Kā Vējonis ar ģimeni gatavojas prezidentūrai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunievēlētais Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzskata, ka Latvijai labāk jāsagatavojas X stundai. Satversmē noteiktā rīcība kara gadījumā jādefinē precīzāk un jāparedz arī, kādi pienākumi valsts aizsardzībā ir iedzīvotājiem. Tikmēr topošā prezidenta kundze pieļauj, ka par vienu no savām prioritātēm izraudzīsies palīdzību bērniem ar īpašām vajadzībām.

Vējonis vēl joprojām, oficiāli palikdams aizsardzības ministra amatā, jau kopā ar kundzi Ivetu gatavojas savai prezidentūrai – ar kuru būs sagaidīta Latvijas valsts pastāvēšanas simtgade.

Līdzšinējā dzīvesvietā Ogres daudzdzīvokļu namā jau tagad Vējoni sveicina ar vārdiem «prezidenta kungs». Tikmēr kopīgi stādītajā dārzā sadarbībā ar kaimiņiem iegādāts jauns ozolkoka galds. Pie tā abi stāsta par jaunajiem plāniem.

Viena no pirmajām iniciatīvām - aizsardzības stiprināšana

Viena no pirmajām Vējoņa likumdošanas iniciatīvām būs saistīta ar valsts aizsardzību – nosakot, lai neatkarīgi no tā, vai «X stundā» valdības ministriem ir kvorums, Latvijas valsts ir lemtspējīga.

«Ir nepieciešams skaidri ierakstīt Satversmē – ja pat Bruņoto spēku komandieris nesaņem pavēli aizstāvēt valsti, bet ir noticis militārs uzbrukums, viņi [armija, karavīri] automātiski sāk valsti aizstāvēt. Un arī Latvijas valsts iedzīvotāji – viņiem ir pienākums kara gadījumā savu iespēju robežās aizstāvēt Latvijas valsti,» ar savu ideju iepazīstina Vējonis.

Viņš pats sola personīgi aicināt aizstāvēt Latviju, ja būtu militārs iebrukums. «Protams, ja šāda situācija hipotētiski izveidotos, es aicinātu aizstāvēt savu valsti un pats būtu pirmajās rindās. Tāpēc mums ir jābūt savas valsts patriotiem. Mums ir jābūt gataviem aizstāvēt valsti (..) NATO mums vienmēr nāks palīgā, bet tajā pašā laikā mums te pirmajā brīdī pašiem būs jāuzņemas atbildība. Katram iedzīvotājam – neatkarīgi no tautības – būtu jābūt gatavam aizstāvēt savu zemi,» norāda Vējonis.

Lielāka uzmanība - bērnu problēmām

Tikmēr Iveta Vējone sāk pierast pie izmaiņām dzīvē. Abi savulaik bijuši klasesbiedri Madonas vidusskolā. Pēc tam apprecējušies. Pati pēc profesijas ir sākumskolas skolotāja, tāpēc, viņasprāt, prezidentūras laikā varētu pievērsties bērnu problēmām.

«Mēs esam bijuši ļoti daudzos pasākumos, ko organizēja [aizejošais prezidents Andris] Bērziņa kungs bērniem ar īpašām vajadzībām. Es domāju, ka tas būtu virziens,» norādīja Vējone.

Nākamais prezidents vēl piebilst, ka visgrūtāk būšot pierast, ka Iveta Vējone pati būs kļuvusi par populāru personu. «Mani visvairāk satrauc tā apsardzes lieta,» viņa atklāj. «Tagad Raimondu pavadīs apsardze. Tāpat mani uztrauc popularitāte. Ja es agrāk varēju iziet ārā bez Raimonda un mani nepazina, tad, domāju, tagad mani iepazīs vairāk,» saka Iveta Vējone.

Abi gan smejoties atzīst, ka vietējās pārdevējas Ivetu Vējoni jau atpazinušas. «Tikšu galā,» saka Iveta. «Nekas cits jau neatliek! Es vienmēr esmu atbalstījusi Raimondu un vienmēr esmu bijusi viņam blakus,» viņa piebilda.

Nu jau slavenā frāze par «ieraušanu» ataino Raimonda Vējoņa raksturu

Vēl joprojām atmiņā satraukums un neziņa ievēlēšanas dienā. Saeimas balsojuma rezultātu topošā prezidenta kundze uzzinājusi no Latvijas Televīzijas tiešraides, nevis no paša Vējoņa, kurš piezvanīja jau vēlāk. «Es paspēju piezvanīt pēc manas uzrunas parlamentam un ejot uz Saeimas spīkeres kabinetu, es piezvanīju,» viņš atminas.

Pirms tam izskanējusī neparastā piebilde «laikam no sākuma jāierauj» no Saeimas tribīnes, kas pārsteidza visu valsti, kā izrādās, nav sagādājusi pārsteigumu ģimenes cilvēkiem. «Nu, tas ir Raimonda stilā! Viņš parasti pasaka to, ko viņš tiešām domā. Viņš ir tiešs. Viņš gribēja padzerties un arī padzērās,» komentē Vējone.

Sestdien Raimondam Vējonim ir pirmā nosacītā brīvdiena pēc darbu pilnās darba nedēļas.

«Jāuzcep kāds šašliks, jāpastrādā dārzā...» viņš nosaka.

Jau ziņots, ka trešdien, 3.jūnijā, Valsts prezidenta amatā ievēlēts aizsardzības ministrs, Zaļo un zemnieku savienības izvirzītais Raimonds Vējonis. Par Vējoni kā prezidentu aizklātās vēlēšanās nobalsoja 55 Saeimas deputāti, pret - 42.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu