«East-West Industrial Group» RVR akcijas iegādājies par 4,545 miljoniem eiro (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Pasažieru vilciens Centrālajā dzelzceļa stacijā. Ilustratīvs attēls.
Pasažieru vilciens Centrālajā dzelzceļa stacijā. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka / LETA

AS «Rīgas vagonbūves rūpnīca» (RVR) jaunais īpašnieks SIA «East-West Industrial Group» 100% RVR akciju ir iegādājies par 4 545 000 eiro, biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja likvidējamās AS «Latvijas Krājbanka» maksātnespējas administratora SIA «KPMG Baltic» pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Šodien jaunais RVR īpašnieks veicis naudas pārskaitījumu, līdz ar to darījums ir oficiāli noticis, sacīja Fīrmanis.

Viņš piebilda, ka «East-West Industrial Group» RVR ir iegādājies par summu, kas par 45 000 eiro pārsniedza izsoles sākumcenu - 4,5 miljonus eiro. Izsolē ir noticis tikai viens solīšanas solis.

Jau ziņots, ka jaunais AS «Rīgas vagonbūves rūpnīca» (RVR) īpašnieks SIA «East-West Industrial Group» uz RVR bāzes plāno izveidot mūsdienīgu mašīnbūves klasteri transporta mašīnbūves un smagās mašīnbūves augstas pievienotās vērtības produktu ražošanai atbilstoši augstākajiem starptautiskajiem ražošanas kvalitātes standartiem.

SIA «East-West Industrial Group» ir izveidota 2014.gada 8.maijā, kopīgi sadarbojoties trim dalībniekiem ar mērķi iegādāties RVR. «East-West Industrial Group» apvienojušies Krievijas privātā kapitāla uzņēmumu grupa, kuras sastāvā ir viens no vadošajiem smagās mašīnbūves holdingiem PTPA, kura pamata darbība ir saistīta ar cauruļvadu infrastruktūras elementu ražošanu, saldēšanas iekārtu ražošanu u.c. ar ražošanas uzņēmumiem Krievijā un ES valstīs, kuru pārstāv Krievijas pilsonis Igors Sušencovs. Tāpat «East-West Industrial Group» dalībnieki ir Latvijā reģistrēts investīciju uzņēmums SIA «CBLM» un Latvijas pilsonis Aleksandrs Brandavs, kura uzņēmējdarbība ir saistīta ar pasažieru pārvadājumiem.

RVR jaunā akcionāra mērķi un šī brīža nākotnes plāni ir izveidot mūsdienīgu, konkurētspējīgu, inovatīvu ražošanas uzņēmumu ar augstas pievienotās vērtības produkciju. Akcionārs plāno saglabāt esošo produktu/pakalpojumu portfeli - ritošā sastāva ražošana, modernizācija un remonts, kā arī komplektējošo daļu ražošana un ritošā sastāva remonts/apkalpošana.

Tai pat laikā tuvākajos gados ir paredzēts attīstīt ritošā sastāva un pilsētas sliežu transporta ražošanu, piesaistot mūsdienīgas tehnoloģijas un tehniskos risinājumus, lai izstrādātu un saražotu mūsdienīgu pasažieru ritošo sastāvu, kurš spētu konkurēt ar šī brīža piedāvājumu tirgū.

Tuvāko mēnešu laikā akcionārs plāno veikt pilnu RVR ražošanas tehnoloģisko auditu, kā rezultātā tiks izstrādāta uzņēmuma darbības un attīstības stratēģija, noteikti prioritārie produkcijas noieta tirgi un attīstības virzieni gan īstermiņa, gan ilgtermiņa perspektīvā. Stratēģijas izstrādes gaitā plānots piesaistīt dažādas ekspertu grupas, organizēt un piedalīties konferencēs un apaļā galda diskusijās ar plašu nozares vadošo speciālistu piedalīšanos.

Izmantojot RVR ražošanas bāzi, pieredzi un kompetenci, akcionārs plāno izstrādāt un ieviest ražošanā papildu produktus, kuri diversificētu RVR produktu portfeli, tādējādi mazinot gan riskus, gan palielinot uzņēmuma efektivitāti un konkurētspēju.

SIA «East-West Industrial Group» RVR gadījumā ir stratēģiskais investors, kura mērķis ir attīstīt uzņēmumu kā ražošanas uzņēmumu ar augstu pievienoto vērtību transporta un smagās mašīnbūves jomā. Akcionāra vēlme ir paplašināt darbības jomas un izvietot papildu ražošanas jaudas Eiropas Savienībā (ES) ar mērķi realizēt saražoto produkciju ES un citos tirgos.

15.maijā veiksmīgi tika izsolīti 100% RVR akciju, kuras ir ieķīlātas par labu likvidējamai AS «Latvijas Krājbanka». Akcijas tika pārdotas kā kustamās mantas lietu kopība kopā ar «Latvijas Krājbankai» piederošajām prasījuma tiesībām pret RVR 14 109 420,08 eiro apmērā. Izsolē ar augšupejošu soli piedalījās divi pretendenti - abas Latvijā reģistrētas juridiskas personas.

100% RVR akciju izsoles sākumcena bija 4,5 miljoni eiro, kas nav apliekami ar pievienotās vērtības nodokli.

RVR ir parādsaistības pret «Latvijas Krājbanku» vairāku miljonu eiro apmērā, kas jau ievērojamu laiku netiek pildītas.

Februārī bija plānots sākt RVR mantas izsoli pa daļām. RVR, ieķīlājot mantu, no «Latvijas Krājbankas» aizņēmās vairāk nekā 10 miljonus eiro. 2013.gada oktobrī plānotā «Latvijas Krājbankas» prasījuma tiesību pret RVR izsole nenotika, jo interesenti nebija iemaksājuši noteikto nodrošinājumu, tādēļ tika nolemts pa daļām sākt pārdot RVR mantu.

Šī gada 17.februārī nenotika plānotā RVR piederošo «VRC Zasulauks» akciju izsole, jo nebija pieteicies neviens pretendents.

«Zasulauka» akciju sākumcena bija 1,7 miljoni eiro. Pirmpirkuma tiesības uz akcijām ir AS «Pasažieru vilciens» (PV), kam pieder pārējais 51% vagonu remonta centra akciju. PV iepriekš izteicis interesi par «Zasulauka» iegādi, taču netiek publiskots, vai PV šīs tiesības izmantos.

Savukārt RVR norāda, ka «Zasulauka» akciju izsole jāuztver kā RVR finanšu saistību pret likvidējamo «Latvijas Krājbanku» restrukturizācijas procesa sastāvdaļa un nekādā veidā nevarot ietekmēt RVR darbību.

RVR sarunas ar likvidējamās AS «Latvijas Krājbanka» administratoru SIA «KPMG Baltics» par RVR izsniegtā kredīta pārfinansēšanu nedeva rezultātus, tāpēc «Latvijas Krājbankas» prasījuma tiesības pret RVR bija plānots nodot izsolē citām finanšu institūcijām.

«Latvijas Krājbankai» pieder prasījuma tiesības pret RVR 13,7 miljonu eiro apmērā.

Kā liecina «Firmas.lv» informācija, 2012.gadā RVR apgrozījums bija 1,8 miljoni eiro. Uzņēmums strādāja ar 1,9 miljonu eiro zaudējumiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu