Vasaras saulgrieži Turaidā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Skanīgas līgotnes un spožas Jāņugunis jau devīto gadu pārlīgos un gaiši izgaismos Turaidas pakalnus. Naktī no 21. uz 22. jūniju Turaidā svinēsim vasaras saulgriežus kopā ar folkloras kopām, seno amatu un zinšu teicējiem, kā arī tuvāku un tālāku zemju etnisko kultūru viesiem, lai, noslēdzot devīto gadskārtu, iedegtu GAISMAS ugunskuru par mieru un līdzsvaru pasaulē, kas sabalsojas arī ar UNESCO izsludināto 2015. gadu kā Gaismas gadu.

Svinības iesāksies ar Zāļu vakaru – gatavošanos Jāņiem – siera siešanu, vainagu vīšanu, rotaļu mācīšanos, pirts un zāļu zinšu apgūšanu. Bērniem ir iespēja piedalīties interaktīvā uzvedumā «Jāņam govis, Jāņam vērši, Jāņam sirmi kumeliņi». Īsi pirms 21:00 visi kopā nesīsim kalnā Spēka viju, lieksim to ap ugunskuru un iedegsim sakrālo Jāņu (Vasaras saulstāvju) ugunskuru. Pēc kopīga Gaismas rituāla pavadīsim saulīti, iesim rotaļās un folkloras kopas LAIKSNE vadībā sadziedāsim. Nakts vidū ar īpašu rituālu palīdzību atvairīsim visu ļauno un sadedzināsim pērnos vainagus, bet pēc tam ritināsim ugunsratu. Nakts laikā Jāņa kalnā būs iespēja iepazīties ar dažādu etnisko kultūru saulgriežu rituāliem, dziesmām un dejām, bet pie lejas ugunskura izdejot latviskos dančus. Sagaidot rīta gaismu, nomazgāsim muti avotā un rīta rasā, bet pēc saules uzlēkšanas Jāņuguni aizvadīsim Gaujas līkumos.

Vasaras saulstāvji ir nozīmīgs brīdis tautām, kas godā Sauli, - tas ir arī enerģētiski spēcīgs brīdis, lai vienotos kopīgā domā un rituālā. Aicinām iet gaismas ceļu, aicinām nest mieru un līdzsvaru Pasaulē un aicinām iet savas tautas kultūras ceļu, lai, sasniedzot garīgo pilnību, vienotos cilvēces mērogā!

Pasākuma norise

Pulcējamies no 19.00.

Līdz 21.00 Zāļu vakars – siera siešana, sētas un saimes aplīgošana, vainagu vīšana, pirts un zāļu zintis, gatavošanās Jāņu svinībām, teātris bērniem «Jāņam govis, Jāņam vērši, Jāņam sirmi kumeliņi».
21.00 dodamies Jāņa kalnā iedegt Gaismas ugunskurus un pavadīt saulīti.

Ap 22.00 pūdeles aizdegšana un rotaļas.

22.22 – zinšu ugunskura aizdegšana ābeļdārzā Jāņa kalna pakājē.

23.00 – sadziedāšanās kopā ar folkloras kopu LAIKSNE.

24.00 – nakts vidus rituāli.

Ap 00.30 – ritinām ugunsratu un aizdedzam lejas ugunskuru. Uz sadancošanu aicina RĪGAS DANČU KLUBS.

No 01.00 līdz 03.00 – etnisko kultūru sadziedāšanās un rituāli Jāņkalnā.

03.00 – gaismas ceļš pretim saulei uz Dainu kalnu – mazgājamies avotā un rīta rasā, sagaidām Saulīti ābeļu dārzā.

Ap 05.00 pavadām Jāņa uguntiņu cauri Gaujas lokiem.

Aicināti piebiedroties visi lieli un mazi līgotgribētāji, līdzi ņemot Jāņu zāles, jau nopītus vainagus (būs iespēja tos nopīt arī uz vietas), siltāku apģērbu, piemērotus apavus un paklājamos, kas var noderēt kā sēžamie, kā arī nelielu cienastu sev un savai saimei. Ieejas biļete – dziesma!

Piedalās: Rīgas SILAVOTI, Siguldas SENLEJA, Lēdurgas PUTNI, folkloras kopa LAIKSNE, Ceraukstes LAUKAM PĀRI, Ozolmuižas ŪZUĻEŅI, Ķoņu DZĪNE, Suntažu SAULE, Pļaviņu ĀRE, RĪGAS DANČU KLUBS.

Viesi: Romuva no LIETUVAS, ICCS un hindu kultūras pārstāvji no INDIJAS, Asatru - Ģermāņu kultūra no VĀCIJAS, SLAVONIK CIRCLE no ČEHIJAS, Movimento Tradizionale Romano no ITĀLIJAS, senkrievu pārstāvji no KRIEVIJAS, UKRAIŅU biedrība JATRAŅ un BALTKRIEVU biedrība PRAMEŅ no Latvijas.

Norises vada: Gaismas uguns kūrēji - RAMANTS un DARIS JANSONI un INGRĪDA BRETŠNEIDERE, Zinšu uguns kūrēji - Krūskopu saime, rīta rasas rituāls - SOLVITA LODIŅA, uguns vīri - EDUARDS UN AUDARS KLINTI, zāļu zintis - ZELTĪTE KAVIERE, pirts zintis - KAIJA BRISONE un ANNA LUTERE, vainagu vīšana - INDRA ČEKSTERE un MARGITA PORIETE, siera siešana - MARIJA ANDINA, senās zīmes - BRAŽU SAIME.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu