Apple un Beats Electronics darījums nonācis šaubu ēnā (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Jau pagājusi vairāk nekā nedēļa, kopš mediju telpā nonāca informācija par iespējamo «Apple» un «Beats Electronics» darījumu 3,2 miljardu ASV dolāru (aptuveni 2,29 miljardu eiro) vērtībā, tomēr pašlaik nekas neliecina, ka izskanējušās versijas būtu apstiprinājušās.

Pagājušās nedēļas sākumā vairāki ārzemju mediji ziņoja, ka ASV tehnoloģiju uzņēmums «Apple» grasoties par kompānijai rekordaugstu summu iegādāties personālās elektronikas uzņēmumu «Beats Electronics», taču līdz šim nekāda tālāka informācija darījuma sakarā atklātībā nav nonākusi. Kā vienu no variantiem, kāpēc darījums varētu būt apturēts, izsaka žurnāls «Billboard», norādot uz to, ka «Apple» varētu būt sadusmojis kāds sociālajā tīklā «Facebook» nonācis video, kur viens no «Beats Electronics» īpašniekiem Andre Romells Jangs kopā ar draugiem lielās, ka esot kļuvis par pirmo reperi miljardieri.

Lai arī «Apple» ir pazīstams ar dažādu inovāciju ieviešanu, tomēr kompānijas korporatīvā kultūra vienmēr bijusi samērā konservatīva. Ļoti ticams, ka Jangs, kurš labāk pazīstams kā Dr.Dre, ar uzvedību, kas pieņemama repa mūzikas kultūrā, ir izbiedējis vai pat sadusmojis «Apple». Tāpat ļoti iespējams, ka informācija par darījumu noplūdusi pārāk agri.

Netiek izslēgts arī, ka «Apple» vēl neesot izlēmuši, kā uzņēmumā iekļaut «Beats Electronics». Lai arī lēstā darījuma summa «Apple» vēsturē ir pati lielākā, tomēr līdz šim visas uzņēmumu pārņemšanas šai kompānijai notikušas samērā nemanāmi. Tāpat arī iepriekšējie darījumi notikuši ar mērķi iegādāties intelektuālo īpašumu. «Beats Electronics» ar ievērojamu intelektuālā īpašuma krājumu pašlaik neizceļas, jo uzņēmuma veiksme lielā mērā skaidrojama tieši ar veiksmīgu mārketingu un zīmolvedību, kas piesaistīta Dr.Dre un citām slavenībām.

Šis arī būtu jaunā «Apple» direktora Tima Kuka pirmais lielais darījums, kas kompānijai varētu likt minstināties.

Jau ziņots, ka ASV tehnoloģiju koncerns «Apple» patlaban veicot sarunas par personālās audio tehnikas un mūzikas straumēšanas uzņēmuma «Beats Electronics» iegādi, darījuma summa tiek lēsta 3,2 miljardu ASV dolāru (2,29 miljardu eiro) apmērā, kas pazīstamajam koncernam būs līdz šim lielākais darījums. Sākotnēji tika prognozēts, ka «Apple» būtu interesants «Beats Music» straumēšanas pakalpojums, bet vairāki eksperti ir izteikušies, ka izskanējusī cena esot daudz par augstu šādam pirkumam.

Kopumā «Apple» ir iegādājies vismaz 57 kompānijas, kuru tehnoloģiskā zināšanu bāze tiek izmantota tā produkcijā. Līdz šim lielākā summa, ko «Apple» ir maksājis par kāda uzņēmuma iegādi, ir 404 miljoni ASV dolāru (289,54 miljoni eiro), par ko tika iegādāta programmēšanas kompānija «NeXT». Zīmīgi, ka «NeXT» dibināja Stīvs Džobss, ko pierasts uzskatīt par «Apple» idejisko dzinējspēku. «NeXT» resursi patlaban tiek izmantoti kompānijas «OSX» operētājsistēmu programmēšanai.

«Beats Electronics» 2008.gadā Kalifornijā nodibināja reperis Jangs, kurš plašāk pazīstams kā Dr.Dre, un uzņēmējs Džimmijs Aievains, kuram pieder arī ierakstu kompānija «Interscope Records». No 2009. līdz 2012.gadam «Beats Electronics» produkciju ražoja elektrotehnikas ražotājs «Monster Cable», un pēc līguma beigām kompānija sāka pati savu ražošanu. «Beats Electronics» ir visvairāk pazīstams ar jauniešu auditorijai domātajām austiņām, kas tika ražotas ar «Beats by Dre» zīmolu. Kā norāda eksperti, šīm austiņām skaņas kvalitāte ir ļoti viduvēja, bet uz slavenību imidžu balstītais mārketings ir ļāvis iekarot pamatīgu tirgus daļu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu