Spilves lidostā ieskandinās «Rīgas festivālu»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Sestdien, 24.maijā, plkst. 19 Spilves lidostā «Sinfonietta Rīga» un klavesīniste Ieva Saliete diriģenta Normunda Šnē vadībā ieskandinās «Rīgas festivālu», informē VSIA «Latvijas koncerti» sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica.

«Rīgas festivāla» ieskaņas koncertā klavesīniste Saliete un kamerorķestris «Sinfonietta Rīga» padomju neoklasicisma stilā celto Spilves lidostas namu, kas iekļauts valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, pārvērtīs par skaņu laboratoriju. Arhitektūras pērle ar krāšņiem sienu gleznojumiem būs stratēģisks punkts, kur satiksies divu dažādu laikmetu mūzika - 20.gadsimta 60. un 70.gadu kompozīcijas un 21.gadsimta sākuma skaņdarbi.

Komponists Kristaps Pētersons šim koncertam uzrakstījis kompozīciju «Akustikas apguve». Skaņdarbā mūziķi tiks izvietoti desmit dažādos punktos, tādējādi veidojot spēles ar akustiku un ēkas arhitektūras elementiem. Koncertā skanēs arī sava laikmeta spilgta portretētāja Alfrēda Šnitkes «Četras himnas» dažādiem kamersastāviem, Ģērģa Ligeti skaņdarbs «Continuum», kurā ir mūsdienīga pieeja vēsturiskajam instrumentam - klavesīnam.

Koncertā tiks atskaņota arī jaunā beļģu komponista Gregorija de Hopa skaņdarbs stīgu orķestrim «Une roe qui toure», kā arī opuss klarnetei un stīgu kvartetam «The Aisle», ko sarakstījis mūsdienu zviedru komponists Jespers Nordins, kurš spēcīgi ietekmējies no zviedru tautas mūzikas un rokmūzikas.

Talantīgā latviešu klavesīniste Ieva Saliete
Talantīgā latviešu klavesīniste Ieva Saliete Foto: TVNET

Ar šo koncertu «Sinfonietta Rīga» turpina apgūt jaunas koncertvietas, paplašinot mūzikas atskaņošanas iespējas ārpus ierastajām koncertzālēm un aicinot klausītājus ļauties neparastiem muzikāliem izaicinājumiem.

Šis koncerts notiek Eiropas Savienības programmas «Kultūra» projektā «New Music: New Audiences».

Jau ziņots, ka no 24. maija līdz 22. jūnijam notiks «Rīgas festivāls», kas klausītājiem piedāvās dažādu laikmetu skaņdarbus.

Koncertos skanēs Franča Lista, Pētera Vaska, Marka Antonija Tērnidža, Leonarda Bernsteina un citu komponistu mūzika. Festivālā būs arī pasaules pirmatskaņojumi - Raimonda Tigula un Krista Auznieka kompozīcijas.

Klausītājiem uzstāsies akordeoniste Ksenija Sidorova, pianists Vestards Šimkus, vijolniece Eva Bindere, klavesīniste Saliete. Koncertos varēs dzirdēt arī vokālo grupu «Framest», džeza mūziķi Pīteru Erskinu, Latvijas Radio kori, «Sinfonietta Rīga», Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri u.c.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu