Praida laikā kārtību nodrošinās ap 200 policistu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību «Europride 2015» laikā 20.jūnijā, plānots iesaistīt līdz 200 policijas darbinieku, ceturtdien Rīgas domes deputātiem Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas sēdē pavēstīja Rīgas pašvaldības policijas (RPP) priekšnieks Juris Lūkass.

Viņš norādīja, ka, ņemot vērā sabiedrības neviennozīmīgo attieksmi,

RPP paredz, ka norises vietā būs ne tikai praida dalībnieki un viņu atbalstītāji, bet arī protestētāji.

Rīgas domes deputāts Jānis Šmits («Gods kalpot Rīgai!») uzsvēra, ka aptuveni 97% Rīgas iedzīvotāju ir pret šāda pasākuma norisi, un jautāja Rīgas pilsētas izpilddirektoram Jurim Radzevičam, kāpēc viņš nav aizliedzis praida pasākuma norisi Rīgā.

Radzevičs atgādināja, ka 2005.gadā dome neakceptēja šāda pasākuma norisi. Pēc tam sekoja tiesvedība un tiesa atzina, ka homoseksualitāte nav uzskatāma par tikumības pārkāpumu, savukārt pasākuma noraidīšana liecina par diskrimināciju uz cilvēka seksuālās orientācijas pamata. Tiesa spriedumā norādīja, ka tikmēr, kamēr sabiedrībā valdīs aizspriedumi, likums citādi orientētus cilvēkus ir ņēmis savā aizsardzībā, lai pasargātu tos no diskriminācijas, jo tiesas priekšā visi cilvēki ir vienlīdzīgi. Kāpēc lēmums netika pārsūdzēts Satversmes tiesā, Radzevičs nevarēja komentēt, taču norādīja, ka jebkura trešā persona ir tiesīga tiesāties.

Tāpat Šmits taujāja izpilddirektora personīgo viedokli, par to, cik šis pasākums ir tikumīgs, taču Radzevičs norādīja, ka viņš nav kompetents par to spriest.

«Es jau nu neesmu pats tikumīgākais.

Katrs no mums ir grēcīgs, tāpēc mēs nevaram nosodīt citus un būt tā pareizā ceļa rādītājs.

Ja mēs runājam par likumu, tad man ir jāpieņem tā judikatūra, kas ir. Mums ir jārēķinās ar tiesas spriedumu. Ja mēs tiesāsimies, tad cilvēkiem vienkārši būs par ko parunāt. Bet atbildētājs visur būs Rīgas dome. Vai tiešām būs labāk, ja mēs «Mozaīkai» zaudētu? Vai tā būtu labāk?,» retoriski jautāja izpilddirektors.

Savukārt komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais («Gods kalpot Rīgai!») norādīja, ka «visi mēģinājumi kriminalizēt morāles normas neizies cauri», un jautājumu neizdosies risināt administratīvi. Turlais aicināja deputātus kā amatpersonas un ģimenes galvas izteikt publiski savu personīgo viedokli, lai, pēc viņa vārdiem, izglītotu un pilnveidotu sabiedrības viedokli. Atbilstoši tam ir arī sagatavots publiska paziņojuma projekts, kuru deputāti atbalstīja.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome (RD) koriģējusi organizācijas «Mozaīka» pieteiktā praida gājiena maršrutu, savukārt biedrībai «Antiglobālisti» atļauts piketēt pie Vērmanes dārza žoga. «Antiglobālistu» pārstāvis Andris Orols pavēstīja, ka biedrība nav apmierināta ar šādu lēmumu un to pārsūdzēs.

Praida nedēļas laikā no 15.līdz 21.jūnijam Rīgā gaidāmi aptuveni 50 dažādu pasākumu, kurus varētu apmeklēt aptuveni tūkstoš viesu no ārzemēm. Savukārt praida gājienā iecerēts, ka piedalīsies aptuveni 2000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu