DP lūdz sākt kriminālvajāšanu pret trim personām par balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Aizvadītajā nedēļā Drošības policija (DP) Latgales tiesas apgabala prokuratūrai nodevusi divu kriminālprocesu materiālus kriminālvajāšanas sākšanai pret trim personām saistībā ar balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās.

Kā informēja DP, materiāli nodoti kriminālprocesā saistībā ar Krimināllikuma 90.panta 2.daļā - par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus - paredzēto noziedzīgo nodarījumu. Kriminālvajāšanas sākšanai nodotie procesi tika izdalīti atsevišķā lietvedībā no kriminālprocesa, kas tika sākts neilgi pēc 12.Saeimas vēlēšanām.

Veicot pirmstiesas izmeklēšanu, vienā no kriminālprocesiem tika identificēta persona, kura apmaiņā pret samaksu piedāvāja savam radiniekam nobalsot par konkrētu 12.Saeimas vēlēšanu sarakstu un vienu no tā kandidātiem. Uzrunātā persona piekrita šim piedāvājumam un izteica līdzīgu priekšlikumu vēl divām personām, kuras arī apmaiņā pret materiālu atlīdzību nobalsoja par konkrētu vēlēšanu sarakstu un tā kandidātu. Abas personas, kuras par samaksu aicināja citus vēlētājus balsot par noteiktu partiju un tās kandidātu, ir atzinušās minētā noziedzīgā nodarījuma veikšanā un uz viņu vainu inkriminētajā noziegumā norāda arī citi kriminālprocesa gaitā iegūtie pierādījumi.

Šī iemesla dēļ procesa virzītājs nolēma nodot prokuratūrai minētā kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas sākšanai pret diviem Latvijas iedzīvotajiem.

Savukārt otrajā kriminālprocesā tika konstatēta vēl viena persona, kura apmaiņā pret samaksu piedāvāja trim citām personām 12.Saeimas vēlēšanās nobalsot par vienu konkrētu vēlēšanu sarakstu un vienu no tā kandidātiem. Ņemot vērā pirmstiesas izmeklēšanas gaitā iegūtos pierādījumus, kā arī izskatot lietas materiālus kopumā, procesa virzītājs uzskata, ka personas vaina inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā ir pierādīta, tāpēc nolēma nodod prokuratūrai kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas uzsākšanai pret vienu Latvijas iedzīvotāju.

Patlaban DP lietvedībā joprojām ir vēl divi kriminālprocesi, kas tika sākti saistībā ar iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem 12.Saeimas vēlēšanu laikā.

DP atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr viņa vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Iepriekš DP lūgusi prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret četrām personām par vēlētāju balsu pirkšanu vairākos Vidzemes novados pagājušajā rudenī notikušajās Saeimas vēlēšanās. Kā aģentūru LETA toreiz informēja DP, izmeklēšanā konstatēts, ka Latvijas iedzīvotājs piedāvāja trim citām personām par mantisku atlīdzību atrast Latvijas pilsoņus, kuri būtu par samaksu gatavi 12.Saeimas vēlēšanās nobalsot par noteiktu partiju un konkrētu tās kandidātu vairākos Latvijas novados.

Kopumā pēc 12.Saeimas vēlēšanām tika sākti septiņi kriminālprocesi par iespējamu vēlētāju balsu pirkšanu. Latvijas Televīzijas raidījums «De facto» noskaidrojis, ka divi no tiem izbeigti, trīs joprojām atrodas DP lietvedībā, bet divi - nodoti prokuratūrai.

Vienu krimināllietu jau iztiesā Rēzeknes tiesa, tajā Andrejs Sačkovskis un vietējais uzņēmējs Andris Kozulis apsūdzēti par desmit vēlētāju balsu nopirkšanu «Vienotības» politiķa Dzintara Zaķa labā.

Otrā lieta pagaidām atrodas Kurzemes tiesas apgabala prokuratūrā. Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka šajā lietā kandidāts, kura labā balsis, iespējams, pirktas, ir advokāts un Latvijas Zaļās partijas valdes loceklis Mārtiņš Martinsons, kurš Saeimas vēlēšanās startēja no Zaļo un zemnieku savienības saraksta, taču ievēlēts netika.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu