Rīgas radošajos kvartālos un teritorijās notiks «Urban Poetry»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Rīgas radošajos kvartālos un teritorijās no 10. līdz 13. jūnijam notiks piektais festivāls «Urban Poetry», kuru organizē Totaldobže mākslas centrs.

Katrs «Urban Poetry» tiek organizēts sadarbojoties ar organizācijām un institūcijām, kuras aktīvi ietekmē pilsētas kultūrvides procesus, izmantojot arī aktuālāko mūsdienu mākslu, to skaitā ir bijušas Britu Padome Latvijā, Fuck For Friendship, Free Riga, Subatomic Particles uc. Šogad fokusā ir Rīgas radošās teritorijas un festivāls tiek organizēts sadarbojoties ar Radošo kvartālu un teritoriju asociāciju, Gētes institūtu Rīgā un visām 4 radošajām teritorijām, kurās notiks festivāla pasākumi – Kaņepes kultūras centru, Kalnciema un Spīķeru kvartāliem, kā arī vēlreiz ar kustību Free Riga, kuras pagaidu izmantošanas teritorijā Zunda dārzā notiks galvenās festivāla aktivitātes – atklāšanas, noslēguma, ceturtdienas nakts koncerti un atklātā diskusija par tukšo ēku aizpildīšanu ar mākslu un radošumu.

Tāpat kā «Urban Poetry» pirmsākumos, arī šogad festivālā iekļauti daudzi inovatīvi mūsdienu mākslas darbi, ko radījuši dažādu disciplīnu pārstāvji: mūziķi, dzejnieki, dejotāji un mākslinieki gan no Latvijas, gan ārpus tās robežām – šoreiz Vācijas, Spānijas, Polijas, Igaunijas, Somijas un Kanādas. Pateicoties VKKF un Rīgas domes Kultūras, izglītības un sporta departamenta regulārajam atbalstam, festivāla programmas apjoms ar katru gadu kļūst plašāks un krāsaināks.

Festivāls iesāksies ar diskusiju, kurā tiek aicināti Rīgas domes un Kultūras ministrijas pārstāvji, mūsdienu mākslas un pilsētas kultūrvides attīstītāji no nevalstiskā sektora izteikties par nepieciešamību un iespējām valsts vai pilsētas neizmantotos īpašumus nodot lietošanā tiem, kuri aktīvi nodarbojas ar mūsdienu mākslas un pilsētvides kultūras norisēm, bet kuru potenciāls netiek realizēts pilnībā dēļ telpu trūkuma.

Arne Jansen Trio
Arne Jansen Trio Foto: publicitātes

Pārējo festivāla laiku – četras dienas, aizpildīs dažādu disciplīnu, stilu un novirzienu novatori mākslā. Festivāla apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt un redzēt Vācijas džeza balvas ECHO Jazz 2014 ieguvējus Arne Jansen Trio, spāņu laikmetīgo dejotāju, Barselonas dejas grupas ERRE QUE ERRE DANZA vadītāju, Mario Sezu (Mario Saez) izrādē Hoogerman, mūziķus Lonski & Classen un free dance dejotāju Vū Gurū (Woo Guru) no Berlīnes, spoken word dzejnieci no Varšavas Veroniku Levandovsku (Weronika Lewandowska), kura uzstāsies kopā ar mūziķi Plan.kton un Ursulas Kožākas (Ursula Kozak) videoprojekcijām, skaņu instalāciju mākslinieku Ērika Alaloga (Erik Alalooga) no Tallinas, kanādiešu mākslinieka Džastina Tilera Teita (Justin Tyler Tate) Zunda dārzā uz vietas radīto instalāciju, kā arī divas video filmu kolekcijas, ko no Somijas atsūtījusi mākslinieku asociācija MUU. Notiks arī apmeklētāju iecienītais dzejas slams (sacensība), ko šoreiz organizē apvienība Poetry Latvia. Slama žūrijā piedalās filozofs Ilmārs Šlāpins, mākslinieks Kristiāns Brekte un stand-up komiķis Edgars Bāliņš. Dzirdēsim arī laikmetīgās akadēmiskās mūzikas jaunās paaudzes novatoru Lindas Leimanes, Annas Ķirses un Evijas Skuķes kompozīcijas pieredzējušu interpretu izpildījumā. Elektroniskās mūzikas multimākslinieku Andri Indānu dzirdēsim vairākas reizes: Gas of Latvia koncertā kopā ar Annu Ķirsi (sitamie instrumenti) un Undīni Balodi (čells) tiks atskaņotas topošā albuma «Gulbja dziesma» kompozīcijas ar Marta Pujāta, Andra Žebera un Annas Fomas dzeju; «Melno caurumu» improvizācijas koncertā kopā ar perkusionistu Arti Orubu, projektu «Bērnu Rīts» un apvienības Orbīta pārstāvjiem – dzejniekiem Semjonu Haņinu, Sergeju Timofejevu, Artūru Punti un fotogrāfu Vladimiru Svetlovu; ceturtdienas nakts koncertā Zunda dārzā tiks demonstrēts video kopdarbs, ko aizsākuši mākslinieki Laura Prikule, Kaspars Lielgalvis kopīgi ar Andru Indānu šī gada aprīlī 3 nedēļu ilgā «Melno caurumu» radošajā darbnīcā Spānijā, kur viņi kopīgi ar pieciem citiem dažādu disciplīnu māksliniekiem no Spānijas strādāja pie jaunām idejām jauniem mākslas darbiem. Festivālā dzirdēsim arī vienu no kvalitatīvākajām pašmāju jaunajām indie-pop mūzikas grupām Sigma un džeza projektu Dixieland Band Retro.

Ar pilni festivāla programmu, dalībniekiem, norises laikiem un vietām var iepazīties Totaldobže mākslas centra mājas lapā.

www.totaldobze.com

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu