Stross-Kāns sūdzēs tiesā ASV režisoru par neslavas celšanu filmā

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Bijušais Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektors Dominiks Stross-Kāns nolēmis sniegt tiesā prasību par neslavas celšanu pret ASV režisoru Abelu Feraru par viņa jaunāko filmu, kurā atainoti notikumi ap seksa skandālu, kas pielika punktu Strosa-Kāna politiskajai karjerai. Feraras filma «Welcome to New York» («Laipni lūgti Ņujorkā») ar franču aktieri Žerāru Depardjē (Gérard Depardieu) galvenajā lomā ir par kādu vīrieti Žoržu Devero, kura dzīve ir ļoti līdzīga notikumiem Strosa-Kāna dzīvē, kad 2011.gada maijā viņu seksuālā uzbrukumā apsūdzēja Ņujorkas viesnīcas istabene.

Francijas radiostacijai «Europe 1» Strosa-Kāna advokāts Žans Veils teica, ka viņa klients tuvāko dienu laikā «iesniegs prasību par neslavas celšanu saistībā ar apsūdzībām izvarošanā un netiešiem mājieniem, kas caurvij filmu».

Viņš uzsvēra, ka Stross-Kāns ir attaisnots visās apsūdzībās un filma, kas pirmizrādi piedzīvoja sestdien Kannu kinofestivālā, viņam liek justies «nelabi un iebiedētam».

Veils sacīja, ka filma ir «mēslu, suņa mēslu gabals». Savukārt Strosa-Kāna bijusī sieva Anna Sinklēra, kas bija viņam līdzās visu skandāla laiku, bet pēc tā norimšanas paziņoja par šķiršanos, norādīja, ka daži filmas fragmenti ir antisemītiski.

Sinklēra norādīja, ka viņa - Žaklīnas Bizē atveidotā Devero sieva Simona - filmā ir atainota antisemītiskā veidā. Filmā Simona ir bagātniece, kas mantojusi Otrā pasaules kara laikā gūtu turību un finansiāli palīdz Izraēlas valstij.

Publikācijā interneta laikraksta «Huffington Post» Francijas izdevumā, kurā Sinklēra ir redaktore, viņa apsūdzēja filmas autorus un producentus «savu fantāziju par naudu un ebrejiem» atspoguļošanā, jo īpaši ainā, kur Devero Simonai saka, ka «visi zina, ko tava ģimene darīja kara laikā».

«Mans vectēvs [ievērojamais mākslas dīleris Pols Rozenbergs] aizbēga no nacistiem, un Višī valdība atņēma viņam Francijas pilsonību,» rakstīja Sinklēra, runājot par kara laika režīmu Francijā, kas sadarbojās ar nacistisko Vāciju.

Tomēr Sinklēra uzsvēra, ka nesāks nekādu tiesvedību pret filmas, ko viņa raksturoja kā «mēslu», veidotājiem.

Ferara svētdien noraidīja apsūdzības antisemītismā, sakot, ka «es ceru, ka tāds neesmu. Mani uzaudzināja ebrejietes.»

Feraras filmas sākumā ir uzsvērts, ka tā ir fikcija, kas balstīta uz tiesvedību, tomēr tiek uzskatīts, ka tā ir fikcija, kas veidota uz politiķa, kam reiz tika prognozēta spoža uzvara Francijas prezidenta vēlēšanās, karjeras sabrukumu.

Stross-Kāns 2011. gada 19.maijā atkāpās no SVF izpilddirektora amata pēc tam, kad tika aizturēts pēc apsūdzībām Ņujorkas viesnīcas «Sofitel» istabenes Nafisatas Diallo izvarošanas mēģinājumā. 2011. gada 23. augustā Strosam-Kānam izvirzītās apsūdzības tika atceltas un viņš varēja atgriezties Francijā.

Stross-Kāns un Diallo viens pret otru iesniedza civilprasības, bet 2012. gada decembrī finansiāli vienojās par mierizlīgumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu