Pieļauj, ka par Vējoni balsojuši LRA un «Saskaņas» deputāti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Kanceleja

Iespējams, par jaunievēlēto Valsts prezidentu, aizsardzības ministru Raimondu Vējoni savas balsis atdevuši atsevišķi Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un «Saskaņas» deputāti, šorīt intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» atzina partijas «Vienotība» līdere Solvita Āboltiņa.

Viņa uzsvēra, ka Vējonis ievēlēts ar opozīcijas balsu atbalstu un pēc Āboltiņas domām balsis atdotas no LRA un «Saskaņas» deputātu puses. «Protams, ka esošā situācija Latvijas politikā ir ļoti dīvaina, jo nesaprotamu iemeslu dēļ 13 deputāti maskējas un baidās atklāt, ka devuši atbalstu Vējonim,» sacīja Āboltiņa.

Jau ziņots, ka nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK noliedz, ka atsevišķi tās pārstāvji, pretēji frakcijas lēmumam, izšķirošajā balsojumā atbalstījuši Vējoni.

Nacionālā apvienība bija nolēmusi, ka pēdējā Valsts prezidenta vēlēšanu balsojumā balsos pret Vējoni, kurš palicis vienīgais kandidāts. Šāds lēmums bija pieņemts nacionālās apvienības frakcijas sēdē, uzklausot ceturtajā balsojumā no cīņas izkritušo kandidātu, Eiropas Savienības Tiesas tiesnesi Egilu Levitu, kurš bija paudis gatavību piedalīties otrajā vēlēšanu kārtā.

Tikmēr koalīcijas partneri norāda, ka atsevišķi nacionālās apvienības deputāti balsoja par Vējoni. Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis žurnālistiem sacīja, ka par Vējoni balsis bija arī no nacionālās apvienības. Politiķim ir pilnīgi konkrēti zināmi cilvēki, «kas balsoja par šo lietu un kas nepakļāvās frakcijas un partijas diktātam šajā jautājumā».

Arī «Vienotības» frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Šadurskis aģentūrai LETA sacīja, ka Vējoni varēja atbalstīt arī daži nacionālās apvienības deputāti. Šadurskis pieļāva, ka par Vējoni, iespējams, varēja balsot divi nacionālās apvienības deputāti, divi vai trīs Latvijas Reģionu apvienības pārstāvji, viens parlamentārietis no partijas «No sirds Latvijai» un daži «Saskaņas» deputāti. Pārējās balsis esot nodrošinājis 21 «Vienotības» un 21 ZZS deputāts.

Savukārt nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars noraida šīs runas. Viņš arī piebilda - atsevišķi deputāti, kuri publiski minēti kā iespējamie Vējoņa atbalstītāji, bija savu balsojumu fiksējuši un pierādīja, ka Vējoni neatbalstīja. «Tas apliecina spekulāciju zemo kvalitāti,» piebilda politiķis.

Nacionālās apvienības deputāti Romāns Naudiņš un Aleksandrs Kiršteins, kuri minēti kā iespējamie Vējoņa atbalstītāji, fotografējuši savas vēlēšanu zīmes. Kiršteins šīs bildes ievietojis savā «Twitter» kontā, bet Naudiņš fotogrāfijas rādījis žurnālistiem, uzsverot, ka nebalsoja par Vējoni.

Pašlaik Saeimā pārstāvētie politiķi dažādi skaidro vairākuma atbalstu Vējonim, proti, daži no viņiem uzskata, ka «papildu» balsis Vējonim galvenokārt nodrošināja «Saskaņa», savukārt citi pieļauj, ka tie bija parlamentārieši no dažādām opozīcijas frakcijām un daži nacionālās apvienības deputāti.

Visas opozīcijas partijas publiski noliedz, ka balsoja par Vējoni, un norāda, ka viņa atbalstītāji meklējami citās frakcijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu