: publicitātes

Rīgā notiks indiešu dejotājas Baladevi Čandrašekar monoizrāde

13.jūnijā savas Eiropas tūres ietvaros Rīgā viesosies slavenā indiešu dejotāja Baladevi Čandrašekar (Bala Devi Chandrashekar). Baladevi prezentēs Rīgas auditorijai dejas monoizrādi TRIPURA - THE DIVINE FEMININE jeb «Dievišķā sievišķība». Visvienkāršāk būtu to apzīmēt kā «Oda sievietei». Izrādes pamatā ir garīgie slāņi, kas balstīti uz seno Vēdu tekstu plašo paleti. Ar mākslas paņēmienu starpniecību izrāde pauž koncepciju par Dievišķās Sievišķās un Vīrišķās enerģijas neatdalāmo kopā būšanu, kas mīt mūsos kā apziņa un dziļas zināšanas. Bala ir neatkārtojamās Padmas Subramanijam (Dr. Padma Subrahmanyam) skolniece, Šrī Padma Nritjam (Shri Padma Nrityam) izpildīšanas mākslas akadēmijas (SPNAPA) dibinātāja un vadītāja. Vairāku gadu garumā Bala nepārtraukti kopj un attīsta savu izpildīšanas manieri, savienojot tajā plūstošu un precīzu tvērienu.

Foto: reklāmas materiāls
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu