Parakstīts memorands par palīdzību Ukrainai € 1,8 miljardu apmērā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Rīgā Austrumu partnerības samita laikā piektdien parakstīti līgumi par 1,8 miljardu eiro finansiālās palīdzības piešķiršanu Ukrainai. Nauda tiks maksāta trijos pārskaitījumos - katrā pa 600 miljoniem eiro. Saprašanās memorands iezīmē būtiskas ekonomikas un strukturālās politikas reformas sešās jomās, kuras Ukrainai būs jāveic.

Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis, Ukrainas finanšu ministre Natālija Jaresko un Ukrainas Nacionālās bankas vadītāja Valērija Gontareva Rīgā parakstījuši saprašanās memorandu un aizdevuma līgumu par trešo Eiropas Savienības (ES) makrofinansiālās palīdzības programmu Ukrainai.

Saprašanās memorands iezīmē būtiskas ekonomikas un strukturālās politikas reformas sešās jomās: valsts finanses, pārvaldība un atklātība, uzņēmējdarbības vide, enerģētikas nozare, sociālās drošības pasākumi un finanšu nozare. Šo politikas reformu mērķis ir panākt progresu attiecībā uz galvenajām valsts īstermiņa prioritātēm, kuras noteiktas ES un Ukrainas asociācijas programmā, ko šī gada 16.martā apstiprināja ES un Ukrainas Asociācijas padome. Tās arī ņem vērā Ukrainas pašreizējās reformu saistības, ko valsts uzņēmusies, parakstot aizdevuma programmas ar starptautiskajiem kreditoriem - Starptautisko Valūtas fondu (SVF) un Pasaules Banku.

Dombrovskis līgumu parakstīšanā sacīja, ka «viens no Eiropas svarīgākajiem uzdevumiem šodien ir palīdzēt Ukrainai panākt mieru un pārvērst šo valsti modernā, stabilā un plaukstošā ekonomikā. Strukturālās reformas ir smagas, pat ja tās jāpaveic labos laikos».

Foto: Ieva Lūka/LETA

«Es apbrīnoju Ukrainas valdības apņēmību un drosmi valsts pārveides īstenošanā par spīti ārkārtīgi sarežģītajai ģeopolitiskajai un drošības situācijai. Eiropas Savienība turpina atbalstīt Ukrainas reformu centienus. Mēs gatavojamies izmaksāt pirmos 600 miljonus eiro pēc memoranda stāšanās spēkā, tiklīdz to būs apstiprinājis Ukrainas parlaments,» viņš teica.

ES Austrumu partnerības samits Rīgā notiek ceturtdien un piektdien. Latvija to rīko kā pašreizējā ES prezidējošā valsts.

Nauda Ukrainai tiks maksāta trijos pārskaitījumos - katrā pa 600 miljoniem eiro

Nosacījumi – strukturālās reformas un valsts pārvaldes stiprināšana Ukrainā. Palīdzība norisināsies, izmantojot trešo makrofinanšu palīdzības programmu. Tās īstenošanai ir jānotiek šogad un 2016.gada sākumā.

«EK pieņēmusi lēmumu turpināt sniegt finansiālu atbalstu Ukrainai, kurai ir nepieciešama citu eiropiešu solidaritāte. Eiropas solidaritāte ar Ukrainu nav tukši vārdi, un mēs piedalāmies pavisam konkrēti. Man ir prieks, ka Latvija atbalstīja šo EK lēmumu,» janvārī Rīgā teica EK priekšsēdētājs Žans Klods Junkers.

Foto: Ieva Lūka/LETA

Plānotā programma ir vērsta uz Ukrainas ekonomiskās un finanšu situācijas stabilizāciju, un tā ir jāapstiprina Eiropas Parlamentam un ES Padomei. Latvija kā ES Padomes prezidējoša valsts aktīvi atbalstīs programmas pieņemšanu un īstenošanu, lai sekmētu Ukrainas ekonomikas atveseļošanos.

Šī būs trešā makrofinansiālās palīdzības programma Ukrainai kopš 2010.gada

2014. un 2015.gadā EK divu līdzīgu programmu ietvaros izmaksāja 1,61 miljardu eiro. Aizdevuma kopējā summa ir 3,41 miljards eiro, un tā ir apjomīgākā finansiālā palīdzība valstij ārpus ES tik īsā laikā. Turklāt tā papildina līdzšinējās ES darbības – humāno palīdzību un tehnisko un projektu atbalstu.

Makrofinansiālā palīdzība ir ES ārkārtas instruments reaģēšanai krīzes situācijās, kurš ir pieejams ES partnervalstīm, kas saskaras ar smagām maksājumu bilances problēmām. Tas papildina SVF sniegto palīdzību. Makrofinansiālās palīdzības aizvedumi tiek finansēti, ES aizņemoties naudu kapitāla tirgos. Iegūtie līdzekļi tiek aizdoti saņēmējvalstīm uz līdzīgiem finansiāliem nosacījumiem.

Dombrovskis skaidroja, ka viens no Eiropas svarīgākajiem uzdevumiem šodien ir palīdzēt Ukrainai panākt mieru un pārvērst šo valsti modernā, stabilā un plaukstošā ekonomikā. Strukturālās reformas ir smagas, pat ja tās jāveic labos laikos.

«Es apbrīnoju Ukrainas valdības apņēmību un drosmi valsts pārveides īstenošanā par spīti ārkārtīgi sarežģītajai ģeopolitiskajai un drošības situācijai. ES turpina atbalstīt Ukrainas reformu centienus. Mēs gatavojamies izmaksāt pirmos 600 miljonus eiro pēc memoranda stāšanās spēkā, tiklīdz to būs apstiprinājis Ukrainas parlaments,» skaidroja Dombrovskis.

Programma paredz piešķirt līdz 1,8 miljardiem eiro vidēja termiņa aizdevumos, un tās mērķis ir palīdzēt Ukrainai tikt galā ar smagākajām problēmām - maksājumu bilances deficītu un fiskālo situāciju. Programma tiks realizēta šajā gadā un 2016.gada sākumā ar noteikumu, ka Ukraina izpildīs memorandā iekļautās saistības un SVF palīdzības programmas nosacījumus.

Šī būs trešā makrofinansiālās palīdzības programma Ukrainai kopš 2010.gada. Pagājušajā un šajā gadā EK divu līdzīgu programmu ietvaros izmaksāja 1,61 miljardu eiro. Aizdevuma kopējā summa ir 3,41 miljards eiro, un tā ir apjomīgākā finansiālā palīdzība valstij ārpus ES tik īsā laikā. Turklāt tā papildina līdzšinējās ES darbības - humāno palīdzību un tehnisko un projektu atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu