Snoudenam Norvēģijā piešķir prēmiju par izteikšanās brīvību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušajam ASV Nacionālās drošības aģentūras (NSA) līgumdarbiniekam Edvardam Snoudenam otrdien ir piešķirta prēmija Norvēģijā par izteikšanās brīvību, un viņš ir saņēmis kārtējo uzaicinājumu pamest savu patvērumu un personīgi ierasties saņemt prēmiju.

Norvēģijas Literatūras un izteikšanās brīvības akadēmija norādīja, ka 31 gadu vecais bēguļojošais Snoudens ir saņēmis Nobela prēmijas literatūrā laureāta Bjērnstjernes Bjērnsona vārdā nosaukto balvu «par savu darbu privātuma aizsardzībā un kritikas paušanu par ASV izlūkošanu pret saviem un citu valstu pilsoņiem».

Bijušais NSA analītiķis Snoudens ir dzīvojis paša izvēlētā trimdā Krievijā kopš 2013.gada, kad viņš atklāja informāciju par plašo ASV un to sabiedroto īstenoto masu izspiegošanas programmu.

ASV valdība ir viņu nodēvējusi par hakeri un nodevēju, kurš ir apdraudējis cilvēku dzīvību, jo ir atklājis NSA spiegošanas programmas apmēru.

Norvēģijas akadēmija ir pieprasījusi garantijas no Norvēģijas valdības, ka Snoudens netiks izdots ASV gadījumā, ja viņš pats personīgi 5.septembrī ieradīsies Norvēģijā, lai saņemtu 100 tūkstošu kronu (11,5 tūkstošu eiro) lielo naudas prēmiju.

Norvēģijas Tieslietu ministrija ir paziņojusi, ka imigrācijas institūciju ziņā ir pieņemt tādu lēmumu. Par imigrāciju atbildīgās Norvēģijas institūcijas ir norādījušas, ka iebraukšanas lūgumu izskatīs, kad un ja tādu saņems.

ASV Valsts departamenta preses pārstāve Marī Harfa norādīja, ka nespekulēs par to, vai tiks prasīta Snoudena izdošana, tomēr viņa brīdināja, ka «mēs ieteiktu ikvienai valdībai, ka ir tikai viena vieta, uz kuru viņam vajadzētu doties, un tas ir atpakaļ uz ASV, lai atbildētu par viņam izvirzītajām apsūdzībām».

Harfa sacīja, ka apsūdzības pret Snoudenu ir «ļoti nopietnas». Viņa piebilda, ka gadījumā, «ja viņam ir drosme par savu pārliecību, ko viņš apgalvo, viņš ieradīsies ASV, lai stātos tiesas priekšā».

Ziņas par izteikšanas brīvības balvas piešķiršanu Snoudenam izplatītas dienā, kad ASV parlamenta augšpalāta pieņēma būtisku likumu, kas ierobežo NSA iespējas veikt izlūkošanas darbības pret ASV pilsoņiem. Snoudens likumu raksturoja kā vēsturisku.

Snoudenam 2014.gadā tika piešķirta Zviedrijas Pareizas iztikas balva, bet viņš izvēlējās to saņemt ar videozvana starpniecību.

Viņš divus gadus pēc kārtas ir bijis nominēts arī Nobela Miera prēmijai, kas 9.oktobrī tiks pasniegta Oslo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu