Jašins Vilņā: jāpanāk starptautiska Ņemcova slepkavības izmeklēšana

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS

Viļņas apmeklējuma laikā piektdien Krievijas opozīcijas pārstāvis Iļja Jašins paziņoja, ka ir maz cerību, ka izdosies identificēt personas, kas pasūtīja opozīcijas aktīvista Borisa Ņemcova slepkavību, tādēļ ir jāpanāk starptautiska šīs slepkavības izmeklēšana.

«Mēs drīz plānojam ierosināt starptautisku Borisa Ņemcova slepkavības izmeklēšanu. Mēs uzskatām, ka Krievija tiek radīti politiski administratīvie šķēršļi pašreizējai izmeklēšanai, kas cenšas identificēt cilvēkus, kas organizēja un pasūtīja šo slepkavību,» žurnālistiem Lietuvas galvaspilsētā sacīja Jašins.

«Tādēļ mēs esam ieinteresētu, lai izmeklēšanu tiktu organizēta starptautiskā līmenī, ANO pārraudzībā. Tā šobrīd ir gandrīz vai vienīgā iespēja identificēt slepkavības organizatorus un pasūtītājus,» viņš piebilda.

Opozīcijā esošās Krievijas Republikāniskās tautas partijas - Tautas brīvības partijas (RPR- PARNAS ) pārstāvis Jašins norādīja, ka sākotnējā izmeklēšana Ņemcova slepkavības lieta bijusi profesionāla, bet vēlāk izmeklētāju komanda un tās vadītājs tika nomainīti.

Viņš norādīja, ka lietā apcietinātie ir tikai slepkavības izpildītāji un pauda pārliecību, ka turpmākā izmeklēšana atklās Krievijas sastāvā Čečenijas republikas vadības lomu slepkavībā.

«Mēs uzskatām, ka tie cilvēki, kas šobrīd ir aizturēti, ir iesaistīti Ņemcova noslepkavošanā. (...)Mēs uzskatām, ka (..) asins pēdas no Lielā Akmens tilta Maskavā, kur Ņemcovs tika noslepkavots, vedīs tieši uz Groznijas pilsētu,» paziņoja Krievijas opozicionārs.

«[Krievijas prezidentam] Vladimiram Putinam ir jāuzņemas vismaz politiska atbildība par šo slepkavību, jo viņš izveidoja tadu politisko sistēmu, kas pieļāva šādu demonstratīvu un brutālu slepkavību,» viņš sacīja.

Jašins norādīja, ka opozīcija turpinās Ņemcova iesākto darbu, arī vācot informāciju par Krievijas bruņoto spēku klātbūtni Ukrainā.

Saistībā ar Ņemcova slepkavību Krievijā ir aizturēti pieci cilvēki no Čečenijas. Izmeklētāji uzskata, ka slepkavības tiešais izpildītājs bijis Zaurs Dadajevs - bijušais čečenu bataljona «Ziemeļi» komandiera vietnieks.

55 gadus vecais Ņemcovs 27.februārī neilgi pirms pusnakts pēc vietējā laika tika nošauts Maskavas centrā, kad tur pastaigājās ar savu draudzeni Annu Duricku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu