Izdots latviešu detektīvs par mūsu neseno pagātni (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Rakstniece Inga Jēruma, kas latviešu lasītājam jau labi pazīstama ar grāmatām par populāriem kino un teātra darbiniekiem (viņas jaunākie veikumi ir Valmieras teātra aktrises Regīnas Devītes un Dailes teātra aktrises Ilzes Vazdikas biogrāfijas) nav sveša arī tai lasītāju daļai, kas ar patiku lasa detektīvliteratūru, jo autores alter ago, vārdā Margarita Grietēna, ir viena no populārākajām latviešu detektīvromānu autorēm – sievietēm. Un par prieku visiem rakstnieces cienītājiem Margaritai Grietēnai nu nācis klajā jauns detektīvromāns ar intriģējošu nosaukumu «Kas otram bedri rok jeb Zilās kurpītes noslēpums».

Visi autores talanta un labas detektīvliteratūras cienītāji tiek aicināti uz romāna atvēršanas svētkiem 27. maijā plkst. 16 Farmācijas muzeja telpās, kur būs iespēja gan uzzināt, kā radusies grāmatas ideja, gan noklausīties romāna fragmentus aktrises Regīnas Devītes lasījumā, gan iegūt savā īpašumā grāmatu ar rakstnieces autogrāfu.

Romāna darbība notiek paralēli 20. gadsimta astoņdesmitajos gados un mūsdienās. Lasītāji, kas jau pazīstami ar Margaritas Grietēnas romānu «Kad visi striķi trūkst», dažu labu personāžu atpazīs arī šajā darbā. Sižetā notikumi vijas un pinas kā prasmīgi austas mežģīnes: astoņdesmitajos gados valsts venērisko slimību dispanserā, tautā sauktu vienkārši par triperbāru, strādā Operatīvās grupas priekšnieks Klāvs Bertolds, saukts par Deilu, un viņa kolēģis Roberts Mičulis, saukts par Čipu. Savukārt mūsdienās teātrī izrādes laikā tiek noslepkavots kāds skatītājs, kurš pēc izrādes vēlējies satikt jauniņo aktrisīti Signi Klinkāni un tai kaut ko svarīgu pavēstīt. Tostarp Solveiga Sorokina – zvērināta revidente ar visai vētrainu pagātni – kādā šā paša gada vasaras pēcpusdienā zilās augstpapēžu laiviņkurpēs ierodas viesos pie krievu armijas ģenerāļa... Pamazām darbībā iesaistās arī bijušais cietumnieks Kazimirs Bārdonis, padomjlaika partijas dāma Ausma Klinkāne, Solveigas dēls Aleksis... Kas saista šos notikumus un šos cilvēkus? Kurš kuram bedri rok? Un kurš iekrīt?

«Kas otram bedri rok jeb Zilās kurpītes noslēpums»
«Kas otram bedri rok jeb Zilās kurpītes noslēpums» Foto: publicitātes

Margarita Grietēna prot savīt intrigu tik meistarīgi, ka lasītājs (kā jau tas piederas labam detektīvromānam) nevar nolikt grāmatu puslasītu līdz pat nākamajam rītam. Turklāt romānā ņirb daudz sadzīvisku detaļu, epizožu, faktu no nesenajiem padomju laikiem, kas vidējās un vecākās paaudzes lasītājiem raisīs nostalģiskas atmiņas, bet mūsdienu divdesmitgadniekiem – ziņkāri un pārsteigumu par to, «kā toreiz bija». Tomēr no mūsdienu skatpunkta dīvaino detaļu un bieži absurdo likumu un paradumu gūzmā izkristalizējas skaidra apjausma: cilvēku attiecības un kaislības gadu gaitā palikušas nemainīgas...

www.zvaigzne.lv

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu