ASV vēstniecībā Tallinā darbojas izlūkinformācijas vākšanas vienība

LETA/ERR
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV vēstniecībai Igaunijā gadiem ilgi Tallinas centrā bijusi slepena novērošanas vienība, kas vākusi izlūkinformāciju un nodevusi to globālajai pretterorisma datu sistēmai, piektdien vēsta laikraksts «Postimees».

Piecu cilvēku komanda ik dienas novēro trīsstūri starp veikalu «Solaris», «Igaunijas gāzes» galveno mītni un viesnīcu «Olümpia». Visi šie objekti atrodas netālu no ASV vēstniecības.

Balstoties savos novērojumos, komanda mēnesī sastāda piecus sešus «ziņojumus par drošību».

ASV vēstniecības preses sekretārs Bredlijs Hērsts laikrakstam apstiprināja, ka šāda programma pastāv.

«Novērošana tiek īstenota, lai identificētu aizdomīgas aktivitātes vēstniecības tuvumā.»

«Tā ir normāla drošības pasākumu daļa, jo mūsu darbinieku un viesu drošība visā pasaulē ir ASV valdības prioritāte,» paskaidroja Hērsts.

Novērošanu nedrīkst sajaukt ar spiegošanu vai slepenām izlūkošanas operācijām, viņš uzsvēra.

«Mēs pilnībā respektējam nacionālos privātuma likumus, un šos drošības pasākumus ir apstiprinājusi Igaunijas valdība,» piebilda Hērsts.

Novērošanas pasākumi tiek īstenoti, lai garantētu ASV vēstniecības drošību, sacīja Igaunijas Iekšlietu ministrijas iekšējās drošības politikas ģenerālsekretāra vietnieks Erki Korts. Attiecībā uz to, cik daudz informācijas tiek iegūts, ar ko un cik bieži notiek dalīšanās ar šo informāciju, viņš savās atbildēs bija izvairīgāks.

«Nekontrolēta un plaša personas datu iegūšana nav pieļaujama, un mūsu vienošanās nosaka, ka apmaiņa ar informāciju ir abpusēja. Svarīgi uzsvērt, ka tā nav slepena spiegošanas vienība, bet tā ir daļa no vēstniecības drošības komandas,» sacīja Korts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu