Novembrī tiesa sāks skatīt skandalozo Moldovas ieroču lietu (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Artūrs Arājs / LETA

Saistībā ar Moldovas ieroču afēru Latvijas melnajā sarakstā iekļauts Mihails Feafanau. Viņš no Latvijas vēlas piedzīt 100 000 eiro. Jauns pavērsiens noticis skandalozajā Moldovas ieroču tirdzniecības lietā.

Pirms nepilniem trijiem gadiem Moldovas opozīcijas politiķi atklāja, ka militārpersonas Armēnijai caur Latvijas firmu pa lēto ir pārdevušas armijas bruņojumu. Tas izraisīja asu kritiku no Azerbaidžānas, un afēra izvērtās starptautiskā skandālā. Latvijas Drošības policija veica izmeklēšanu divu gadu garumā, un novembra beigās notiks pirmā tiesas sēde. Uz apsūdzēto sola sēdīsies uzņēmuma Latspeceksports vadītājs un īpašnieks.

Nekā Personīga rīcībā esošie dokumenti gan liek secināt, ka šis uzņēmums afērā bija tikai izkārtne un darījumu organizējuši citi cilvēki. Kaut gan viņiem izdevies izvairīties no atbildības, Latvija vienu no viņiem ir iekļāvusi melnajā sarakstā.

2011. gada ieroču darījumā starp Moldovu un Armēniju iesaistītā Latvijas firma ir «Latspeceksports». Uzņēmums piedāvā importa, eksporta un tranzīta pakalpojumus. Tomēr tā faktiskajā adresē – Vienības gatvē – ne uzņēmuma izkārtni, ne arī biroja darbiniekus nevar atrast. Skandāla dēļ firma, kas Armēnijai piegādāja desmitiem tonnu moldāvu armijas bruņojuma,

pastāv vairs tikai uz papīra.

2011. gadā «Latspeceksports» gan bija atvēzējies vērienīgam starptautiskam ieroču darījumam. Firmas vadītājs Ivo Antons paraksta līgumu ar Moldovas Aizsardzības ministriju. Moldāvi par apmēram 2,7 miljoniem ASV dolāru pārdod «Uragan» raķešmetējus un munīcijas transportmašīnas, raķešu palaišanas iekārtas un citu militāro aprīkojumu. «Latspeceksports» organizē tā nogādāšanu uz Armēniju. Sagadīšanās pēc lidmašīna, ar ko kravu grasījās vest, ierodas no Lībijas, un tas piesaista pastiprinātu uzmanību darījumam.

Ieroču pirmo daļu uz Armēniju izdodas nogādāt,

bet atlikusī krava iestrēgst Moldovā.

Latvijas firma - ignorē

Skandāls izvēršas «Latspeceksports» negaidīti plaši. Moldovas opozīcijas deputāti sāk parlamentāru izmeklēšanu, jo, viņuprāt, ieroči ir pārdoti par divreiz zemāku cenu. Savukārt Latvijā atklājas, ka firmai trūkst nepieciešamās licences šim ieroču darījumam. Un visbeidzot Azerbaidžāna piesaka protestu, jo EDSO ir noteikusi liegumu tirgot ieročus Kalnu Karabahas konfliktā iesaistītajām pusēm. Latvijas firma to ignorēja.

KĀRLIS EIHENBAUMS, Ārlietu ministrijas preses sekretārs un vēstnieks: - Kas attiecas uz to licenci, tad 2011. gada septembrī šī licence tika apturēta. Nekādas jaunas licences šim uzņēmumam izsniegtas nav.

«Latspeceksports» direktors Ivo Antons no skandāla centās atkratīties. Latvijas medijiem viņš noliedza, ka firma iesaistīta šajā darījumā. Tomēr dokumenti liecināja, ka viņa paraksts ir uz darījuma dokumentiem. Lietu sāka izmeklēt Drošības policija. Nu izmeklēšana pabeigta, un novembra beigās Ivo Antonam būs jāsēžas uz apsūdzēto sola.

VIESTURS LOČMELIS, zvērināts advokāts: - Tātad tā ir apsūdzība pēc Krimināllikuma 237. prim panta par stratēģiskas nozīmes preču pārvietošanas noteikumu pārkāpšanu, un šajā daļā mans aizstāvamais savu vainu nav atzinis.

Izmeklēšanas laikā policija pie Antona atrada nelikumīgi glabātu pistoli, munīciju un granātu. Viņam nāksies atbildēt arī par to. Tomēr par ieroču tirdzniecību uz karstajiem punktiem viņam jāatbild nebūs. Latvijas likumos nav noteikta kārtība, kā ievērot sankcijas Kalnu Karabahas konfliktā.

VIESTURS LOČMELIS, zvērināts advokāts: - Izmeklēšanas laikā, divu gadu laikā tomēr konstatēja, ka Latvijā nav normatīvā akta, kurš šajā gadījumā aizliegtu veikt darbības, kas bija veiktas. Līdz ar to loģisks iznākums – lieta tika izbeigta šajā daļā.

Kuri ir īstie iesaistītie?

Dokumenti, kas ir «Nekā personīga» rīcībā, liecina, ka Ivo Antons ir tikai darījuma izkārtne. Trīspusējā sadarbības līgumā starp Armēnijas un Moldovas Aizsardzības ministriju un «Latspeceksports» ir redzami Konstantīna Soloduhas un Mihaila Feafanau vārdi. Viņi ir norādīti kā uzņēmuma pārstāvji un darījuma kārtotāji. Moldovas izmeklētāji noskaidroja, ka 2011. gada augustā visi darījumā iesaistītie - Armēnijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Dāvids Galstjans, Moldovas Aizsardzības ministrijas finanšu departamenta vadītājs Vitālijs Bucatari un Latvijas iedzīvotāji Konstantīns Soloduha un Mihails Feofanau vairākas dienas tiekas Jūrmalā.

- Vai esat dzirdējuši par Konstantīnu Soloduhu un Mihailu Feafanau – viņu lomu šajā darījumā?

VIESTURS LOČMELIS, zvērināts advokāts: - Esmu dzirdējis, protams! Loma? Darījumā? Acīmredzot ņemot vērā, ka nekāda apsūdzība nav izvirzīta, šajā gadījumā es viņu lomu nesaskatu.

Arī Drošības policija par darījuma organizēšanu aizdomās turēja Konstantīnu Soloduhu. Tomēr prokuratūra apsūdzības viņam neuzrādīja, un tagad viņš lietā ir tikai liecinieks. Viņš var turpināt nodarboties ar savu biznesu.

- Šeit Ģederts Ģelzis, «Nekā personīga», TV3. Mēs gribam jums pavaicāt par uzņēmuma…

KONSTANTĪNS SOLODUHA, uzņēmuma «K.S. AVIA» valdes loceklis: - Es atvainojos, tad labāk sarunāsimies angliski!

«Nekā personīga» vairs neizdevās sazināties ar Soloduhu. Viņš neizmantoja iespēju sarunāties angļu valodā. Tāpat nebija iespējams sazināties ar otru darījuma organizētāju Mihailu Feafanau.

Līdz 2011. gada oktobra vidum 46 gadus vecais Mihails Feafanau strādāja uzņēmumā «Tukums Airport», kas ir reģistrēts Rīgā, Lestenes ielā. Tas ir meitas uzņēmums kompānijai «K.S. Avia», kurā strādā Soloduha. Tomēr Soloduhu un Feofanovu saista ne tikai kopējs bizness un viens advokāts. Viņi ir brālēni, un katrs no viņiem ir spiests dzīvot savā valstī.

«Nekā personīga» zināms, ka iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis 2012. gada oktobrī Feafanau iekļāvis Latvijas un Šengenas melnajā sarakstā. Tagad viņš ir starp tām vairāk nekā 4700 personām, kam ir liegts ieceļot Latvijā.

- Vai jums ir zināms, kur viņš šobrīd uzturas un ar ko viņš nodarbojas?

VIESTURS LOČMELIS, zvērināts advokāts: - Kur viņš uzturas, man ir zināms.

- Tas nav Latvijā?

- Tas nav Latvijā, protams.

Feafanau ir Baltkrievijas pilsonis un uzturas tur. Bet Latvijā dzīvo viņa sieva un bērni. Kaut arī advokāts pārsūdzēja liegumu ieceļot Latvijā, ģenerālprokurors lēmumu atstāja spēkā.

Mihails Feafanau uzskata, ka Latvija ir nepamatoti pārkāpusi un ierobežojusi viņa tiesības. Tādēļ viņš vēlas no valsts piedzīt morālā kaitējuma kompensāciju 100 tūkstošu eiro apmērā. Eiropas Cilvēktiesību tiesa lietu ir pieņēmusi izskatīšanai.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu