Jaunais Valsts prezidents Raimonds Vējonis sola strādāt trīs virzienos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Šodien Saeima par nākamo Valsts prezidentu ievēlēja Zaļo un zemnieku savienības virzīto politiķi Raimondu Vējoni, kurš līdz šim pildīja aizsardzības ministra pienākumus. Vējonis Valsts prezidenta amatā ievēlēts tikai piektajā kārtā ar 55 balsīm. Kā prioritātes savā jaunajā amatā Vējonis nosauca aizsardzību, labklājību un sociālās un reģionālās nevienlīdzības mazināšanu.

Savā pirmajā uzstāšanās Vējonis solīja strādāt virzienā, lai mazinātu sociālo un reģionālo nevienlīdzību, celtu algas un labklājību lai kopumā varētu attīstīt valsti. Vēlreiz viņš uzsvēra vienot politiskās partijas, lai kopīgi varētu strādāt valsts attīstības labā.

Jaunievēlētais prezidents sola strādāt kopā ar Saeimu un valdību, sola rosināt sasaukt ārkārtas valdības sēdes, lai daudzus jautājumus, arī par budžetu, varētu risinātu daudz auglīgāk.

Vējonis kā prezidents sola uzraudzīt aizsardzības procesus un nodrošināt drošību valstī, sadarbojoties ar NATO. Uz jautājumu par NATO bāzi Ventspilī un savulaik pilsētas neapmierinātību ar to, Vējonis atbildēja, ka

šī tēma ir visā ZZS izrunāta un panākta vienošanās, ka NATO ir visas Latvijas drošības garants.

Jaunievēlētais Valsts prezidents Raimonds Vējonis pauda gatavību regulāri saskaņot ārpolitikas virzienus ar Saeimas spīkeri Ināru Mūrnieci (NA) un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V). Vējonis norādīja, ka šāda veida ārpolitikas virziena saskaņošana ir nepieciešama, lai «vienotos par to ziņu, kuru mēs varētu ārpolitiski sniegt».

Aktuālā programma - nelegālā imigrācija no Āfrikas kontinenta - šajā gadījumā par racionālu Vējons uzskata sniegts atbalstu šīm valstīm, kas uzņem šos bēgļus. Viņaprāt, Ziemeļvalstīs arī laika apstākļi ir afrikāņiem par aukstu, tāpēc apspriežams ir līdzekļu novirzīšana uzņēmējvalstīm.

Ja Lembergam būtu notiesājošs spriedums, vai Vējonis kā prezidents varētu viņam noteikt amnestiju, apžēlošanu -

Vējonis teica, ka katra situācija jāvērtē pēc likuma, taču Lembergam notiesāšanas gadījumā amnestiju viņš nesolīja.

Runājot par Amnestijas likums, Vējonis sola šādus likuma grozījumus neierosināt, ka tas esot Saeimas pienākums, taču izvērtēs visus likumus, ko apstiprināt.

Kā saliedēt sabiedrību, Vējonis uzskata, ka tam nepieciešams labklājīga sabiedrība, jo tad šķelšanās problēma paliks otrajā plānā. Tā kā jau ir bijušas daudzas integrācijas programmas krievvalodīgajiem, tad tagad turklāt nedrīkst aizmirst tos cilvēkus, kas no Latvijas aizbraukuši, kuriem arī būs vajadzīga integrācija.

Par jauna Aizsardzības ministra kandidatūru - Vējonim padomā personāliju pagaidām nav. Pēc koalīcijas līguma šī ministrija ir ZZS «pārvaldībā». Par savas jaunās komandas sastāvu arī Vējonis vēl nav domājis, taču sola, ka tie būs stipri un spēcīgi cilvēki.

Jaunā aizsardzības ministra kandidatūra jaunievēlētā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa vietā būtu jādeleģē viņa pārstāvētajai Zaļo un zemnieku savienībai, uzskata Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Viņa uzsver, ka līdz šim par šo jautājums nav «skatīts, meklēts, domāts, jo bija jāsagaida Valsts prezidenta vēlēšanu rezultāti». «Rīt, kad pirmais satraukums, nervozitāte norims, sāksim domāt,» sacīja Straujuma. Viņa vēloties aprunāties ar ZZS, lai saprastu šī koalīcijas partnera priekšlikumus.

Vai Vējonis kā prezidents varētu kādreiz nominēt premjera amatam Saskaņas kandidātu, Vējonis atbildēja, ka izvērtēs visus piedāvātos variantus, jo atbalsta sadarbību Saeimā.

Lai būtu politiski neitrāls Vējonis sola izstāties no Zaļās partijas, vienlaikus nepārstājot paust zaļās idejas, kas esot Latvijas neizmantotais potenciāls.

Savu ievēlēšanu - to Vējonis atzina, ka tas ir matemātisks process, turklāt šoreiz pirmo reizi tika veikta pirmsvēlēšanu kampaņa. Vai būtu gatavs startēt uz otro termiņu, Vējonis atrunājās, ka vēl nezinot, kā veiksies pirmajā termiņā.

Vējonis plāno turpināt dzīvot dzīvoklī Ogrē, taču kaimiņiem gan tas varētu sagādāt atsevišķas neērtības. Ar kaimiņiem Vējonis esot draudzīgās attiecībās.

Jautājums par to, kā jaunais prezidents reaģē uz jokiem un dziesmām tviterī, Vējonis sasmējās un teica, ka to uztver ar sapratni.

Konferencē pulcējās kupls skaits žurnālistu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu