Dzintaram vīzija: Vējonis vada valsti tandēmā ar Levitu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vēl pāris stundas pirms pēdējā balsojuma par prezidentu Nacionālā apvienība bija gatava atbalstīt Raimondu Vējoni. Tomēr frakcijas sēdē pēkšņi izšķīrās to nedarīt. Savas domas pēdējā brīdī mainīja arī pats kandidāts Levits. ZZS frakcijas deputātiem viņš solīja noņemt savu kandidatūru, ja būs pēdējā balsojumā izbalsots, tas nenotika.

Pirms vēlēšanām nacionāļu vadītājs Raivis Dzintars no Saeimas tribīnes paziņoja, ka deputātu pienākums ir balsot par kādu no palikušajiem kandidātiem. Arī pēc pirmajiem trim balsojumiem Nacionālā apvienība izplatīja elektronisku paziņojumu tviterī, no kura izrietēja, ka balsos par Vējoni, ja viņš būs palicis pēdējais kandidāts.

RAIVIS DZINTARS, Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs: - Balsot pret visiem kandidātiem, cerot uz nākamo kārtu, šoreiz nozīmētu spēlēt krievu ruleti. Tā būtu paļaušanās uz nejaušību. Katrs šodienas balsojums ir jāuztver ar maksimālu atbildību.

Arī frakcijas deputāti jau bija noskaņojušies atbalstīt ZZS un Vienotības kandidātu, saprotot, ka Levitu neievēlēs. Pēc ceturtā balsojuma Vējonim pieplusojās 13 balsis. Nacionāļi sanāca uz apspriedi, un no tvitera pazuda ieraksts, ka partija pēdējā balsojumā atbalstīs vēlēšanu uzvarētāju. Nekā personīga rīcībā esošās ziņas liecina, ka daži partijas spices cilvēki centušies pierunāt Egilu Levitu atteikties no tālākas kandidēšanas, lai partija varētu ar godu iziet no situācijas un balsot par Vējoni. Tomēr Levits saglabājis kandidatūru. Partija to arī uzrādīja kā iemeslu lēmumam balsot pret Vējoni.

RAIVIS DZINTARS, Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs: - Visās sanāksmēs ar koalīcijas partneriem Nacionālā apvienība ir skaidri teikusi, ka mēs atbalstīsim Levita kungu tiktāl, ciktāl viņš būs gatavs pats tālu... cik tas būs iespējams, un cik viņš būs gatavs pats kandidēt.

- Tātad vai jūs balsojāt pēdējā balsojumā tā, kā paziņojāt vēlētājiem, kā jūs tvitera paziņojumā paziņojāt, ka balsosiet par to, kas būs palicis pēdējais cīņā, tātad par Vējoni?

- Es šādu paziņojumu neesmu izplatījis un atzīšos, ka man arī tas bija nepatīkams pārsteigums, ka kāds, kurš pārvalda šo kontu, ir šādu paziņojumu ielicis.

Pēc pārrunām Saskaņai pacilāts noskaņojums

Savas sanāksmes dēļ Nacionālā apvienība neieradās arī uz iecerēto koalīcijas apspriedi, kurai bija rezervēta Viesu zāle.

Pirms pēdējā balsojuma notika vēl divas sanāksmes šaurā lokā. Kandidāts Vējonis aizgāja apspriesties ar kolēģi valdībā ekonomikas ministri no partijas Ventspilij un Latvijai Ozolu. Savukārt Saskaņas Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs pavadīja ilgāku laiku kabinetā kopā ar partijas priekšsēdētāju Nilu Ušakovu. Arī šis duets iznāca tik pacilātā noskaņojumā, it kā abu politiķu dzīvē būtu noticis kaut kas labs.

Kā noskaidrojās nākamajā dienā, jau kad bija nojauta, ka par prezidentu kļūs Vējonis, nevis Levits, Nacionālās apvienības vadītājs

Raivis Dzintars vēlējies ar Vējoni sarunāt tā, ka valstī valda gan Vējonis, gan Levits.

Vējonis – valstī kopumā, bet Levits atbildētu par stratēģiskās attīstības jautājumiem kā prezidenta Stratēģisko jautājumu attīstības komisijas vadītājs.

- Vai jums ir bijusi apspriede ar Levita kungu vai savā vai kolēģu starpā par viceprezidenta amatu? Daži deputāti runā, ka tāda bija.

RAIVIS DZINTARS, Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs: - Ir bijusi... Es neliegšos, ka arī man ir bijušas sarunas ar Vējoņa kungu un mēs esam vērtējuši iespēju viņu atbalstīt. Un tie jautājumi, kas interesējuši Nacionālo apvienību, ir nacionāli konservatīvi ideoloģiska rakstura jautājumi. Mūsuprāt, arī izskatot variantu, ka Levita kungs netiek ievēlēts, gluži vienkārši tāpēc, ka viņam trūkst Saeimā atbalsta, bet mēs redzam, ka ir ļoti liels atbalsts sabiedrībā, tas, ko es redzētu, kas būtu optimāli, ka viņi strādātu tandēmā un Levita kungs varētu strādāt komandā ar Vējoņa kungu. Nu darīt to, kas faktiski ir Levita kunga stiprās puses – stratēģiskās attīstības un vīzijas formulēšana. Tā ka tas, ka mēs labprāt redzētu šādu sadarbības modeli, to es biju paudis Vējoņa kungam.

- Saņēmāt noraidījumu?

DZINTARS: - Vējoņa kunga redzējums par sadarbību ar Levita kungu bija atšķirīgs, tā bija konstitucionālo tiesību komisija, kas, mūsuprāt, gluži vienkārši nav samērīga ar tām iespējām, ko varētu sniegt Levita kungs.

RAIMONDS VĒJONIS, jaunais valsts prezidents: - Manā vīzijā, protams, ir atjaunot konstitucionālo tiesību komisiju, jo ir nepieciešama vesela virkne grozījumu Satversmē. Pirmām kārtām kaut vai skatoties no Aizsardzības ministrijas viedokļa, jautājumi, kas saistīti ar Valsts prezidenta pilnvarām kara gadījumos, kādas vispār ir valsts institūciju tiesības un lēmumu pieņemšanas kārtība, kara situācijā lai būtu lemtspējīga valdība, lemtspējīga Saeima. Tāpēc ir jāveic vesela virkne grozījumu Satversmē attiecīgajos pantos, kas regulē šo kārtību.

Konstitucionālo tiesību komisija ir labs formāts, kas var sagatavot kvalitatīvus priekšlikumus, grozījumus Satversmē un attiecīgi prezidents iesniegt Saeimā. Ja Levita kungs būs gatavs vadīt šo komisiju, es viņu labprāt redzētu kā šīs komisijas vadītāju.

Levits sarunā ar Nekā personīga teica, ka vēl neesot izlēmis, vai piekrist Vējoņa iecerei viņu likt par Satversmes pārveidotāju.

Jārunā, kādas būs pilnvaras.

EGILS LEVITS, Eiropas cilvēktiesību tiesnesis: - Es dodos, turpinu savu darbu, man ir līdz 2018.gadam mandāts, bet es tāpat turpināšu arī ļoti aktīvi darboties arī Latvijas likumdošanas un tiesību jomā kā līdz šim. Tā ka tas tai ziņā neko nemainīs. Un man ir arī dažādi pasākumi un projekti juridiskajā un politiski tiesību jomā, un tas viss turpināsies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu