Oktobrī Rīgā un Ventspilī notiks teātra festivāls «Zelta maska Latvijā»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Oktobrī Rīgā un Ventspilī norisināsies teātra festivāls «Zelta maska Latvijā 2014», piedāvājot noskatīties vairākas publikas un kritiķu atzinību guvušas Maskavas un Sanktpēterburgas teātru izrādes. Kā vakar teātra festivālam veltītajā preses konferencē žurnālistiem pastāstīja kompānijas «ART Forte» valdes priekšsēdētāja, teātra festivāla «Zelta maska Latvijā» vadītāja Jūlija Ločmele, festivāla programmā iekļautie iestudējumi no 13. oktobra līdz 18. oktobrim tiks izrādīti uz Dailes teātra, Latvijas Nacionālā teātra, Latvijas Nacionālās operas un Ventspils teātra nama «Jūras vārti» skatuves.

«Zelta maska Latvijā» sāksies ar Jevgeņija Vahtangova vārdā nosauktā Valsts akadēmiskā teātra izrādi «Jevgeņijs Oņegins», kas 13. oktobrī plkst.19 būs skatāma Dailes teātrī. Pēc Aleksandra Puškina romāna motīviem izrādi iestudējis Rims Tumins. Izrāde veidota kā skatuviska poēma, kuras valoda ir viegla, ironiska, dzēlīga, bet tanī pat laikā - arī maiga. Iestudējums tika izvirzīts «Zelta maskas» 2014. gada prēmijai sešās kategorijās, un laurus plūca divās no tām - Tumins to ieguva par labāko režisora darbu, bet Marija Daņilova - par labāko kostīmu mākslinieka darbu.

14. oktobrī Latvijas Nacionālajā operā Mihaila teātris no Sanktpēterburgas piedāvās spāņu horeogrāfa Načo Duato baletu «Daudzpusīgums. Tukšuma un klusuma skaņas», kas ir tapusi kā veltījums komponistam Johanam Sebastianam Baham. Izrāde būs gan smieklīga, gan skumja, gan romantiska, un tā vēstīs nevis par Bahu kā ģēniju, bet gan par Bahu kā jaunu cilvēku, kurš 23 gadu vecumā ieradies Veimārā un nodzīvojis tajā desmit laimīgus gadus. Izrāde 2013. gadā nominēta «Zelta maskas» prēmijai kā labākā baleta izrāde.

15. oktobrī plkst.19 Dailes teātra Lielajā zālē Vahtangova teātris no Maskavas piedāvās režisores Anželikas Holinas horeogrāfisko iestudējumu «Anna Kareņina», kas veidots pēc Ļeva Tolstoja romāna motīviem. Izrāde nominēta 2013. gada prēmijai «Zelta maska» kategorijās «Labākā mūsdienu deja» un «Labākais baletmeistara-horeogrāfa darbs», bet Olga Ļermana par iejušanos Kareņinas lomā nominēta kategorijā «Labākā sieviešu loma baletā/mūsdienu dejā».

Savukārt 16.oktobrī Dailes teātra Mazajā zālē Lielais leļļu teātris no Sanktpēterburgas piedāvās divas bērniem domātā iestudējuma «Barmalejs» izrādes, ko pēc Korneja Čukovska pasakas motīviem iestudējis režisors Ruslans Kudašovs. Šajā izrādē skatītājiem būs iespēja nokļūt Āfrikā, kur aiz Nīlas dzīvo gorilla, pa purviem staigā nīlzirgs, peld haizivs Karakula, bet ļaunais laupītājs Barmalejs ēd mazus bērnus.

Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis
Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis Foto: Ieva Čīka/LETA

«Zelta maska Latvijā 2014» noslēgsies ar izrādi «Krietnais cilvēks no Sečuānas», ko 16.oktobrī Latvijas Nacionālajā teātrī un 18. oktobrī teātra namā «Jūras vārti» demonstrēs Aleksandra Puškina teātris no Maskavas. Izrādi pēc Bertolta Brehta lugas-parabolas motīviem iestudējis Jurijs Butusovs. Šī izrāde nodrošinājusi 2014. gada «Zelta masku» Aleksandrai Ursuļakai par labāko sieviešu lomu un īpašo žūrijas godalgu režisoram Butusovam.

Festivāla laikā notiks arī meistarklases Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem.

Kā uzsvēra gan Ločmele, gan Liepājas teātra valdes loceklis Herberts Laukšteins, Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis un Dailes teātra direktors Andris Vītols, «Zelta maska Latvijā» ir būtisks piemērs labai Latvijas un Krievijas sadarbībai kultūras jomā, ko politisku apsvērumu dēļ nevajadzētu izjaukt.

Latvijas Kultūras akadēmijas profesors, festivāla "Zelta maska Latvijā" speciālās programmas kurators Jānis Siliņš (no kreisās) un Dailes teātra direktors Andris Vītols piedalās preses konferencē, kurā informē par teātra festivālu "Zelta maska Latvijā 2014"
Latvijas Kultūras akadēmijas profesors, festivāla "Zelta maska Latvijā" speciālās programmas kurators Jānis Siliņš (no kreisās) un Dailes teātra direktors Andris Vītols piedalās preses konferencē, kurā informē par teātra festivālu "Zelta maska Latvijā 2014" Foto: Ieva Čīka/LETA

Teātra festivāls «Zelta maska» Latvijā tiek pārstāvēts kopš 2006.gada, dodot iespēju iepazīties ar Krievijas labākajiem teātriem, slaveniem aktieriem un režisoriem. Tā ir arī pieredzes apmaiņa, idejas un iedvesma abu valstu teātra pasaules pazinējiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu