Radītas jaunas latviešu suvenīrlelles Laimdota un Spīdola

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: twitter.com/LatvjuLietas

Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja gadatirgus apmeklētāji tika iepazīstināti ar jaunajām latviešu etnogrāfiskajām lellēm LAIMDOTA un SPĪDOLA, kuru vārdi latviešu valodā ienākuši ar Pumpura eposu «Lāčplēsis», bet kā meiteņu vārdi popularitāti ieguvuši pēc Raiņa lugas «Uguns un nakts» nākšanas klajā.

Lelles ir darinātas no Latvijā izsenis lietotiem dabīgiem materiāliem - koka, vilnas un lina un pildītas ar vilnu un linsēklām. Lelles ir pilnīgs roku darbs - sākot no virpotajām koka detaļām, ar rokām apgleznotajām sejām, linu krekliem, Latvijas novadu etnogrāfiskajiem brunčiem un beidzot ar vilnas dzijas «ziedu» vainadziņiem. Lelles ir gaumīgs un vērtīgs Latvijas suvenīrs, kuram līdzvērtīgus kādreiz ražoja daudznozaru mājražotāju un tautas mākslas uzņēmums «Daiļrade».

Foto: twitter.com/LatvjuLietas

Uzņēmums LATVJU LIETAS pazīstams ar atjaunoto lelli BAIBU, kas tērpta rūpīgi darinātā miniatūrā latviešu tautastērpā un trīs gadu laikā ieguvusi ievērību kā īpašs Latvijas reprezentācijas suvenīrs.

Uzņēmuma māksliniece Ieva Dāboliņa: «Leļļu vārdus sākumā izvēlējāmies pavisam nejauši - lellītes vienkārši tādas izskatījās. Bet vēlāk, kad domājām par kādu pārdošanai piemērotāku vai populārāku vārdu, vairs nespējām viņas nosaukt citādāk - tik ļoti vārdi tām piestāv.

Lelli LAIMDOTA vēlamies uzdāvināt arī mūsu premjerministrei Laimdotai Straujumas kundzei,

ja viņa mūs tirgū apciemos.»

Lellei LAIMDOTA mazumtirdzniecības cena būs 39 EUR un SPĪDOLAI - 49 EUR. Turpinās tautastērpu izstrāde 19 cm lielajai lellei SPĪDOLAI, kas jau šajā vasarā tiks ietērpta pietiekami detalizētos visu piecu etnogrāfisko novadu tautastērpos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu