Vēlētāju aktivitāte EP vēlēšanās Latvijā būs ap 30% (17)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zilgma Kukle/LETA

Vēlētāju aktivitāte sestdien notikušajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Latvijā ir bijusi ļoti zema un vairs nevar cerēt, ka tā sasniegs 40%, bet gan drīzāk svārstīsies ap 30% uz vienu vai otru pusi, šodien preses konferencē atzina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars.

Cimdars norādīja, ka zema vēlētāju aktivitāte nav pamats apšaubīt aizvadīto vēlēšanu leģitimitāti, jo izšķirošais nosacījums šajā gadījumā ir tas, lai vēlēšanās tiktu ievērotas visas demokrātiskā valstī noteiktās procedūras.

Salīdzinājumam Cimdars atzīmēja, ka arī uz referendumiem dažkārt atnāk tikai daži procenti vēlētāju, un neviens neapšauba tautas nobalsošanas iznākuma leģitimitāti, bet citkārt vēlētāju aktivitāte pārsniedz Saeimas vēlēšanas, kuras tradicionāli ir visaktīvāk apmeklētās vēlēšanas Latvijā.

Vēlētāju aktivitāti nosaka tas, vai iedzīvotājiem ir skaidra nostāja un viedoklis, kuru viņi vēlas paust, ir pārliecināts Cimdars.

Cimdars nepiekrita kritika, ka zemo vēlētāju aktivitāti varētu būt noteikusi prasība balsot konkrētā iecirknī. Viņš uzsvēra, ka līdzīga kārtība ir arī pārējās Eiropas Savienības valstīs.

Zemā vēlētāju aktivitāte drīzāk liecina par to, ka cilvēki vai nu slikti plāno savu laiku, vai arī neuzskata EP vēlēšanas par pietiekami nozīmīgām savā dzīvē, izteicās CVK vadītājs.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu